Naroči se na RSS

Nevarnosti plastične embalaže


Pred kratkim sem prejela elektronsko sporočilo, ki je opozarjalo, da je plastična embalaža med drugim tudi rakotvorna. Ker redno pijem vodo iz plastenke, sem se odločila to temo malce raziskati.

Škodljive snovi v plastiki

John Hopkins opozarja na dioxin, ki je kancerogen (povzroča raka in je toksičen). Kemična spojina povzroča raka največkrat na dojki. Opozarja, naj ne zamrzujemo vode v plastičnih steklenicah, ker se na ta način osvobaja dioxin iz plastike.

Edvard Fudjimoto pravi, da je škodljivo pogrevati hrano v mikrovalovni pečici v plastični embalaži ali posodi, sploh hrano, ki vsebuje maščobe. Visoke temperature in plastika sproščajo dioxin, ki prodira v hrano, in končno v celice organizma.

Bisfenol A ali skrajšano BFA (ang. BPA) je organska spojina z dvema fenoloma iz funkcionalne skupine. Primarno pa se uporablja kot dodatek raznim vrstam plastik. Snov, ki je tudi sestavni del plastičnih posodic za dojenčke, povezujejo z rakom na dojki in na prostati.  Nedavne študije so pokazale, da večja izpostavljenost tej snovi povečuje tveganje za zdravje ljudi, povezuje se s sladkorno boleznijo, hibami pri rojstvu, fibroidi v materničnem tkivu, rakom na prsih, zmanjšano količino sperme in rakom na prostati. Izpostavljenost tej snovi je najnevarnejša za dojenčke in otroke.

Pri plastenkah obstaja tudi nevarnost izločanja težkih kovin, kot je antimon. Poleg tega se iz takšnih plastenk izločajo tudi potencialno kancerogene snovi, kakršni sta acetaldehid in DEHA.
Znano je, da polivinilklorid  v vodo izpušča strupeno kemikalijo  DEHP (di-2-etilheksil ftalat).  Ta moti delovanje hormonov, vendar se kljub temu široko uporablja pri izdelavi plastenk za pijače, olje in celo za dojenčke.

Plastika, narejena iz stirena, izpušča stiren, kancerogeno snov, ki povzroča tudi slabo počutje, glavobole, utrujenost, omotičnost in zmedenost. Ta vrsta plastike se najpogosteje uporablja v kavnih skodelicah za enkratno uporabo in v embalažah hitre prehrane.

Ni vsa plastika enaka

Ni pa vsa plastika enaka. Na vrsto plastike nas opozarja trikotnik na dnu plastenke, plastične embalaže ali posod za shranjevanje živil. Če je v trikotniku številka 2, 4 ali 5 oziroma če je plastika označena z okrajšavami HDP ali HPDE, LDPE ali PP, ni razloga za skrb, ker gre za plastične mase, ki ne izpuščajo kemikalij v vodo.  Izogibati pa se je potrebno plastični embalaži in izdelkom z oznakami 1 (PET/PETE), 3 (PVC), 6 (PS) in 7 (PC/PLA).

Ko sem pregledala vsebino svojega hladilnika, sem ugotovila, da je na vseh plastenkah oznaka 1-PET. Ta oznaka je na plastenki Coca cole, Fruca, vode, lončku jogurta. Za manjše tveganje navajajo, da  je priporočljivo plastenko uporabiti samo enkrat. Navajena pa sem, da vedno nosim v torbici plastenko vode, ki jo vsako jutro napolnim z vodo iz pipe.  Ko malo pomislim nazaj, ugotovim, da je moja plastenka stara skoraj pol leta.

Za konec pa še en zanimiv podatek: Če bi postavili v vrsto vse plastične kozarčke, ki jih naredijo v enem dnevu, bi z njimi obkrožili Zemljo okrog ekvatorja. Morda bi morali postati bolj pozorni na to, kaj kupujemo.

Priporočamo tudi

Perem eko. Perem z Mano.
Sodelujte v naši nagradni igri in zadenite pralni komplet ekoloških pralnih praškov Mana, ki jih proizvaja...
Koža in sonce
Sonce ima ugodno delovanje na krvni obtok, presnovo, živčni sistem, psihične in fizične obremenitve...
Groba in neprijazna ginekologinja
Vsi vemo, da obisk ginekologa prej ali slej doleti vsako posameznico. Sama sem ga prvič doživela...
Kaj je atopični dermatitis?
V kopici različnih boleznih, ki so dandanes vse bolj pogoste, se pojavlja tudi atopični dermatitis....

7 komentarjev na objavo “Nevarnosti plastične embalaže”

 1. Barbara Rudolf pravi:

  Lepo napisano, pred kratkim sem tudi jaz pisala članek predvsem o steklenicah z oznako PET na dnu plastenk. Od kar vem za vse te škodljive substance si vodo natočim v stekleno steklenico, ki jih prodajajo v večjih trgovinah po Slo, niso še nevem kako zelo popularne ampak počasi se bo začelo prmeikati.

 2. pivec pravi:

  spijem 3 litre na dan. danes sem ugotovil, da Jana, ki jo reklamirajo z novim sistemom za hladilnik, ko jo polozimo in z ventilckom spustimo v kozarec, ima oznako PET1, trikrat cenejsa Sparova voda (4L) pa je v “varnem” PP-5. Kupim pac tisto, kar pijem, in prelijem. Lep dan!

 3. tamara pravi:

  sama sem si v eni izmed trgovin kupla tako flaško, ki nima nevarnih substanc…drugače si pa bom sedaj kupla flaško, ki je steklena in bom iz tega pila. :)

  ja resnično je potrebno paziti kaj kupujemo, kaj imamo doma, ker se bomo v tej plastiki utopili…pa tudi tiste male vrečke iz trgovine so nevarne….

 4. Brane pravi:

  Vse kar piše o škodljivosti je res. Sam sem preveril trditve, ker sem bil skeptičen. Lahko poizkusite tudi sami, če ne verjamete. Pustite malo soka, do 1cm v steklenici in v plastenki. Postavite oboje nekam na zrak (balkon, okenska polica…) in za kakšen mesec pozabite na to. Po enem mesecu odprite in povonjajte vsebino obeh posod. Vsekakor bo v obeh skisan oziroma pokvarjen sok, vendar niti slučajno enakega vonja… Ne preverjajte okusa! Plastenko vonjajte malo bolj previdno. Ne bom govoril kakšne vonjave vas čakajo, vsekakor pa verjetno ne boste več pili iz plastičnih posod, vsaj ne tako brezskrbno kot dosedaj.

 5. Peter pravi:

  Pri sosedu dobivamo mleko v različnih plastenkah katero je notri okoli 3 ure. Zanima me ali je škodljivo za zdravje ?

 6. Rasto pravi:

  Kaj pa verjeti, če je na plastenki (nalepki) napisano 1-PET in 5-PP? Seveda istočasno! To ravnokar vidim na Frucu…

 7. Nina pravi:

  Na to vam žal ne znam odgovoriti Rasto. Mogoče bi povprašali kar proizvajalca.

Vaš komentar