Naroči se na RSS

Naši prijatelji so v težavah: Šimpanzi v Ameriki


Šimpanze so začeli “uvažati” v ZDA sredi 19. stoletja. Sprva so jih “uporabljali” samo v zabavni industriji; cirkusih, boksarskih ringih ipd. ter kot hišne ljubljenčke, ko pa so ugotovili, da si z njimi delimo kar dobrih 97 % genov, so začeli na njih izvajati raznorazne poskuse.

Šimpanzi so tako postali poskusne lutke za testiranje zdravil in industrijskih topil, dolgo so jih uporabljali celo za testiranje trkov avtomobilov. Šimpanzi so bili tudi prvi Zemljani v vesolju, saj so, preden so poslali v vesolje človeka, s šimpanzi „preverili“, ali je to sploh varno, in kakšne bi bile morebitne posledice (v okviru fundacije Coulston – fundacija, ki opravlja „znanstvene“ raziskave za Ameriške zračne sile). Na njih testirajo tudi vesoljsko opremo; nekemu šimpanzu so odstranili del hrbtenice, ga nadomestili z aparatom, nato pa mu odstranili še tega, tako da je bil brez dela hrbtenice, raziskava pa je bila povsem brez pomena.

Fundacija Coulston (New Mexico) je ena najbolj spornih ustanov, saj so znani po svoji nasilni “oskrbi” šimpanzov in delujejo še danes.

L. 1993 so v svojo “oskrbo” prejeli 111 “vesoljskih” šimpanzov, uradna izjava pa je bila, da jih potrebujejo za izvajanje testov za Alzhaimerjevo bolezen, diabetes, artritis ter za razmnoževanje. Še istega leta so kar trije izmed teh šimpanzov umrli zaradi njihove nasilne prakse. Sicer pa imajo v svoji oskrbi več kot 650 šimpanzov.

Fundacija Coulston tesno sodeluje z Univerzo LEMSIP v ZDA, kjer šimpanze “uporabljajo” za študije o hepatitisu in HIV-u. Posameznemu šimpanzu večkrat vbrizgajo virus HIV ali hepatitis in nato na njih večkrat tedensko izvajajo biopsijo. Šimpanzi pri tem zelo trpijo – v javnosti je odmeval primer, ko si je nek šimpanz med prebujanjem iz anastezije zaradi bolečin odgriznil prst. Ti testi pa so bili povsem neuporabni, saj tako zdravila niso zasnovana po meri človeka ampak po meri opic. Prav tako živali dolga leta živijo v majhnih kletkah, v popolni osami in mnoge zapadejo v manično depresijo oz. trpijo za drugimi psihičnimi motnjami.

V ZDA lahko imate brez težav šimpanza tudi kot hišnega ljubljenčka – potrebno ni namreč prav nobeno dovoljenje, šteje samo denar, trgovina pa poteka kar preko spleta. Običajno šimpanzi pri starosti približno 6 let postanejo premočni in neobvladljivi in tako potem pristanejo v laboratorijih (ljudje se jih znebijo tako, da jih predajo raznim ustanovam – srečo imajo tisti, ki pristanejo v zavetiščih). Podobno končajo tudi tisti iz zabavne industrije.

V ZDA testiranja na več kot 1200 šimpanzih še vedno financira vlada. Vsak šimpanz davkoplačevalce stane več kot 100 tisoč dolarjev letno. Po zakonu se šimpanzi sicer lahko “upokojijo” (pristanejo v raznih zavetiščih) vendar so lahko po potrebi kadarkoli “vpoklicani” nazaj v laboratorij. Zavetišč pa vlada ne financira – financirati se morajo sama, zaplete pa se tudi pri dovoljenjih za gradnjo le-teh (zakaj vlada tako težko izda dovoljenje za gradnjo šimpanzom prijaznih objektov, dovoljuje pa neuporabne in krute raziskave?)

Mnogi aktivisti za pravice živali (PETA, Inštitut Jane Goodall) si že dolgo prizadevajo ustaviti takšno kruto prakso. Leta 2002 je bilo ustanovljeno Zavetišče Favna v ZDA. Trenutno imajo v oskrbi 266 šimpanzov. V ujetništvu jim skušajo zagotoviti višjo kakovost življenja, primerno fizično, čustveno in družbeno okolje – na žalost večina šimpanzov iz zabavne industrije ne more biti nikdar več vrnjena nazaj v divjino, saj so mnogi okuženi z raznimi boleznimi (HIV), težava pa je tudi v tem, da niti ne vedo več, kako sploh biti šimpanz in ne bi bili sposobni preživeti v divjini.

Zavetišče Favna skrbi tudi za izobraževanje in osveščanje javnosti, financirajo pa se sami oz. iz donacij (kot vsa ostala zavetišča).

Priporočamo tudi

Naši prijatelji so v težavah
Veliko število primatov je na robu izumrtja, kar je posledica uničevanja njihovega naravnega habitata,...
Rdeča šminka skozi zgodovino
Želja po lepoti je bržkone stara prav toliko kot človeštvo samo. Na to nas opozarjajo že arheološke...
Jojoba za nego kože
Jojobino olje pridobivajo iz semen jojobe. To je rastlina, ki uspeva le v nabolj vročih in sušnih pokrajinah....
Piščanec iz soje je bolj zdrav
Videti je kot piščanec in je tudi enakega okusa. Vendar je soja! Za razliko od nekaterih jedi, ki imajo...

Vaš komentar