Naroči se na RSS

Ko se zdi, da je … Pa ni


Obožujem afriški stil. Lesene zapestnice s črnimi lisami, ki spominjajo na zebre. Temno rjave lesene prstane. Poletne obleke, morda bela z odtisi žiraf v jamskem slogu ali pa pisana z všitki turkiznih in rdečih črt na podlagi temno rjave. Z dodatkom ogrlice z nešteto vrvicami in celim kupom okroglih obeskov. Japonke z živobarvnimi krogci vse le še popestrijo.

Stanovanje si lahko lepo začiniš po afriško. Kupiš veliko žirafo ali slone (morda kot podstavke za praprot), kipce vitkih seksi črnk, ki v pisani ruti držijo otroka, na glavi pa nosijo vodo. Zraven lahko postaviš črn in bel svečnik, okrašen s kratkimi črticami. Sladko.

Bila sem v Afriki. V Ugandi. In videla sem čisto pravo Afriko. Vendar pa ni čisto taka, kot se morda zdi, da je. Oblačila v afriškem slogu, ki jih dobimo pri nas, niso taka, kakršna nosijo oni. Tudi nošnja vode na glavi ni prav nič romantična. In ni vse tako lepo, kakor izgleda v našem stanovanju ali kakšnem kotičku v sobi.

V Ugandi sem nekaj časa sponzorirala deklico Christine in jo tudi obiskala. Njena mati me je prišla pozdravit in na sliki lahko vidiš, kako je bila oblečena. To je bilo njeno najboljše oblačilo. Ko sem pred kratkim rodila, sem se domislila, da bi bilo za nošnjo mojega malčka lepo imeti ogromno ruto, ki bi pri nas izgledala prav fantastično. Tam so ogromni kosi blaga, ki služijo za nošnjo in včasih tudi kot plenička, nekaj povsem navadnega. Prijatelju, ki je dobil punčko, tik preden sem jih jaz obiskala v Afriki, sem kupila za darilo kengurujčka. Ne moreš si misliti, kako moderno je bilo to zanje.

Naš mali hodnik sva opremila v afriškem stilu. Stene so svetlo rjave, dve nasprotni imata široke pokončne neenake črte, izmenjujejo se srebrn, bež in pas v barvi kakava. Luč je kvadratna in ima temno rdečo mozaično obrobo. Prostor dopolnita temno rjav predalnik in ogledalo s temno rjavo obrobo. V vsem tem je resnično afriška edino slika, olje na platnu, ki jo je naslikal moj dober prijatelj Martin Aijuka Depories. Ugandčan, izobražen umetnik. Naslikal je dve zebri, ki se sklanjata in pijeta vodo. Drugod po hiši sem obesila še druge njegove slike, od doječe matere, ki nosi vodo, do ogromnega metulja in enega izmed ugandskih ptičev.

Včasih so določene stvari res lepe, ali obleke ali notranja oprema, in nas spominjajo na določeno celino, državo ali kraj. Žal pa ni nujno, da so res od tam in da je tam resnično tako. Kljub temu pa mislim, da si jih moraš privoščiti, če so ti všeč. Tako kot meni moje nekatere res afriške, nekatere pa čisto neafriške afriške stvari.

Fotografije in besedilo: Nina Križanec Rodica, www.nomad-magazine.com

Priporočamo tudi

Kakšen je vaš?
STIL namreč. Zamislite si obleko poljubnega kroja v vaši najljubši barvi. V mislih že iščete...
Kako se urediti, ko nimamo časa
Imate tudi vi občutek, da vam zjutraj zmanjkuje časa za učinkovito in dovršeno ličenje ter nego?...
Pridih Afrike v naši garderobi
Ste tudi ve ljubiteljice živalskih potiskov ? To jesen, lahko spet odkrivate svojo »divjo stran«,...
Osnove ličenja za mikavne gospodične
Kako z malenkostnim znanjem doseči, da bodo vaše oči zasijale v vsem svojem žaru, primerno vsakdanjim...

Vaš komentar