Naroči se na RSS

Kam poleti: Belize, spektakularen koralni greben


Belize je en najbolj spektakularnih koralnih grebenov na svetu

S 386 kvadratnih milj površine, ki se raztezajo na 160 milj obale od otoka Ambergris Caye do Guatemalske meje na jugu, je Belizejski koralni greben največji v Atlandsko karibskem morju in se lahko pohvali z izjemno raznolikostjo morskega ekosistema in osupljivo lepoto.

Nekoč je bila tu uveljavljena zelo pomembna pomorska trgovina z Maji, še posebno cenjena s tega območja je bila v Evropi ambra, katero so uporabljali v parfumski industriji.

Obale Belizeja še vedno skrivajo mnoga bogastva. Najpomembnejši je prav koralni greben, ki zagotavlja vse sorte turističnih aktivnosti.

Z zakoni za zaščito okolja so od leta 1983 omejili vse aktivnosti povezane z ribolovom in ustanovili 7 zaščitenih območij vzdolž obale. Površje tega območja je iz krasa in je zato prepredeno s kanali, luknjami in podzemnimi jamami z izviri sladke vode blizu obale. Območje je bogato tudi z lagunami. Glavno mesto je Belize City.

Na grebenu je približno 450 peščenih otokov. Obala je dom 178 vrstam rastlin, na otokih pa prevladujejo 3 vrste gozdov mangrov, kokosove palme, razne ovijalke in grmičevja. Morska flora vključuje 247 vrst alg.

Koralni greben je zelo priljubljena potapljaška destinacija , zaradi kar 65 vrst koral in 500 vrst rib, 45 vrst rakov, 350 vrst mehkužcev in različnih spužv. Območje je prav tako pribežališče največje svetovne populacije morskih krav, na številnih plažah pa gnezdijo želve. Lagune in otoki zagotavljajo življenski prostor flamingom, galebom in številnim drugim pticam.

Glavni vir dobička predstavlja prav narava ob obali, zato se prebivalci zavedajo pomembnosti zaščite tega območja, vendar pa se že pojavljajo pomisleki, če ni morda podeljenih že preveč licenc za gradnjo hotelov ipd. dejavnosti. Trenutno največja grožnja krhkemu ekosistemu je globalno segrevanje (leta 2000 je El Nino povzročil smrt veliko koral).

Priporočamo tudi

Vojna z muhami v stanovanju
Sovražim muhe. Poleti jih imam polno stanovanje. Sploh mi gre na živce, ko povabim nekoga na kosilo...
Serengeti je srce Tanzanije
Neka afriška legenda pravi, da je bila zadnja žival, ki jo je bog ustvaril gnu, in sicer tako, da je...
Kam poleti: otočje Orkney na severu Velike Britanije
Orkney je otočje na severu Velike Britanije. Sestavlja ga 70 manjših otočkov, od tega je naseljenih...
Internet
Čedalje je slišati več pripomb o prekomernem preživljanju časa na internetu. Internet je zasvojil...

2 komentarjev na objavo “Kam poleti: Belize, spektakularen koralni greben”

  1. Barbara Rudolf pravi:

    Lepo napisano, sam žal bo prav segrevanje oceanov pokopalo koralne grebene in seveda turizem… vsak obiskovalec tega območja prispeva k spremembi okolja, čeprav se nam zdi to bizarno – samo tako je!

Vaš komentar