Naroči se na RSS

Borovnica – kraljica med junijskimi sadeži


Ljudska modrost pravi, da ni bolj modrega sadeža od borovnic. V njih se skriva veliko izjemno hranilnih snovi, kot so polifenoli (lovilci prostih radikalov), salicilna kislina, karotenoidi, pektin, folati, vitamina C in E, kalij, mangan, magnezij, železo ter fitoestrogeni. Antocianska barvila pa s svojimi pozitivnimi učinki umeščajo borovnice med najbolj antioksidantno sadje. Čeprav so na voljo že mnogi prehranski dodatki z borovnicami, imajo res prave zdravilne učinke le sveži sadeži.

Zdravilo že v srednjem veku

Prvi zapisi o zdravilnih učinkovinah borovnic segajo že v srednji vek, ko so jih takratni zeliščarji priporočali kot naravno zdravilo proti driski in drugim okužbam prebavil, predpisovali proti skorbutu, prehladu, tuberkulozi in ledvičnim kamnom. Še danes jih uporabljamo kot zdravilo zoper drisko, še posebno pri blagem vnetju tankega črevesa. Čaj iz borovnic učinkovito dopolni zdravljenje tovrstnih težav pri odraslih in otrocih. Pri suhih plodovih učinkujejo predvsem čreslovine, ki nastanejo šele med sušenjem, v rahlo prekuhanih pa vplivajo na beljakovine in nekatere druge snovi ter ustvarijo zaščitno plast na sluznici črevesja. V ljudskem zdravilstvu pa se posušeni listi uporabljajo za zniževanje krvnega sladkorja. Borovnice, ki so dragocen vir vitaminov A, B in C, zdravijo tudi razna vnetja ust in žrela, proti bruhanju in driski pri otrocih pa pomagajo pektini v plodu, ki vežejo vodo, zgostijo želodčno vsebino in olajšajo prebavo.

Za spomin, zdrav vid, proti staranju…

Po novih raziskavah naj bi vsakodnevno uživanje borovnic pomagalo upočasniti staranje, zmanjšalo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, blagodejno vplivalo na delovanje možganskih nevronov ter tako izboljšalo spomin in orientacijo. Dokazano je, da antioksidanti v borovnicah izboljšajo krvni obtok, ščitijo celice in tkiva pred poškodbami prostih radikalov (torej pred rakavim razraščanjem tkiv) ter spodbujajo delovanje encimov, ki razstrupljajo nekatere snovi, ki povzročajo raka. Flavonoidi v teh modrih sadežih lovijo proste radikale in spodbujajo nastajanje beljakovine kolagena, ki je gradnik ven, kapilar, arterij in veznega tkiva. Tako preprečujejo krhkost žil, upočasnjujejo strjevanje krvi in preprečujejo aterosklerozo oziroma poapnenje žil zaradi odvečnega holesterola, ki se kopiči na njihovih stenah.

Flavonoidi tudi zvišujejo raven nekaterih snovi in encimov v očesu, zato je vid še ostrejši. Druge zdravilne sestavine borovnic pa upočasnjujejo razvoj raznih bolezni oči, kot so siva mrena, glavkom oziroma zelena mrena, degeneracija rumene pege in nekatere oblike retinopatije (okvara žilic mrežnice, ki je pogosta pri sladkornih bolnikih in ljudeh s povišanim krvnim pritiskom). Po dolgih urah sedanja pred računalniškim ali televizijskim zaslonom se bodo za naše utrujene najboljše zdravilo prav razni prigrizki in napitki iz borovnic.

Priporočamo tudi

Recepti: Slastna osvežitev z borovnicami
Letnem času primerno se tudi borovnice znajdejo na našem krožniku ali v želodčku. Sadež ni samo...
S pravo glasbo do zmenka
To, da te lahko prava glasba spravi v boljše razpoloženje, že vse vemo. Včeraj pa sem med brskanjem...
Rdeča šminka skozi zgodovino
Želja po lepoti je bržkone stara prav toliko kot človeštvo samo. Na to nas opozarjajo že arheološke...
Bananina pomlajevalna maska
Banane vsebujejo veliko magnezija, železa, kalija, cinka, joda in seveda mnogo vitaminov: E, F, A in...

Vaš komentar