Naroči se na RSS

Ana Desetnica je spet tu!


Po Ani Plemeniti, Ani Mraz in Prešerni Ani na obisk prihaja še najstarejša Ana – Ana Desetnica. S svojimi Anami nas gledališče Ane Monro in njegove ulične akcije razveseljujejo skozi celo leto. Prvega julija bo tako na ljubljanske ulice že 13. leto prispel festival uličnega gledališča, ki se bo 5. julija odpravil na festival Lent v Mariboru, temu pa bo sledilo še gostovanje nekaterih predstav v Kamniku, Šoštanju, Cerknem, Novi Gorici, Brežicah in Celju.

Zabava na ulici

Poslanstvo Ane Desetnice je prostorska in socialna umestitev festivala v mestno okolje. Tudi tokrat se bodo predstavila nekatera nova prizorišča, kjer doslej še niste bili vajeni uličnih akcij. Organizatorji festivala nadaljujejo tudi z željo podiranja meja strogega mestnega središča in s prvo šolo za ulično gledališče pri nas ŠUGLE skrbijo za podmladek. Lansko leto je dvoletno izobraževanje zaključila prva generacija in letos se na festivalu prvič predstavlja že druga generacija (ŠUGLA II s predstavo Mesto). Ana Desetnica je močno vpeta tudi v mednarodno okolje.

Za posebno nalogo so si zadali, da bi Evropi dali priložnost spoznavanja vzhodne kulture uličnega ustvarjanja. Pogledovanje proti vzhodu je zagotovo vzpodbudilo tudi gostovanje Gledališča Ane Monro s predstavo Zlati Osel v Erevanu in Teheranu. Lani je Ana Desetnica tako gostila artiste iz Kirgizije in Bolgarije, tokrat v Ljubljano prihaja skupina Hash s predstavo Macbethove blodnje (Iran) ter skupina Subhuman theatre s pohodno predstavo Risalni stroj (Bolgarija). Prezreti ne gre dveh večjih spektaklov: otvoritvene predstave švedske zasedbe Burnt out panks (Brazgotine, mehurji in opekline) ter argentinske skupine Voala Project s predstavo Voala. Zopet bo z nami tudi Cirkus Kansky, ki bo pripravil zaključno povorko za zadnji dan festivala na Poljanah.

Čokoladna vstopnina

Na ljubljanske – in tokrat tudi na mariborske – ulice se vrača mobilna info točka festivala – tricikel z Robertom Ovnom in Rado Kikelj. Kot vedno dobre volje bo točka vse do konca festivala polna koristnih informacij. Na triciklu boste dobili programsko knjižico festivala in Ano Glasnico, časopis za ulično umetnost, ki sicer izide s časopisom Dnevnik.

Gledališče Ane Monro tudi sicer že vrsto let uspešno deluje kot producentska hiša in na letošnji Ani Desetnici se bosta prvič predstavljeni dve predstavi, ki sta nastali v koprodukciji z Vito Osojnik in KD Pridenmožic iz Kamnika. Kranjčanka Vita Osojnik s svojo ekipo se na ljubljanske ulice vrača z gibalno predstavo, ki v ospredje postavlja problematiko množic (MIZE-RABLJI). Z društvom KD Pridenmožic iz Kamnika pa bo na ulico stopil sam Boh. Vsekakor pa smo vsi zelo navdušeni nad njihovo tradicionalno simbolično čokoladno vstopnino. Pri prijaznih hostesah lahko obiskovalci za 1 € kupijo bon v obliki čokolade, ki jih bo nato podjetje Zvečevo »pretopilo« v prave čokolade. Polovica čokolad bo šla v roke Karitasu, polovica pa Rdečemu križu Slovenije.
Se vidimo na naših čokoladnih ulicah!

Priporočamo tudi

Mastni lasje niso prav nič mikavni
Mastni lasje niso prav nič mikavni, pa naj bodo na njeni ali njegovi glavi, a kljub temu prekomerno...
Nega kože po poletju
Jesen je tu in čas je, da koži pomagamo spočiti si od poletja in jo pripraviti na hladnejše dni....
Pozitivni učinki masaže obraza
Masaža obraza in dekolteja ponuja priložnost popolne sprostitve duha in več pozitivnih učinkov na...
Katere snovi povzročajo mozolje in akne
Zavoljo čiste kože je skrajni čas, da se naučite, kaj so komedogene učinkovine. Z izrazom komedogen...

Vaš komentar