Naroči se na RSS

Življenje je barvno!


Barve so močno povezane s posameznikovim življenjem. Tudi ko izbiramo oblačila, ličila in nakit, so za nas pomembne barve. Temu posvečajo posebno pozornost predvsem ženske. Pri tem je v naši kulturi samoumevno, da lahko ženske izbirajo praktično med vsemi barvami (in imajo zato tudi več možnosti, da izberejo manj primerno kombinacijo), moški pa so pri izbiri bolj omejeni, seveda z vidika ustaljenega, splošnega prepričanja.

Pri izbiri barv je potrebno upoštevati specifiko posameznikovega videza, saj čistih tipov, po katerih bi se lahko ravnali in jim kot takim pripisovali točno določeno paleto barv, pravzaprav skoraj ni. Seveda pa so lahko barvne tipologije kljub vsemu v veliko pomoč. Z izbiro barv hočemo poudariti lastno osebnost. Na primer: za ljudi, ki želijo sporočati svojo seksualno prisotnost, je značilen provokativen stil, na ženskah je za to primerna črna barva v kombinaciji s kako drugo energetsko močno nabito barvo, pri moških je prav tako najpogostejša črna in modro-zelena barva.

Poleg tega so barve pomembne tudi pri urejanju barvitega, estetskega in prijaznega okolja, saj bi bilo življenje brez barv bolj kot ne pusto.

Čeprav barvam zelo radi pripišemo točno določen pomen, to ni tako preprosto, saj imajo že v okviru iste kulture več različnih, včasih celo nasprotnih pomenov. Med različnimi kulturami pa so razlike še bolj očitne. Poleg tega ima lahko vsakdo svoj individualen, samosvoj odnos do posamezne barve ali skupine barv.

Če kljub temu skušamo ujeti jezik sveta barv, dobimo naslednje:

 • RUMENA barva je barva optimizma, poživlja, ima pozitiven učinek na počutje. A pomenila naj bi tudi zavist, laži in neiskrenost.
 • ORANŽNA je mešanica rdeče in rumene. Simbolizira kreativnost in veselje, vpliva sproščujoče. Pomagala naj bi pri uspešnejšem in hitrejšem prebujanju. (To je vsekakor dobro vedeti!)
 • RDEČA barva je barva strasti, ljubezni, spodbuja aktivnost, lahko deluje vznemirjajoče in zato tudi nekoliko negativno. Pospeševala naj bi srčni utrip, višala krvni tlak ter spodbujala izločanje adrenalina.
 • ČRNA je barva negacije, velikokrat povezana z negativnim. V naši kulturi je to barva žalovanja. V svetu formalnega stila oblačenja je zelo pogosta in zelo dobrodošla, saj ponazarja ponos, eleganco in moč. Zanimivo pa je, da naravne črne barve skoraj NI. Pretiravanje s črno barvo lahko deluje dušeče in mračno, krepi občutek brezvoljnosti in depresije.
 • BELA barva za mnoge sploh ni prava barva. Simbolizira jasnost, nedolžnost in čistost, rojstvo in ima pozitiven vpliv. Je tudi simbol popolnosti, dobrote in večnosti.
 • SIVA je mešanica bele in črne. Med vsemi barvami je najmanj izrazita. Simbolizira točnost in refleksivnost. Podobno kot črna je dobrodošla v garderobi posameznika, ki stavi na formalen stil oblačenja.
 • MODRA je barva miru in harmonije. Presenetljivo (glede na današnje dojemanje “delitve barv po spolu”) je nekoč veljala za tipično žensko barvo.
 • ROZA je barva ljubezni in nežnosti. Nekoč je (zopet presenetljivo) veljala za tipično fantovsko barvo.
 • VIJOLIČNA je barva domišljije in ekstravagance. Je mešanica modre in rdeče, zato ji nekateri pripisujejo mešane občutke in vpliv ter spodbujanje potrtosti in melanholije.
 • ZELENA barva simbolizira harmonijo. Narava nam postreže z veliko zelene barve. Simbolizira življenje, neizkušenost, pomlad, svežino … Deluje pomirjujoče in pozitivno.
 • RJAVA je, tako kot zelena, najpogostejša barva v naravi, a je veliko manj priljubljena. Velikokrat deluje dolgočasno.

Tudi rože imajo veliko povedati

Če med seboj kombiniramo različne barve in različne rože, lahko veliko povemo brez besed, saj so te velikokrat premalo. Ravno zato si večina nevest vzame precej časa za načrtovanje poročnega šopka. Ta postane pomemben element njihove oprave in ga le nerade prepustijo v izbiro ženinu, pri tem pa ni pomembno le to, ali se ujema z obleko ali ne.

Nekaj pomenov, nekaterih rož:

 • Rdeč nagelj – globoka ljubezen in spoštovanje, presenečenje
 • Vrtnica – kraljica rož, simbol lepote in ljubezni.
 • Marjetica – nedolžnost
 • Spominčica – nežen spomin
 • Sončnica – predanost
 • Bršljan – večnost in zvestoba (zato je tako pogost v poročnih šopkih)
 • Lilija – čistost in vzvišenost, z vrtnico si delita naziv kraljice rož (še posebej bela)
 • Rožmarin – spomin
 • Tulipan – ljubezen in predanost
 • Vijolica – zvestoba
 • Zvonček – upanje

Če potegnemo črto, lahko sklenemo, da ne škodi zasledovati tistega, kar spodbuja čim več pozitivnega, tudi če so to le barve. Če se počutimo nekoliko slabše, kot bi sicer radi, verjetno ne bo pomagalo, če si nadenemo še črna, siva ali temno rjava oblačila. Zakaj si raje ne nadenemo sončka, smeha, pozitivne energije … rdeča, rumena, zelena, oranžna … kar vabijo. A je že res tudi to, da z barvami (nevede) izražamo, kako se počutimo, ne pa tega, kako bi se želeli počutiti.

Marija P. (http://palma.blog.siol.net)

Priporočamo tudi

Osnove ličenja za mikavne gospodične
Kako z malenkostnim znanjem doseči, da bodo vaše oči zasijale v vsem svojem žaru, primerno vsakdanjim...
Poslovna urejenost
Položaju primeren zunanji videz je dobra naložba, saj z njim vplivamo na vtis, ki si ga drugi ustvarijo...
Vodič za nakupovanje: Na šoping se dobro pripravite 2. del
PRAVILO ŠT. 2: Razmišljajte o ustreznih modnih kombinacijah in dodatkih! Se vam zdi, da nimate ničesar...
Intervju z Lidijo Dornik – Ustvarjalnost me spremlja vseskozi
Lidija Dornik se ukvarja z izdelavo nakita iz steklenih kroglic, biserov, kristalnega stekla in srebrne...

Vaš komentar