Naroči se na RSS

Zdravilni učinki oliv in olivnega olja


Oljka (Olea europaea) je vrsta sredozemskega drevesa, ki najbolje uspeva na sredozemskem podnebju. Njen plod so olive.

Pri nas uspevata dve vrsti oljk: divja ter navadna oljka. Divja raste v Istri, pa tudi v Vipavski dolini in na Goriških Brdih. Navadno oljko pa predvsem gojijo, čeprav raste tudi v divjini. Razlika je tudi v tem, da so plodovi divje oljke manjši kot pri gojeni.

Samo drevo je imelo skozi zgodovino velik pomen, sploh v času starih Grkov, ki so oljko kot drevo častili, saj je bila simbol rodnosti, slave in miru. Slavila je zmagovalce, predstavljala pa je tudi simbol očiščenja in večnosti.

Zdravilni učinki plodov oljke so bili znani že v davni zgodovini. Uživamo lahko oljkine plodove in liste. Čaj iz posušenih oljčnih listov znižuje krvni sladkor in krvi pritisk.

Glede na kemično obdelavo olivno olje delimo na deviško olivno olje: to je olje, katerega pridelava ne vključuje nobene kemične obdelave; rafinirano olivno olje: temu olju s kemično obdelavo znižajo količino kislin in nevtralizirajo močne, nezaželene okuse; in olje iz oljčnih tropin: to olje se z uporabo kemičnih topil in toplotne obdelave pridobi iz ostankov, ki ostanejo po stiskanju.

Zdravilni učinki olivnega olja:

Kakovostno olivno olje vsebuje antioksidante, ki vežejo nase proste radikale in znižujejo možnost mutacije celic. Številni znanstveniki zato priporočajo uživanje 20 do 40 ml olivnega olja dnevno. Potrebno je zdraviti strukture celic, celotno tkivo in vse organe hkrati. Za zdravljenje uporabljamo le vrhunsko, hladno stiskano olivno olje.

Olje vsebuje aminokisline, zlasti metionin in triptofan, ki sta pomembna za delovanje jeter, ledvic in izkoriščanje vitamina B kompleksa. Vsebuje pa tudi veliko kalcija, kalija, fosforja, železa in vitamina B. Ima močno protibakterijsko delovanje. Vsebuje vitamine E, D, A in K, ki jih organizem ne tvori in so topni v olju, bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami. Največ je vitaminov kompleksa E. Olivno olje pozitivno vpliva tudi na razmerje med dobrim in slabim holesterolom.

Olivno olje se uporablja tudi v kozmetični industriji. Z njegovo pomočjo dosežemo zdrav in lep videz kože, uporabljamo ga za masažo, zdravljenje ran in odrgnin, za nego nohtov in las.

Vse več se uporablja tudi v kuhinji, čeprav nekateri še vedno mislijo, da pri pregrevanju olja nastajajo strupene transmaščobne kisline. To ne drži, zato ga čedalje bolj priporočajo v kulinariki, saj je eno najpomembnejših olj za kuhanje.

Priporočamo tudi

Acerola je bogata z vitaminom C
Acerola (znanstveno ime Malpighia glabra) oziroma divja češnja je vrsta drevesa iz družine malpigijevk,...
Jojoba za nego kože
Jojobino olje pridobivajo iz semen jojobe. To je rastlina, ki uspeva le v nabolj vročih in sušnih pokrajinah....
Silvestrska večerja
Če ste se odločile to leto zadnji dan v letu preživeti v dvoje in ob tej priložnosti skuhali romantično...
Lepota iz domačega hladilnika
Ženske smo rade urejene in negovane, zato pogosto posegamo po negovalni kozmetiki. Najrazličnejše...

En komentar na objavo “Zdravilni učinki oliv in olivnega olja”

Vaš komentar