Naroči se na RSS

Zakaj tako težko kupim kremo za obraz


Pred začetkom branja resno predlagam, da tisti s slabim želodcem preskočijo prvo polovico teksta.

Konec 80. let me je pretresla novica, da so na poti iz Beograda proti neki kozmetični tovarni v Franciji zasegli tovornjak hladilnik, ki je bil zvrhan splavljenih človeških zarodkov, posteljic in popkovin. Že dolgo nisem bila preveč ponosna na državo, v kateri sem živela, saj so me v tujini o njej spraševali sila nerodne reči. Zdaj sta nezadovoljstvo in sramota dosegla vrhunec.

Neuvrščeni poštenjaki, branilci svetosti komunizma, iluzorni vzdrževalci svetovnega miru, edini na pravi poti, vizionarji in enakopravni soustvarjalci svoje prihodnosti, so bili ujeti pri nečednem opravilu. Kapitalističnim Francozinjam so s svojimi lastnimi tkivi pomagali vzdrževati gladko polt, nečimrnim bogatašinjam s svojimi celicami odganjali gube, vlažili njihove prevzetne in pokvarjene dele telesa, medtem ko so domače lastnice tkiv samoupravljale na tekočem traku v tovarnah, za katere menijo, da so tudi njihove.

Pošteno me je bilo sram zaradi dogodka. Bil pa je tudi nekakšna prelomnica v mojem še mladem in nezgubanem življenju, saj me je začela zanimati kozmetična industrija in čedalje bolj se mi je dozdevalo, da bom morala prihodnost svoje kože vzeti v svoje roke, sicer bom po sebi mazilila to ali ono celico, ki mi morda ne bi bila najbolj všeč.

Od takrat dalje sem v kozmetiki opazila marsikaj. Bolj ko je krema draga, bolj nenavadne sestavine ima. Več kot polovico škatlice z napisom sestavljajo teksti, ki jih niti malo ne razumem, saj nisem niti kemik niti farmacevt, vedno pa krema oglašuje sama sebe z neko posebno substanco, ki bi skoraj morala delovati in nas čudežno pomladiti. “Naša krema v boju proti staranju in gubam izkorišča moč placente”, sem nekoč zasledila.

Z nakupom kreme, ki je izvleček čistega kačjega strupa in steklenička stane preko 200 €, si bom za cel mesec vnaprej kupila garancijo, da mi bo prav ta strup nadomestil nekaj, česar moja koža nima. Seveda nisem prepričana, da moja koža to tudi potrebuje, vendar je oglas precej mamljiv. Kar me moti, je kačji strup. Ne strup kot tak, ampak količine. Koliko kač in kje mora zaradi tega v steklene kozarce nasilno pljuvati strup, da bi lahko bila jaz lepa. In če temu ni tako, zakaj me potem hočejo zavajati?

Kitajski prvaki nategovanja gospodinj, poslovnih žensk in njihovih gub ponujajo kremo proti gubam, ki vsebuje čebelje izločke z neverjetnim blagodejnim vplivom in samim genskim zapisom, pridobljenim iz nektarja. Ker izhajam iz čebelarske družine, se nekako spomnim, da smo čebeljim izločkom rekli propolis in ga tudi sami pobirali s panjev ter vedno uporabljali v zdravilne namene. Zakaj bobu ne rečejo bob?

Vlažilna krema proizvajalca, ki jo ponujajo tudi naši TV shopi, je seveda dosti cenejša in za 17 € si jo lahko res privošči prav vsaka. Njena ključna sestavina je prečiščena polžja slina, ki naj bi skrbela za obnavljanje kožnih celic. Ker v meni nenehno vre poslovna žilica, me ima, da bi poklicala proizvajalca in se dogovorila za posel. Na svojem vrtu že več let zaman preganjam velike rdeče polže, ki jih kljub škodi, ki mi jo naredijo, nekako ne morem in ne znam ugonobiti. Če bi to naredil nekdo drug, bi se oprala krivde, znebila polžev, marsikatero nagubanko pa bi osrečila za več let. Da so zelo slinasti, ni dvoma.

Da moja koža vsekakor potrebuje tudi kravje mlezivo, tekočino, ki nastaja pred začetkom proizvajanja pravega mleka, sem opazila med listanjem neke ženske revije, ki pa mi je v svoji naslednji izdaji ponujala prav tako blagodejne učinke, vendar je bila krema obogatena s kristalastimi izvlečki iz semenske tekočine. Kako dosti lepše se sliši in bere od navadne sperme, kajne? Obe sta bili precej dostopni mojemu žepu, ne pa tudi mojemu okusu in želodcu.

Seveda me zanima, kaj o tem menijo tržni analitiki, ki imajo v poplavi neverjetnih ponudb kar dosti dela:

“Kozmetični trg je popolnoma zasičen, zato se morajo proizvajalci truditi, da izstopijo iz množice in se ločijo od konkurence. Z uporabo čudaških formul upajo, da bo katera od teh nenavadnih sestavin celo zares delovala.”

Vidite, drage moje in moji, vse to me je vodilo k temu, da si kreme pripravljam sama. Zadeva je sila preprosta in zdravemu človeku vzame le nekaj popoldanskih ur, ko nakuha sebi in družini enoletno zalogo čudovitih in dišečih, predvsem pa glede sestavin povsem neoporečnih krem.

Moje osnovne sestavine so:
olivno olje, čebelji vosek in eno od izbranih zelišč ali rožic.

Rožice pridelam sama, vendar ni nič hudega, če kupite posušeno različico v kakšni domači lekarni. Zaenkrat s pridom uporabljamo ognjičevo kremo, ki je nadvse dobrohotno delovala na moževo kožo, ki je bila predtem po britju vedno razbeljena in polna rdečih izpuščajev. S kremo namažemo vse ranice, opekline, vnetja. Čisto nič ni narobe, če si jo daste na bolečo in vneto afto v ustih ali na otečeno dlesen. Tudi če jo pojeste, ne boste pojedli nič drugega kot tisto, kar ste dali vanjo. Izredno dobro dene tudi podplatom na nogah, predvsem petam, ki po redni uporabi začnejo same odstranjevati poroženelo kožo in se obnavljati. Koža okrog oči je včasih utrujena in suha, po nanosu kreme pa je spet čila in sveža.

Po istem postopku naredim tudi kremo iz sveže nabranih cvetov sivke in žajblja. To kremo uporabljam za noge in roke. Na obraz je navadno ne nanašam, vendar menim, da ni nobenih ovir.

Še kratek nasvet, kje dobiti čebelji vosek: čebelar vam ga bo rad odstopil kakšen košček, saj so količine zanj res minimalnega pomena. Čebelarski centri pa prodajajo prav v ta namen deviški čebelji vosek, ki je malo svetlejši, pakiran pa je po 25 dekagramov. Postopek in razmerja količin so preprosta in jih bom v primeru večjega zanimanja s strani bralk objavila v naslednjem prispevku.

Srečno in dobro premislite, s čim se mazilite.

Irena Sergeja Mulej, Študentske sobe Maribor – Enkadom.com

Priporočamo tudi

Posvetimo se obrazu
Sonce zgublja svojo moč, počasi se skriva za oblake, mi pa oblačimo dolge hlače in rokave. Skrb za...
Naučite se branja obrazov
Starodavni taoisti pravijo, da nam branje obraza (rečejo mu mien shiang) pomaga razumeti druge, odraža...
Domači recepti za nego normalne kože
Normalna koža je bolj ali manj čista in ravno prav vlažna. Za vsakodnevno nego uporabljajte neagresivno...
Dame, bodite pripravljene na barabo
Draga dekleta, imela sem priložnost spoznati veliko fantov, moških in še kako drugače bi jih lahko...

9 komentarjev na objavo “Zakaj tako težko kupim kremo za obraz”

 1. Dajana pravi:

  A veš, kaj je dobro za kožo? Urin.

 2. Ana pravi:

  ZAKON članek! :)

 3. Haro pravi:

  Jp..moji prvi komentar na članek je bil: super..fenomenalno..iz srca..

  ful so fajn taki življenjski članki..

 4. alenka pravi:

  Vse pohvale avtorici, ker je res zanimiv članek ter zelo, zelo poučen.

 5. Irena Sergeja pravi:

  Pozdravljeni.

  V nadaljevanju bom objavila zelo enostaven recept za izdelavo kremic.

 6. Petra pravi:

  To bi bilo super, Irena :)

 7. maruša pravi:

  super!!

 8. jazzy pravi:

  Tudi jaz sem enakega mnenja. Sem lastnica spletne trgovine z resnično naravno nego, ki je ekološko in vegansko certificirana. Za ta posel sem se odločila iz srca in ne zaradi zaslužka, kar se vidi tudi po cenah izdelkov. Ljudje so resnično že tako obremenjeni z vsemi možnimi izdelki na trgu, da enostavno ne verjamejo več nobenemu. Najbolj hecno pa je to, da stranke pokličejo in pravijo, da kako to, da so cene tako nizke pa jim vedno pravim, zato ker so druge cene tako VISOKE! Žalostno kam gre ta svet..

 9. vlado pravi:

  kdo pa kupuje kacji strup?

Vaš komentar