Naroči se na RSS

Z vitaminom D proti depresiji


Sonce je pomembno za proizvajanje ključnega vitamina D v naših telesih, a tudi takrat, ko se imamo možnost nastaviti žarkom, dandanes veliko časa preživimo v hiši, avtu, po trgovinah … To dejstvo je lahko vir velike večine bolezni, naprimer depresije.

Čeprav lahko vitamin D dobimo tudi iz več proizvodov v trgovinah, je ta dodan umetno. Naravno vsebnost vitamina D imajo le določeni proizvodi.

Kje najdete vitamin D?

Shiitake, kitajske gobe. Presenečeni? Kitajske gobe so bogate z vitaminom D, prav tako so bogate z vitaminoma B1 in B2. Najboljše pa so tiste, posušene na soncu.

Skuša. Majhna porcija te ribe, bogate z omega 3 maščobami, vam bo dala 90 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka vitamina D.

Losos. Spet, že majhna porcija pečenega lososa vam bo dala 90 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka tega vitamina. Če se da, se izognite gojenemu lososu, če pa te možnosti možnosti nimate, bo tudi ta zadostoval.

Sled. Ribe, kot je sled, so bogate z vitaminom D zaradi njihove prehrane s planktonom, ki je “prepojen” z vitamini.

Sardine. So najboljši vir vitamina D. Ena konzerva sardin vam bo dala 70 odstotkov vitamina, ki ga potrebujete čez dan. Prav tako so dober vir vitamina B12, omega 3 maščob, proteinov in selena.

Som. Ponovno, še ena riba, ki se hrani s planktonom.

Tuna. 100 gramov tune vsebuje 50 odstotkov vitamina D, ki ga potrebujete na dan. Sveža tuna je najbolj hranljiva. »Dobre maščobe« v ribah pomagajo pri boljšemu spominu in delovanju možganov nasploh.

Polenovkino olje. Če lahko prenesete močno aromo, je to olje super – bogato s sončnim vitaminom D. To čudežno, vendar strašno neokusno olje, je bogato tudi z omega 3 maščobnimi kislinami. Vključevanje tega olja v vašo prehrano vam bo pomagalo povečati zdravje vaših kosti – ostale bodo močne in zdrave. Zaradi svoje visoke vsebnosti vitamina D je polenovkino olje dokazano dobro za preprečevanje osteoporoze pri odraslih, izboljšanje delovanja možganov ter optimizacijo delovanja živčnega sistema. Ena žlica olja zagotavlja več kot dovolj vitamina D za en dan.

Jajca. Vsebujejo vitamin D, vendar v manjšem odstotku. Eno jajce zadovolji približno 10 odstotkom dnevne potrebe telesa po tem vitaminu. Je potrebno posebej omeniti, da so boljša domača kot kupljena v trgovini?

Lastnosti vitamina D:

  • preprečuje kronične bolezni, kot so številne oblike raka, osteoporozo, sladkorno bolezen, bolezni srca, povišan krvni tlak,
  • zaščiti vaše kosti, zobe in lase,
  • ureja celično rast in zdravo aktivnost celic,
  • zaščita pred osteoporozo.

Priporočamo tudi

Acerola je bogata z vitaminom C
Acerola (znanstveno ime Malpighia glabra) oziroma divja češnja je vrsta drevesa iz družine malpigijevk,...
Valentinova nega obraza doma
Vsaka dama je rada urejena še posebej na praznik zaljubljencev, ko vas vaš dragi povabi na zmenek ali...
Domači recepti za nego normalne kože
Normalna koža je bolj ali manj čista in ravno prav vlažna. Za vsakodnevno nego uporabljajte neagresivno...
Podaljšajmo zagorelost
Oblačno, deževno vreme z nižjimi temperaturami nas počasi pripravlja na jesen, zdrava počitniška...

3 komentarjev na objavo “Z vitaminom D proti depresiji”

  1. Petra Derenčini pravi:

    priporočam veliko časa, preživetega v naravi :)

  2. Kaja pravi:

    ja, točno tako. v naravi in v sončnem vremenu, saj je najprimernejša oblika vitamina D tista, ki jo s pomočjo sonca naše telo samo tvori. Tudi strokovnjaki opozarjajo, da zgolj s hrano ne moremo zadovoljiti telesnih potreb po vitaminu D..

Vaš komentar