Naroči se na RSS

Spoznajte žafran – najdražjo začimbo na svetu!


Žafran (crocus sativus) ali pravi žafran uvrščamo v družino rož perunikovk, kamor denimo spadata tudi sibirska in vodna perunika. Cvetje je modro-vijolične barve in vsebuje oranžni pigment. Gre za rastlino, ki izvira iz JZ Azije ter Južne Evrope, dandanes pa jo gojijo in ročno obirajo tudi v Španiji, Južni Ameriki, Grčiji, Italiji ter Iranu. Pravi žafran se razlikuje od progastega ter pomladanskega žafrana, obeh vrst, ki uspevata tudi v Sloveniji.

Kakšne so lastnosti in uporaba pravega žafrana?

En gram žafrana stane približno 15 evrov. Že v srednjem veku so se pojavili ponarejevalci, na ponaredke te rastline pa lahko naletite tudi danes. Poznavalci opozarjajo, da je cena 5 evrov ali manj na gram sumljiva, saj žafran velja za najdražjo začimbo na svetu. Lahko ga uporabimo kot popestritev rižote, sicer pa je ena izmed glavnih sestavin španske paelle. In kakšen je njegov okus? Nekateri ga opisujejo kot med z okusom po kovini, drugim pa se zdi sladko-grenak. Žafran prispeva k rumeni obarvanosti jedi, v katerih je prisoten (npr. nekaterih sirov), spada pa tudi med priljubljene začimbe vegetarijanskih jedi. V pokušino vam ponujamo recept za rižoto z žafranom, ki ga priporočajo na kulinarični spletni strani kulinarika.net.

 • 1 skodela riža boljše kvalitete
 • 1/2 skodele žafranovih nitk
 • 3 žlice vrele vode
 • 1/2 skodele kuhanega masla
 • 2 ali 3 cm cimeta
 • 3 nageljnove žbice
 • 2 večji čebuli
 • skoraj 3 skodele vode
 • 1 žlička soli
 • 2 semeni kardamoma

Operemo in odcedimo riž. Žafran položimo v manjšo posodo in prilijemo dve žlici vrele vode. Namaka naj se kakih 10 minut.

V ponev vložimo maslo, dodamo cimet, žbice in drobno narezani čebuli. Pražimo kakih 10 minut in pazimo, da se sestavine ne primejo dna. Znižamo temperaturo in dodamo riž, pri tem kakih pet minut mešamo, da dobi sleherno zrno riža lepo zlato rumeno barvo.

V posebni posodi naj zavreta dve in pol skodeli vode, nato dodamo sol in kardamomova zrna. Tekočino prilijemo rižu in segrejemo, da hitro zavre. Znižamo temperaturo in dodamo žafran (skupaj z vodo, v kateri se namaka). Jed dušimo na nizki temperaturi 25 minut, da riž popije vso tekočino.

Oblikujemo riž v okroglo obliko. Če imamo indijski srebrni list, ga previdno poveznemo čez riž (srebro se rado zmečka in oprime rok).

Žafran je tudi zdravilen!

Medicina je ugotovila, da je žafran učinkovit borec proti raku, krepi imunski sistem in je odličen antioksidant. Pomagal naj bi tudi pri prebavnih motnjah in uroloških težavah (denimo težave s prostato, motnje erekcije, obolenja sečil itd.). Če ga čez noč namočimo v vodo in užijemo z medom, deluje kot diuretik (odvajalo). Koristen naj bi bil tudi pri zdravljenju aken in različnih kožnih bolezni, zanimivo pa je, da ga nekateri dokumenti iz časa antike omenjajo kot učinkovit afrodiziak. Ženske pozor! Žafran uravnava tudi menstruacijski ciklus in blaži menstrualne krče. Kapsule z žafranom pa menda pomagajo celo pri blaženju simptomov PMS. Žafranov čaj tudi pomirja, blaži stres ter olajša kašelj.

Priporočamo tudi

Spoznajte drugačne oblike vadbe
Če si želite biti telesno aktivne, vendar ste nekoliko naveličane svoje dolgoletne rekreacije, pobrskajte...
Samostojnost kot korak do sreče
Ljudje smo tako ali drugače odvisni drug od drugega. Potrebujemo izmenjavo mnenj in nasvete od prijateljic,...
Nikoli ji ne bom rekel, da je moja mami
Tadej Janežič, 17 let: Kje sta, moja mami in oči? Tadej Janežič je rejenec že celo življenje....
Težave s ščitnico – pogosta nevšečnost žensk
Ščitnica je majhna, vendar izredno pomembna, žleza z notranjim izločanjem. To pomeni, da proizvaja...

En komentar na objavo “Spoznajte žafran – najdražjo začimbo na svetu!”

 1. Snežana pravi:

  Lepo pozdravljeni!

  V članku o žafranu ste objavili recept, kjer je navedena količina žafrana 1/2 skodele. Žafran je strupen in pol skodele žafrana človeka ubije. Morda je bilo mišljeno pol žličke? Vsekakor prosim preverite in popravite.

  Lepo vas pozdravljam,
  Snežana

Vaš komentar