Naroči se na RSS

Si res težko priznamo, da mu nismo všeč?


Vsaka izmed nas je bila že kdaj zaljubljena. O zaljubljenosti se v vseh časih veliko govori, ogromno vsega je o njej slišati, najslajše pa je, če se nam zgodi. Problem nastane, ko nam je všeč nekdo, ki mu mi nismo. K razmisleku o teh rečeh me je spodbudil film His just not that into you, ki sem si ga nedavno ogledala. V filmu je dobro prikazano, kako ženske poiščemo raznorazne odgovore na to, če nas npr. fant po zmenku ne pokliče. Gre takorekoč za povsem navadne izgovore.

Ženski izgovori ob taki situaciji bi bili:

  • Mogoče se mu je pokvaril telefon.
  • Ima toliko opravkov, da gotovo nima časa poklicati.
  • Izgubil je mojo telefonsko številko.

Namen takih in drugačnih izgovorov je ublažiti manjšo ali večjo čustveno bolečino ob tem, ko nekdo, ki nam je všeč, z nami noče več imeti stika. Z drugimi besedami: sami sebi prihranimo strah pred resnico, ki je, da mu enostavno nismo všeč.

Podobno se dogaja ob moških izgovorih, ko se ženske naveličajo ali mu ta že od vsega začetka ni všeč. S tem, ko ji (nam) natvezijo laži v obliki izgovorov, naredijo ženski več škode kot koristi. Zakaj? Moško zavajanje pri ženski povzroči, da ona ne ugotovi oz vsaj ne takoj, da on noče imeti ničesar (več) z njo.

Izgovori moških, o katerih je bilo govora v omenjenem filmu, se glasijo tako:

  • Nočem ti biti v napoto.
  • Čudovita si. Z mano je nekaj narobe.
  • Ne zaslužim si te.

Namen takih izgovorov je na premeten način zavrniti žensko, namesto da bi ji povedali resnico v obraz. Lažje je namreč okolišiti, kot povedati golo resnico, ki je, da mu ženska ni (več ali dovolj) všeč.

Izgovore, s katerimi nasprotnemu spolu na lepši oz domnevno manj boleč način sporočimo, da nam ni všeč, je seveda najti pri obeh spolih. Tudi ženske redko iskreno povejo moškemu, da jim tako ali drugače ne ugaja in raje zavijejo resnico v celofan, da bi bilo obema lažje.

Zadeve, ki so omenjene v filmu, in zaradi katerih ima lahko nesrečno zaljubljena ženska probleme, so:

Problem št. 1: Napačen vzorec iz otroštva. Ženska že od malih nog verjame, da je fantu, ki se do nje grdo obnaša, všeč.

Problem št. 2: Moški ne pokaže čustvene naklonjenosti do ženske, ona pa verjame, da mu je všeč. Prijateljice žensko pogosto tolažilnimi izgovori, če jih fant ne pokliče ali ne povabi na zmenek. Npr.: Všeč si mu, verjetno je samo izgubil tvojo telefonsko številko. Gotovo te bo poklical. Ali pa: Gotovo se boji tvoje čustvene zrelosti. Nihče pa ji ne pove resnice, ki je, da mu ni do nje oz mu ni všeč. Resnico ženska izve le v zelo redkih primerih. Mar nas prijateljice s tem zavarujejo pred čustveno bolečino? Na nek način že. Ampak če ženska verjame, da je fantu všeč in dolgo hrani svoje upe in želje, bo to počela vse do trenutka, ko ji bo nekdo povedal ali bo (končno) sama ugotovila, da fantu ni (bila) všeč. Torej, zakaj ji ta čas in prav tako vse nepotrebne želje niso bili prihranjeni?

Problem št. 3: Moški žensko pusti, tako da ona sploh ne ve, da jo je. Pusti jo namreč na tako spreten način, da misli, da je to hotela sama. Pove ji npr.: “Srečen je tisti, ki bo tvoj mož,” ali katerega od zgoraj navedenih izgovorov.

Problem št. 4: Laž. Manjše laži in izgovori, s katerimi se moški izogiba družbi ženske, s katero je v zvezi, se lahko kaj hitro prelevijo v veliko laž, npr. v varanje.

Za konec pa stavka, ki lahko enostransko zaljubljenim ženskam olajšata življenje:

Če te fant hoče spet videti, te bo videl. Če te hoče poklicati, te bo poklical.

Ponavadi je pri ljubezni tako; manj se jo pričakuje, prej človeka doleti. Ne glede na to, če ste samske ali v zvezi, vam želim čim manj danih in dobljenih izgovorov, o katerih sem pisala, po drugi strani pa veliko iskrenih moških komplimentov, ki so nemalokrat začetek nečesa lepega. Niso sicer nujni za življenje, a nam lahko pokažejo pot do očarljivega moškega, ki ima oči in srce na pravem mestu. A velja biti nekoliko previdna pri komplimentih, ker so pogosto zgolj prijateljske narave. V tem primeru je potrebno počakati na tiste znake, ki bodo v sebi skrivali ljubezensko vsebino.

Priporočamo tudi

Spoznavanje samega sebe I.
Od rojstva dalje nas starši in okolica pitajo s strahom, stresom in skrbmi. “Pazi, da ne padeš”...
Kaj pomeni pravo prijateljstvo?
V obdobju, ko naši odnosi velikokrat potekajo zgolj na virtualni ravni, ali pa drug za drugega sploh...
Obudite strast v postelji
Monotonost v postelji je težava, ki doleti večino dolgotrajnih parov. Ti se med seboj ločijo po tem,...
O minljivosti
Dobro se je tu in tam spomniti, da smo minljivi. Že zato, da ozavestimo, ali živimo res takšno...

En komentar na objavo “Si res težko priznamo, da mu nismo všeč?”

  1. Duša pravi:

    Da.

Vaš komentar