Naroči se na RSS

Reševanje mladega amarilisa


Amarilis je veličastna rastlina, katere cvetovi morda spominjajo na lilije, ampak so cvetni listi širši in steblo, na katerem zraste cvet je precej debelejše . Tudi čebulica je veliko večja od čebulic lilij.

Amaryllis Moonlight

Po zeliščnem vrtu v cvetličnem koritu sem si zaželela še nekaj cvetočega na svoji okenski polici. Odločila sem se, da bi rada poizkusila vzgojiti lilije. In s tem namenom sem se odpravila po nakupih v svojo priljubljeno trgovino. Izbira lilij je bila kar pestra in le s težavo sem se odločila, katero bi. Med lilijami pa sem opazila tudi dve vrsti amarilisa. Amarilis moonlight in amarilis red dragon. Res sta bila izobešena čisto pri vrhu, da jih težko dosežeš in še brez cene. Ko sem vzela v roke eno čebulico, sem opazila, da je amarilis že naredil poganjke in ker ponavadi cvetno steblo požene še pred listi, je v tisti mreži bil en ubog cvet, ki ni imel več kam rasti, kaj šele zacveteti v vsej svoji lepoti.

Enega sem se odločila, da rešim gotovega propada, trije pa še čakajo na milost in nemilost kupcev. Bojim se, da bo njihova usoda klavrna, saj dvomim da so ljudje pripravljeni odšteti 6€ za eno čebulico, ki je že pognala in ne izgleda nič kaj veličastno. Naj pa omenim, da je 6€ vseeno poceni, kajti na spletni strani, kjer poleg drugih vrst prodajajo tudi čebulice amarilisa, je najcenejša čebulica 8.90€ in vse so že razprodane, tako da če si res želite amarilisa na svoji okenski polici je reševanje mladih amarilisov v e.leclercu prava prilika.

Amaryllis Moonlight

Poleg reševanja mladega amarilisa, sem kupila še dve čebulici lilij, za katere sem pri sajenju ugotovila, da sem kupila isti. Pa tako sem se trudila izbrati dve različni.

No, tokrat sem pri sajenju poskrbela za drenažo cvetličnega lončka in na dno nasula plast kamenčkov.

Kako saditi amarilis sem preverila na internetu in menda je priporočljivo čebulico pred sajenjem za 12 ur namočiti v mlačno vodo. Ampak samo koreninice, ne cele čebulice.  Ta korak sem sama sicer preskočila, kajti moja čebulica je že imela spomladansko prebujenje in je že razvila cvet, zato sem amariliskar takoj posadila v lonček, ki je le za 2 do 4cm večjega premera od same čebulice. Uporabljen substrat pa upam, da bo dobro odceden, da se prepreči zastajanje vode in posledično zgnitje čebulice. Čebulice nisem popolnoma prekrila z substratom, ampak samo do dveh tretjin njene višine.

Če bi ta čebulica bila še v mirovanju, bi v parih tednih začel poganjati cvetni poganjek in za njim še listi, ampak v mojem primeru je cvetni poganjek že razvit. Ker pa se je razvijal v embalaži v trgovini, je ta poganjek precej majhen in ukrivljen, saj ni imel prostora za normalen razvoj. Poravnala ga bom upam da tako, da bom lonček obračala stran od svetlobe, da se bo prisiljen sam poravnati proti svetlobi. Z obračanjem lončka, se tudi prepreči, da bi se normalno razvijajoč poganjek nagibal v eno smer, ampak raste lepo pokončno.

Ko amarilis enkrat zacveti, se lahko njegovo cvetenje podaljša tako, da mu s škarjicami odstranimo prašnike, še preden spustijo pelod in pa tako, da ga zvečer prestavimo v hladnejši prostor (12 – 18°C).

Ko odcveti, mu najprej odstranimo cvetove, po propadu stebla pa še to z ostrim nožem odrežemo blizu vratu čebulice. Liste pustimo, saj si čebulica s pomočjo listov nabira energijo in zaloge za novo cvetenje. Ko si amarilis nabere dovolj energije, ga prenehamo zalivati in postavimo na hladen prostor, kjer bodo odmrli še listi in amarilis bo prešel v mirovanje. Takšno čebulico nato za 8 do 12 tednov skladiščimo v temnem prostoru. S tem čebulici umetno usvarimo sušno obdobje, katerega je vajena iz svoje tropske domovine. Amarilis namreč raste v tropih in je zato navajeno na izmenično deževna in sušna obdobja. V deževnem obdobju cveti in nabira energijoza naslednji cikel, preden preide v mirovanje skozi sušno obdobje. Ob koncu mirovanja pa čebulico zopet prenesemo v topel in svetel prostor, ter jo začnemo ponovno zalivati.

Če se bodo najprej razvili listi, je precej verjetno, da v tem ciklu amarilis ne bo cvetel. Zato je priporočljivo, da se ga skozi rastno obdobje pogosteje pognoji, da si čebulica nabere zadosti hranil, ki ji bodo pomagale zacveteti v naslednjem ciklu.

In če bo amarilis z našo skrbjo zanj zadovoljen, nas utegne nagraditi s podmladkom v obliki zarodnih čebulic, katere poženejo ob primarni čebulici med fazo rasti. Ko je zarodna čebulica nekje ena tretjina velikosti primarne čebulice, jo odstranimo, bodisi z roko bodisi z ostrim nožem in posadimo v svoj lonček. In po parih letih nas s cvetom nadgradi še podmladek.

Priporočamo tudi

Nasveti za balkonsko cvetje
Sezona cvetja je že pred vrati. Že veste, kaj boste zasadili v svoja cvetlična korita, ki bodo vaš...
Čas je za bezeg
Črni bezeg (Sambucus nigra) najdemo med grmovji. Grm te rastline zraste do 10 m v višino. Bezeg cveti...
Koprive – boginje strele, ki hkrati blagoslovijo in žgejo
V teh dneh se povsod v vsej svoji veličini bohotijo koprive in čakajo na nabiralca, ki jih bo utrgal...
Arnika za boljše počutje
Pomlad je razgrnila svojo cvetočo odejo po vseh travnikih in nam s tem polepšala pogled na naravo....

Vaš komentar