Naroči se na RSS

Nekaj nasvetov za uspešno vrtnarjenje


Najprej premišljeno izberemo najprimernejše rastline za vrt in poskrbimo, da jih pravilno posadimo. Stremimo k temu, da si zagotovimo čim bolj naraven pridelek.

Preden začnemo saditi, poskrbimo za pravilno izračunano razdaljo med sadikami. Če jih bomo posadili preveč na gosto, bodo korenine imele premalo prostora in več možnosti za bolezni. Obstaja nenapisano pravilo, ki ga upošteva večina ljudi, in to je, da sadimo sadike za pol odrasle rastline narazen. Na primer, če je rastlina široka 50 cm, jo posadimo 25 cm stran od naslednje. Če bomo rastline posadili preveč narazen, bomo s tem ustvarili pogoj za rast plevela. Držimo se tudi pravila, da iste rastline ne posadimo na isto gredo več kot tri leta zapored. Ko sadimo, tudi pazimo, da ne poteptamo preveč zemlje.

Sadimo v ravnih vrstah, pri tem si pomagamo z desko, ali pa postavimo na vsako stran kol, med njima napnemo vrv in pod njo sadimo rastline. Pred sajenjem zemljo obilno zalijemo.

Kadar je napovedana zmrzal, poskrbimo, da rastline zavarujemo pred mrazom, saj so občutljive in mraz jih lahko močno poškoduje.

Rastlin nikoli ne zalivamo podnevi, ker lahko sončni žarki požgejo liste in cvetove. Najbolje je zalivati zgodaj zjutraj.

Večina žuželk na vrtu je koristnih in zelo dobrodošlih, sploh pikapolonice in zajedalski čmrlji. Ti se prehranjujejo s škodljivci (listne uši) ter s tem omilijo škodo na pridelku. Zato lahko posadimo rastline, ki privabljajo škodljivce, kot so ameriški slamnik, komarček, drobnjak, sivka, meta, rožmarin, kamilica … Med brokoli in cvetačo posadimo koper. Ta privablja zajedalske čmrlje, ki uničujejo škodljivce.

Med kumare lahko posadimo kapucinke – te preženejo hrošče, ki napadajo kumare. Med paradižnik pa lahko posadimo baziliko, ki prežene črve. Med zelje posadimo timijan, ki bo pregnal škodljivce, ki napadajo to zelenjavo. Na vrt privabljajmo tudi ptice, ki bodo z njega pregnale škodljivce in opravile vlogo opraševalk. Močno dobrodošle so tudi pikapolonice, ki so res zelo koristne.

Rastline okrepite z grenko soljo, saj lahko tako preprečite gnitje – v luknjo, v katero boste posadili paradižnik, papriko ali kumare, stresite grenko sol.

Ko se pripravljamo na sajenje, vrtu dodamo gnoj ali kompost, da zemlja dobi dovolj kalcija.

Če hočete imeti zdrav vrt, ga redno in pravilno zalivajte, pazite, da ga ne napadajo bolezni in v primeru le-teh ustrezno ukrepajte.

Priporočamo tudi

Čiščenje kozmetičnih čopičev
Pravilno in zadostno čiščenje kozmetičnih čopičev ni le odraz dobre higiene in zaščite pred prenosom...
Zeliščni vrt za ljudi brez vrta
Že od kar sem začela v kuhinji uporabljati zelišča, sanjam o zeliščnem vrtu. Ampak težko je imeti...
Z medicinskim silikonom nad menstruacijo 2. del
Nadaljevanje članka: Z medicinskim silikonom nad menstruacijo 1. del Počutim se kot najstnica, ko...
Izognimo se pesticidom
Škodljivcem se lahko izognemo, če redno skrbimo za vrt, redno pregledujemo rastline, ob pojavu bolezni...

Vaš komentar