Naroči se na RSS

Misija: Diplomirati!


Diplomirati! To je vsekakor cilj vsakega študenta. Zakaj bi se sicer vpisovali na fakultete ter se ukvarjali z učenjem in izpiti? Vendar pa vpis na fakulteto in opravljanje izpitov ne vodita vsakogar, samoumevno, do zastavljenega cilja. Dokler diploma ni v rokah, proces ni končan. In veliko je takih, ki obupajo tik pred ciljem. Iz različnih navedb in virov lahko sklepamo, da precejšen odstotek študentov ne diplomira. Zasledila sem celo podatek, da kar 50 odstotkov študentov nikoli ne zaključi študija. Vzroki so različni. Tudi če bi bil ta odstotek nižji, je škoda, da posameznik odneha tik pred ciljem, še posebej, če je razlog za to “blokada” ob soočenju z zadnjo študijsko nalogo – pripravi in zagovoru diplomske naloge.

Nenadoma si študent sam določa tempo in smer, po kateri namerava priti do cilja. Če si dela ne zastavite pravilno, se vam lahko zgodi, da se boste soočali z nepotrebnimi ovirami, ki negativno vplivajo na voljo in vztrajnost pri nastajanju diplomske naloge. Naj vas skromen obseg dostopnih virov in literature za vaše področje raziskovanja ne preseneti šele takrat, ko ste temo diplomske naloge že prijavili, pa tudi to, ali vas tema dejansko zanima skušajte ugotoviti že pred tem …

Zaključno delo (npr. diplomska naloga) katerega koli študijskega programa zahteva obravnavo nekega raziskovalnega problema kot zaključene celote. Raziskovalni problem mora zajemati vsebine iz posameznikovega področja študija, saj študent z zaključnim delom zaokroži izobraževanje v skladu s študijskim programom.

Študentje se velikokrat ne zavedajo, da zaključno delo ne pomeni le pike na i njihovega študija, temveč je lahko pomembno okno za nadaljnje priložnosti in usmeritve v začetku njihove kariere. Zato naj ne bo glavni kriterij izbire teme diplomske naloge: “Pisal bom o čemerkoli, samo da bom čim prej zaključil!”.

Nikakor! Splača se potruditi. Splača se razmisliti, kaj vas zanima, in kaj bi lahko iz tega naredili.

V večini primerov lahko študent izbira temo naloge iz nabora že razpisanih tem (ponavadi nabor oblikuje vsak profesor, ki izpolnjuje pogoje za mentorstvo), lahko temo predlaga sam ali pa jo s potencialnim mentorjem izoblikujeta skupaj.

Pri iskanju primerne teme morate vedeti:

  • Koliko vas določena tema zanima (bolj ko vas predmet proučevanja zanima, lažje in hitreje se boste prebijali skozi proces nastajanja naloge). Teme ne zastavite preširoko.
  • Kaj je bilo o temi že napisano in v čem se bo naša naloga razlikovala od že napisanega na tem področju. Dobro je vedeti, da je nesmiselno samo ponavljati že napisane zadeve. Hkrati pa je potrebno poudariti tudi to, da skoraj ni področja raziskovanja, na katerem bi bile vse teme, smeri in pristopi k raziskovanju že izčrpani. Pomembno je, da si delo pravilno zastavite.
  • Kaj želite skozi vašo raziskavo ugotoviti ter ali (in kako) bo vaše delo uporabno v praksi.
  • Ali imate dovolj razpoložljive literature in virov z izbranega področja. Ne pozabite, da morajo biti zastopani tako domači kot tuji viri in literatura. Pri tem je pomembna tudi ažurnost! Dober teoretični pregled raziskovanega problema je pomemben za oblikovanje kvalitetnega empiričnega dela naloge.
  • Kakšno metodologijo boste uporabili pri izdelavi diplomske naloge. Ta točka je zelo pomembna. Opredeliti morate vzorec in način vzorčenja, ki ga boste uporabili v vaši raziskavi, spremenljivke, način zbiranja podatkov in metode, s katerimi boste obdelali pridobljene podatke. Postavljene hipoteze oziroma raziskovalna vprašanja in izbrana metodologija se morajo ujemati. Hipoteze oblikujte na podlagi ciljev naloge, ki ste jih zastavili ter na podlagi predhodnih teoretičnih in praktičnih izhodišč.
  • Ali bo tema zanimiva tudi za potencialnega mentorja, saj se mora mentor, konec koncev, z zamislijo strinjati in sprejeti mentorstvo.

Zaključno delo oziroma diplomska naloga je za večino študentov verjetno eden največjih študijskih projektov. Lahko je vir težav, napetosti in stresa, če se posameznik nanjo ne pripravi dovolj in pravilno. Lahko pa je dobra priložnost, da raziščemo tisto področje, ki nas od nekdaj zanima. In ne le to! Lahko je priložnost, s katero boste, na podlagi znanj, ki jih boste pridobili v času nastajanja diplomskega dela, usmerili svoje nadaljnje izobraževanje ali poklicno kariero.

Zato naj naloga ne bo zgolj formalnost, ki jo morate opraviti, da boste lahko rekli, da ste študij zaključili in si pridobili določeno izobrazbo. Poskrbite za to, da boste iz svojega zaključnega študijskega dela črpali usmeritve in koristne napotke za svoje nadaljnje delo.

Marija P. (http://palma.blog.siol.net/)

Priporočamo tudi

Mikavno fit: Zmigajmo CELOTNO telo
Življenje ni pravično. Pika, konec! Splošno znano je, da si bodo odvečne maščobne blazinice na...
Kako pa kaj novoletne zaobljube?
Prvi mesec v novem letu je za nami. Ste tudi vi med tistimi, ki so napisali obsežen spisek novoletnih...
Nastopil je čas za novoletne zaobljube
Marsikdo se v prazničnih dneh, še posebej tik pred iztekom starega leta, zamisli nad svojim življenjem....
Nasveti za uspešno učenje in opravljanje izpitov
Za veliko dejavnosti v življenju posameznika lahko rečemo, da so sezonske narave. Včasih mogoče to...

Vaš komentar