Naroči se na RSS

Mami, hočem kužka!


Zveni znano? Otroci so navadno zelo naklonjeni ideji novega kosmatega prijatelja, s katerim bi si popestrili svoj prosti čas. Na vas kot odrasli osebi pa je, da o vsem tem resno premislite, saj gre za odločitev, ki pomembno vpliva na vaš vsakdan. Tudi če nimate otrok in vseeno premišljujete o posvojitvi živali vam toplo priporočam, da preberete naslednje vrstice.

Odločitev, da boste v svoj dom pripeljali novega (kosmatega) družinskega člana mora biti premišljena in odgovorna. Žival ni darilo, ki ga odpreš na božični večer in se ga naveličaš do velike noči. Žival tudi ni samo lepa ideja, pri kateri se pravljica konča ob prvem deževnem sprehodu. Odločitev za žival tudi ne sme biti izključno plod otroške želje, temveč tehtnega premisleka in zaveze vseh družinskih članov. Kajti ravno to žival postane – nov družinski član. V večini primerov pride v vaš dom brez navodil za oskrbo, zato je na vas, kot odgovornih lastnikih, da se sami pozanimate o tem kako je zanjo potrebno skrbeti.

Razčistili ste torej z družinskimi člani, predvsem pa v svoji glavi, da si žival resnično želite in ste pripravljeni skrbeti zanjo. Kaj sedaj? Večina potencialnih posvojiteljev ima v glavi vsaj približno idejo katero žival želijo, pogosto pa pri tem zanemarijo realne možnosti, ki jih imajo zanjo. V veliki meri se boste tako odločali na podlagi vašega življenjskega sloga, nastanitvenih zmožnostih ter osebnostnim lastnosti. Če živite v bloku, torej ne boste iskali nemške doge in če ste navajeni široko odprtih oken kanarček ne bo prava izbira. Imate majhne otroke, ste dolgo zdoma? Vse to pomembno vpliva na vašo odločitev. Posvetujte se z osebjem v zavetiščih, rejcih ali drugimi strokovnjaki, ki vam bodo znali svetovati katera žival je za vas najprimernejša.

Pri posvojitvi živali je pomembno, da dobro pomislite na prihodnost. Žival namreč posvojite za njeno celo življenje. Menjava lastnika je za žival zelo stresna, boleča in neprijetna izkušnja. Žival z vami namreč naveže oseben stik, vzpostavi zaupanje in razvije poseben odnos. Vseh življenjskih situacij gotovo ne boste mogli predvideti, toda v obzir vzemite prelomnice kot so selitve, rojstvo otroka, zaposlitev ipd. To seveda ne pomeni, da živali ne boste mogli posvojiti, vendar bodo te odločitve zelo verjetno vplivale na vrsto živali, ki jo boste posvojili.

Tako, sedaj veste katero žival boste izbrali. Naslednje logično vprašanje je – kje? Če nimate posebnih zahtev in ne zahtevate, da ima žival rodovnik, vam toplo priporočam da žival posvojite iz zavetišča za živali. Naredili boste dobro delo, zapuščeni živali ponudili nov, topel dom in možnost za nov, srečnejši začetek. Če imate pomisleke glede odnosa zavrženih živali do ljudi, so ti odveč. Večina zavrženih živali je prestala marsikatero kruto preizkušnjo, toda z malo potrpežljivosti in občasnim strokovnim nasvetom boste v živali ponovno vzbudili zaupanje in samozavest, s tem pa samo okrepili vajin odnos.

Tako, v svoj dom ste pripeljali novega družinskega člana. Toda zgodba se ne konča tu. Sedaj je na vas, da v roke vzamete knjigo ali dve, se registrirate na primeren forum, obiščete strokovnjaka ali dva in poskušate nuditi živali najboljšo možno oskrbo. O tem bomo več napisali v naslednjem članku.

Vir: Društvo za zaščito živali Ljubljana

Priporočamo tudi

Hrček – moj hišni ljubljenček
Pred nekaj meseci sem ga posvojila. Hrčka namreč. Majhna bela kepica črnih oči in belega kožuščka...
Nikoli ji ne bom rekel, da je moja mami
Tadej Janežič, 17 let: Kje sta, moja mami in oči? Tadej Janežič je rejenec že celo življenje....
Zakaj imeti otroke, če so cel dan v vrtcu?
Vse manj se zavedamo, kako nas naši otroci potrebujejo. Ko pridejo v puberteto, pa se sprašujemo,...
Kje se je izgubila kultura
S sinom starim pet let in pol sva se odpravila na lutkovno predstavo Obuti maček. Pravljico že pozna,...

En komentar na objavo “Mami, hočem kužka!”

  1. Palma pravi:

    Se strinjam z napisanim. Če se odločimo za žival, moramo za njo dobro skrbeti. Mi imamo zajčka in vsi plani glede dopusta in podobnega se oblikujejo upoštevajoč njega.

Vaš komentar