Naroči se na RSS

Koprive – boginje strele, ki hkrati blagoslovijo in žgejo


V teh dneh se povsod v vsej svoji veličini bohotijo koprive in čakajo na nabiralca, ki jih bo utrgal in zaužil, saj se kar same ponujajo, da jih utrgamo in preizkusimo njihove zdravilne učinkovine. Vendar bodite previdni, da vas s svojimi dlačicami ne opečejo. Previdnost velja predvsem pri nežni otroški koži, na kateri lahko opeklina pusti zelo hude posledice.

Velika kopriva ali Urtica dioica je rastlina trajnica z razvejanimi plazečimi poganjki in pokončnim štirioglatim steblom. Listi so podolgovati, jajčasti s podaljšanim vrhom, pri spodnjem delu pa so srčasti, sivozelene barve, spodaj pokriti s krhkimi dlakami, ki se zapičijo v kožo in spečejo ter izločijo strup, ki na koži izzove rdečico in mehurje. Kopriva je zelo razširjena rastlina, ki raste na zapuščenih vrtovih, njivah, vlažnih gozdovih, ob cestah, nasipih in tudi visoko v planinah.

Njene zdravilne učinkovine so poznali že stari Egipčani, Grki in Rimljani. V starogermanski mitologiji so verjeli, da je kopriva boginja strele, ki hkrati blagoslovi naše zdravje in nas opeče, če nismo previdni. Tudi na naših tleh se ljudje zelo dobro zavedajo zdravilnih učinkov velike koprive. V spomladanskem času se mladi listi uporabljajo kot dodatek juham, omakam in solati. Uporabljamo jo lahko tudi namesto špinače. Sicer so listi zelo primerni za pripravo čaja:

Vrelo vodo (1/4 litra) odstranimo z ognja, damo vanjo 10 opranih listov koprive, po desetih minutah pa čaj odcedimo in pripravljen je za pitje. Čaj iz kopriv čisti kri, niža sladkor v krvi in spodbuja izločanje seča. Vsi, ki imate tovrstne težave, popite vsaj tri skodelice čaja na dan. Po treh tednih prenehajte s pitjem za en teden, potem pa ga spet lahko pijemo tri tedne. Najbolj primerne so sveže koprive, ker pa se jih ne da nabirati pozimi, jih naberite pomladi ali poleti in jih posušite. Posušene shranite v dobro zaprt stekleni kozarec in vse skupaj postavite v temen prostor. Tako rastlina ohrani večino svojih dobrih lastnosti. Uporabljajo se tudi korenine in vršički, predvsem za povrnitev spolne sle in preprečevanje moških bolezni.

Koprivini pripravki niso primerni samo za vnos v naše telo, marveč tudi za nego našega telesa. Predvsem so učinkovite pri lajšanju težav z lasiščem.

Koprivin kis:

Preprosta rešitev za vaše lase brez sijaja je koprivin kis, ki ga pripravite tako, da skuhate zelo močan čaj iz kopriv (50 listov v 1 litra vode), ga po treh urah precedite in dodate 1 litra sadnega kisa – pripravek shranite v primerni steklenici. Po vsakem umivanju las si pripravek vtrite v lase in ga ne izpirajte. Rezultati so vidni že po dveh nanosih.

Lasna voda iz kopriv, breze in brinja:

Zelo pogost problem je tudi prekomerno izpadanje las, ki je lahko posledica uporabe premočnih šamponov in prekomernega umivanja las. Normalno je, da lasje prekomerno izpadajo po prebolelih hudih boleznih in po operacijah. V vseh primerih si lahko pomagate s pripravo lasne vode: zmešamo 5 kapljic eteričnega olja brinja, koprive in breze (primeren je tudi čaj iz listov koprive in breze ter jagod brinja, vendar v večji količini), mešanico damo v 50 ml olivnega olja. Pripravek vtiramo v lasišče vsaj 30 minut in nato speremo z blagim otroškim šamponom in veliko mlačne vode. Postopek ponavljamo dva meseca, dvakrat na teden. V tem času se bo izboljšala prekrvavitev lasišča in posledično bo izpadalo manj las.

Naj bodo težave s krvjo, sečem in drugi zdravstveni problemi pozabljene ob uporabi koprive. V času recesije je zelo pomembno tudi to, da je kopriva povsem zastonj. Če je ne dodajate svojim vsakodnevnim obrokom, ne govorite, da nimate denarja. Potrebna je samo volja in pridobili boste največje bogastvo življenja – zdravje.

Priporočamo tudi

Naj bo gibanje užitek
Vsakodnevne obveznosti nas izčrpajo in že v ponedeljek si želimo da bi bil jutri petek in torej vikend....
Čemaž – zdravilo narave
Pomlad je že dodobra razgrnila svoje barve po vsej deželi. Na plano so pokukale vse spomladanske rastline...
Kaj obleči v vročih poletnih dneh
V vročih poletnih dneh najraje posežemo po lahkih, udobnih in zračnih oblačilih. Pri izbiri oblačil...
Kam poleti: otočje Orkney na severu Velike Britanije
Orkney je otočje na severu Velike Britanije. Sestavlja ga 70 manjših otočkov, od tega je naseljenih...

En komentar na objavo “Koprive – boginje strele, ki hkrati blagoslovijo in žgejo”

Vaš komentar