Naroči se na RSS

Intervju z Lidijo Dornik – Ustvarjalnost me spremlja vseskozi


Lidija Dornik se ukvarja z izdelavo nakita iz steklenih kroglic, biserov, kristalnega stekla in srebrne gline. Nakit, svilo in platno tudi ročno poslika. Izvaja individualne tečaje za ženske, ki jih zanimajo ta ročna dela, in tako prenaša svoje znanje na druge, predvsem pa uživa v tem, kar počne.

Kot sama pravi, ji največ pomenijo moralne vrednote. Notranji mir. Harmonija s partnerjem in otrokom. Možnost, da lahko počnemo, kar nas veseli. Trenutno pa je osredotočena na svoj naslednji cilj, to je odprtje lastne trgovine v Domžalah

Njeno ustvarjanje si lahko ogledate na njeni Facebook strani.

Kako se spominjaš začetkov svojega ustvarjanja?
Ustvarjam že odkar pomnim, kot majhna punčka sem hodila naokrog s polno škatlo barvic in papirja. Spominjam se, da smo bili takrat otroci veseli, če smo dobili rožnate in vijolične odtenke barvic, pojavljale so se celo zlate in srebrne, kakšno veselje je bilo to! Tako je bilo tudi skozi osnovno šolo, nadaljevala pa sem na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, čeprav sem potem zajadrala v druge vode in se sedaj zopet vračam k svoji prvi ljubezni. Ustvarjalnost me spremlja vseskozi.

Kaj ti pomenijo številni konjički, s katerimi se ukvarjaš?
Ne vem, če bi se izrazila konjički, saj predstavljajo del mojega življenja in se z njimi poenotim, torej niso le zabava za popoldanske urice brezdelja.

Kako bi opisala nakit, ki ga izdeluješ, in kako svoje slike?
Predvsem je moje ustvarjanje polno barv in detajlov. Živih barv. Nakit kot modni dodatek na ženski silhueti, ravno prav bogat, bleščeč, barvast, da poudari ženstvenost in vzbudi zanimanje. Blizu so mi vzorci cvetja, predvsem majhnih, drobnih vrtnic v steklu, na steklu, slikam pa jih tudi na uhane in obeske.
Slike nastajajo precej dalj časa kot nakit, vedno si zamišljam, kako bi nekomu poživila sivo pisarno, pust hodnik, kako bi razveselila dnevni prostor. Slike na svili so posebna magična zgodba, s posebnim leskom in refleksijo barv. Njihov namen je, da poživijo prostor in pritegnejo zanimanje. Enako velja za slike na platnu.

Koliko časa nameniš izdelavi posameznega kosa nakita, npr. uhanov?
Osnovni in enostavni uhani niso zahteven kos nakita, lahko jih naredim precej hitro. Ogromno časa pa mi vzame nabava in iskanje pravega in lepega materiala zanje, zato so tudi nekaj posebnega, saj se pri tem zelo potrudim.

Kaj te navdihuje pri slikanju in izdelovanju nakita?
Moj navdih so moja mirnost, ki jo nosim v sebi, in občutki, ki takrat privejejo na dan. Narava, barve, vreme, dež, nevihte, temni oblaki, jesensko listje, gozd, travnik … Ste opazili, kako bohotni so ta trenutek travniki, ko je vse polno rož in trav – delujejo bogato in mehko in so tik pred prvo košnjo. Pozna pomlad, tik pred poletjem je zelo navdihujoča, verjetno bi tako rekla tudi za jesen, poletje …
Navdih se najde v vsaki stvari, pa naj bo še tako majhna, če smo le sposobni izhajati in črpati iz sebe.

Kako ti uspeva usklajevanje službe, družine in tvojega ustvarjanja?
Očitno sem dober organizator svojega časa, čeprav se moje delo večkrat zavleče pozno v noč.

Koliko svojega časa nameniš ustvarjanju?
Skoraj ves svoj prosti čas namenim ustvarjanju ali pa partnerju in družini. Ponavadi delam do večera, včasih tudi zgodnjega jutra, vikendi so podobni, je pa res, da si včasih odtrgam kakšen dan in se gremo potepat, da malo odmislim vse ostalo in si prečistim misli.

Kaj v življenju ti največ pomeni?
Moralne vrednote. Notranji mir. Harmonija s partnerjem in otrokom. Možnost, da lahko počnemo, kar nas veseli. Tega se včasih premalo zavedamo, saj imamo vse niti v rokah sami, izkoristimo pa jih velikokrat napačno.

Kakšen je tvoj pogled na življenje in prihodnost?
Že nekaj časa sem v obdobju, ko sem zadovoljna, umirjena in se lahko posvečam ustvarjanju. Tako bi si želela še vnaprej. V poletnih mesecih pa nas bo pričakala prava pravcata Zalida, trgovina v Domžalah, in to je moja vizija, ki jo trenutno najostreje vidim pred seboj.

Preberite tudi:

Veronika Ban: Živeti v tem trenutku in delati najboljše kar lahko
Intervju z Beato Čop: S slikami dajem ljudem energijo

Priporočamo tudi

Kar 9 nagrad
Naročite se na e-objave in sodelujte v nagradnem žrebanju V poletni nagradni igri sodelujete...
Moški, ne podarjajte nam brezosebnih daril!
Dragi moški, to, kar boste prebrali, vam bo izboljšalo možnosti, da boste brez domačih pritiskov...
Vojna z muhami v stanovanju
Sovražim muhe. Poleti jih imam polno stanovanje. Sploh mi gre na živce, ko povabim nekoga na kosilo...
Sami s seboj
Veliko je bilo pisanja o tem, kako posameznik doživlja sebe. Kako se spopada z vsakodnevnimi težavami,...

En komentar na objavo “Intervju z Lidijo Dornik – Ustvarjalnost me spremlja vseskozi”

  1. Bernarda pravi:

    Lepi izdelki iz katerih se vidi, da so narejeni s strastjo.
    Želim ti, da bi trgovina obrodila tvoja pričakovanja.
    Bernarda

Vaš komentar