Naroči se na RSS

Denar je umazan


Nekaj let nazaj sem brala neko študijo o vsebnosti fekalij na predmetih, ki jih vsakodnevno uporabljamo, med njimi tudi na denarju. Izsledki so bili zame osupljivi in od takrat dalje sem na kljukah videla vse sorte pošasti, ki prežijo name. Da o denarju sploh ne govorim. Male zelene hudobe so dobesedno preplavile mojo zavest.

Ker me je zanimalo, kako zadeve stojijo danes in koliko podatkov o tem mi lahko navrže Stric Gugl, sem se odpravila na pot raziskovanja in našla kar nekaj zanimivosti.

Prva, in na katero sploh nisem pomislila, je bila ta, da so evrski bankovci polni kokaina. Predvsem Španci ga menda precej biksajo, saj so na posameznem španskem bankovcu evra našli v povprečju 155 mikrogramov kokaina. Sicer pa po količini prednjačijo ameriški zelenci, onečaščena je polovica serije funtov in samo 6 odstotkov švicarskih frankov. Nemci so izpadli pravi angeli, prav tako Irci, ki imajo na svojih bankovcih 0,576 mikrograma kokaina.

Ni kaj, zgleda da je še vedno najlaže zrolati zelenca in snifniti. Da iz nosov različnih lastnikov bankovcev kakšna bakterija tudi zleze nanje, ni menda nobenega dvoma.

O tem, naj kovancev ne nosim v usta, me je učila že mama. Me je opozarjala zato, da ga ne bi pojedla ali zato, ker je bil umazan? Manija umivanja rok po vsakokratnem rokovanju z denarjem se me drži še danes. Sprašujem pa se, ali je le to v današnjih sila težkih časih sploh še tako pogosto, da bi bila še potrebna tolika skrb za higieno. Konec koncev vsakodnevno poslušam, kako nihče nič nima, še posebno ne denarja.

Testiranja, ki so jih opravili na bankovcih, ki so krožili po fast food lokalih in marketih s hrano, so pokazala, da so bili bankovci pravo gojišče kolonij bakterij, med njimi večina fekalnih, ki povzročajo zastrupitve s hrano ter nekatere primere pljučnic. Ob priliki košarkarske tekme na neki visoki šoli so na stojnici s hrano zamenjali 68 eno dolarskih bankovcev in jih odnesli v laboratorij.

Rezultati so bili osupljivi. Med njimi sta bili tudi bakteriji Staphylococcus aureus in Klebsiella punemoniae, ki pri zdravem človeku lahko povzroči pljučno infekcijo. Takih bankovcev je bilo 13 procentov.

Preostalih 87 procentov je bilo napolnjenih z Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacter, Escherichia vulneris, ki povzročajo različna bolezenska stanja pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. Nekatere od bakterij so popolnoma imune na do zdaj poznane antibiotike.

Do podobnih rezultatov so prišli tudi pri testiranju kovancev, saj je bilo kar 18 procentov najdenih organizmov patogenih (patogén -a -o prid. (e??) med. ki povzroča bolezen, bolezenski: patogeni mikrobi; patogene bakterije, klice ). E. coli bakterija ni nič posebnega. Salmonela je vsakdanjost, s katero se ne obremenjujejo.

“Don’t worry too much”, pravijo znanstveniki. “Verjetnost, da bi prav ena od teh bakterij prešla na vas, je izredno majhna. Poleg tega so vse benigne.”

Saj res, kajne, kdo bi se s tem sploh obremenjeval.

No, jaz sem potolažena. Oni že vejo, zato so tam. Ni pa mi jasno, kako vidijo, od kje in kako hudobe prihajajo vame. Nimajo namreč nobenih podatkov o tem, kako dolgo zelene pošasti preživijo in koliko časa smo v nevarnosti. Na kvadratni centimeter bankovca naj bi bilo približno deset takih zlodejev, torej večjega kot imamo, hujši in bolj umazan je.

Japonci ne bi bili Japonci, če ne bi takoj izumili nečesa uporabnega. Za zaskrbljene mamice, katerih otroci neprestano v usta nosijo denar (kje ga le dobijo???), so dali na trg pravo pralnico denarja. V avtomat vstavite okuženi bankovec, avtomat pa ga pri 392 stopinjah nemudoma sterilizira.

Svetujem vam, da si doma uredite priročen laboratorij za preverjanje kovancev. Osumljene fekalnih elementov čez noč namočite v posodico z agarjem in če se bodo do jutra v njej razvile take ali drugačne zelenkaste gobe, ki bodo uradno kolonije neželenih bakterij, potem je rezultat kot na dlani: vaš denar je definitivno umazan.

P.S.:
- za moško bralstvo: ko boste naslednjič vaši ljubi striptizeti hoteli malo podkuriti in ji tlačili zelenca za modrček, dobro premislite, kaj in kam vtikate;

-za vse ostale: uporabljajte plastični denar in imejte svoje bakterije stalno pod nadzorom.

Irena Sergeja Mulej, Študentske sobe Enkadom

Priporočamo tudi

Z medicinskim silikonom nad menstruacijo 2. del
Nadaljevanje članka: Z medicinskim silikonom nad menstruacijo 1. del Počutim se kot najstnica, ko...
Ekološka zelenjava – je res boljša?
Zadnje čase je vse več popularna beseda "eko". V trgovinah dobimo vse možno z nalepko EKO. Od prehrane,...
Mikavna : Enačba za denar
Živimo v novem tisočletju. Mnogi se pričenjamo zavedati, da stari vzorci mišljenja in vedenja, v...
SLUŽENJE DENARJA NI ČAROVNIJA
O pridobivanju obilja in denarja so pisali že mnogi priznani avtorji, ki so se rodili pred več...

Vaš komentar