Naroči se na RSS

Če bi bila žival, bi želela, da me najde Polona


Že dlje časa spremljam zanimiv, ganljiv in obenem zelo poučen spletni dnevnik izjemne ženske, ki je svoje življenje posvetila zavrženim živalim. To je Polona Samec, vodja zavetišča za živali Horjul in zavetnica zavrženih živali.

Kot pravi sama, ne mara krivice, nasilja, zlorab kogarkoli nad komerkoli. Blizu so ji živali, zanje se trudi narediti ta svet in odnos do njih prijaznejši, saj si svet delimo z njimi. Njeno življenje se vrti okrog zavetišča, ki je pravzaprav mnogo več. To je dom. Dom za tiste, ki ga nimajo, ki ga čakajo, ki si ga želijo. In kot pravi sama, gredo njeni Horjulčki od tu le na enako dobro ali bolje.

Toda tudi Polona, z vso ljubeznijo, ki jo premore do teh živali (in te je resnično veliko), ni vsemogočna. Omejujejo jo materialni in finančni stroški, toga zakonodaja in predvsem brezsrčni ljudje. Pravzaprav je težko doumeti koliko predanosti, železne volje in nenazadnje tudi dobrega želodca, je potrebne, da vsakodnevno spopada resničnim svetom zavrženih živali, ki ga premalo poznamo. Premalo zato, ker se pred njihovimi zgodbami obrnemo stran, ker poslušamo, a ne slišimo, ker gledamo, a ne vidimo. To so zgodbe kužkov kot so Moro, Zmago in Ninko ter muckov kot so Dejvi, Rainman in Malikili.

Toda to je le kaplja v morje. Vse zgodbe nimajo srečnega konca, vsem ni mogoče pomagati. Ne da ne bi želela, toda Polonino zavetišče ima meje. Tiste fizične. Trenutno je zavetišče dom več kot 80 muckom in skoraj 50 psov. Toda pomoč živalim je zakonska dolžnost vseh nas. In ravno to je tisti kamen spotike, ob katerega se spotakne marsikateri nevedni kritik. Poleg tega občina nudi osnovno financiranje živali v zavetiščih le za 30 dni bivanja. Ostalo je na ramenih Polone in njenih prostovoljcev.

Zato ji pomagajmo – kliknite na spletno stran zavetišča Horjul in pomagajte po svojih močeh in skladno z obveznostmi, ki jih imate skladno z našo zakonodajo. Še bolje bo, če sami pokličete v zavetišče in povprašate česa jim trenutno najbolj primanjkuje. Seznam potrebščin boste našli tudi na forumu Mojpes.net. Bodite samoiniciativni, ne čakajte na poziv.

Nekaj časa sem brala o Poloni in njenem zavetišču na forumih po spletu. V množici pohval, zahval in vzpodbudnih besed sem našla tudi nekaj kritik. Da je nesramna, da je hladna, da nima časa za naključne mimoidoče, ki pridejo na ‘ogled živali’. Da ne pusti sprehajati psov in da ima nemogoče zahteve za posvojitev. Da odkloni podarjeno hrano in da kritizira obiskovalce.

Polone žal ne poznam osebno, vem pa nekaj o živalih in vem nekaj o bontonu. In vem, kako pomembna je kvalitetna oskrba, ki pride še posebej do izraza pri tako velikem številu živali. In vem, da ni vseeno s kakšno hrano hranite svojo žival in na kakšno odejo jo posedete. Zato se tudi vi zavedate, da se svet ne vrti samo okrog vas in da obstajajo telefoni za predhodne najave. Da Horjulsko zavetišče ni živalski vrt, da ni klasično zavetišče in da obisk firbcev po nepotrebnem vznemirja živali. Da pravila pri posvojitvi obstajajo z razlogom, saj je kršenje teh pravil razlog za to, da sploh imamo zavržene žival. Zavedajte se, da vam Polona ne bo verjela na lepe oči in da boste morali dokazati, da lahko primerno skrbite za žival. Če vam je resnično mar zanjo, bo to še najmanj kar lahko storite.

Preberite si torej Polonin dnevnik in videli boste svet zavrženih živali skozi čisto druge oči. In spoznali boste, kako prav je imela Polonina prijateljica, ko je dejala: če bi bila žival, bi želela, da me najdeš ti…

Priporočamo tudi

Rešitev za vaše spodnje perilo
Bra saver? Že samo ime veliko pove, saj pomeni rešitev za nedrčke. In za kaj gre? Zagotovo ste...
Uprite se recesiji in varčujte
Živimo v potrošniško naravnani družbi, v kateri proizvodnja vse bolj presega naše povpraševanje...
Domači recepti za nego mastne kože
Mastna koža izloča preveliko količino maščobe in se zato neprestano sveti. Mastno kožo moramo temeljito,...
Ženske imamo tako rade čevlje
Kadar se ženski pogovori začnejo nanašati na čevlje, se vedno pripravite na visok emocionalni pritisk....

7 komentarjev na objavo “Če bi bila žival, bi želela, da me najde Polona”

 1. vlatka pravi:

  Še bolj kot ljudje, se mi smilijo živali.
  Ljudje si znajo pomagati, živali pa ne.
  Živali pa najbolj trpinčijo ljudje, ki naj bi jim sicer bili prijatelji.
  In se sprašujem: do kje gre krutost ljudi?

 2. ane pravi:

  Polona bi res lahko bila malo bolj prijazna in se vzgledovala recimo po obalnem zavetišču. Med drugim bi eden izmed njenih psov zdaj živel v rajskem okolju še z dvema psičkoma in ne bi nikoli bil sam doma. Ampak pač, ker smo prišli nenapovedano, smo vznemirajli pse in so nas res grdo odslovili. Tako smo šli po psa v drugo zavetišče, kjer so bili prijazni in verjemite mi, UŽIVA in zanj je lepo poskrbljeno – med drugim ima huge vrt okrog hiše. Vsekakor spoštujem požrtvovalnsot, saj tudi sama pomagam živalim, vendar se zadnje čase pojavlja malo čuden trend v reševanju živali. Mislim, da je gospa Polona malo izgubila vero v dobre ljudi ob vsem tem, kar je doživela. Razumem, da je težko, vendar se zaradi tega ni treba grdo obnašati do novih potencialnih lastnikov in tudi ne razumem, kaj je slabega v tem, če pride kdo psa sprehajat ali želi imeti mačko, ki ji bi omogočil izhode iz hiše. Imela sem mačko v stanovanju in to sterilizirano in sem jo imela nadvse rada, ampak sem videla, da jo mika zunanji svet in da si želi ven!!!!! in sem jo po težki odločitvi raje odpeljala k mami na podeželje, kjer se je spremenila in je srečna, da lahko lovi miše in uživa zunaj na soncu. NIKOLI VEČ JE NE ZAPREM V STANOVANJE. IN TUDI NE BOM IMELA MUCE, ČE JI NE BOM MORALA NUDUTI VARNEGA IZHODA…V mačji naravi je, da se potika zunaj in lovi, da je srečna!!! Ne vem zakaj se pojavlja bolan trend zapiranja mačk v stanovanja???!!!!Skrb za svoje živalce je ena stvar, bolano zaščitništvo, ki škodi mačji naravi pa drugo. Tudi ni res, da vsako žival, ki zgine zastrupijo!!! Nekaj jih res povozi avto – ampak tudi mene lohka povozi avto, če grem ven!!! Pri moji mami imamo dve muci in cesta je relativno blizu pa še nobene ni povozil avto – sej niso neumne!!!! Pa ne mi rečt, da mačku ne sede vsaj nekajkrat na dan it na ‘sprehod’????RES reševalci živali malo premislite o vaši dogmi zadnjih nekaj let…ta skrajnost res ni kul…kar se tiče psov pa nosebn ne seže do kolen obalskemu, ki je skombiniralo prijaznost do živali s prijaznostjo do posvojiteljev.

 3. Urška Gerbajs pravi:

  verjamem, daima vsak pravico do svojega mnenja, AMPAK, vsak bi lahko imel toliko razumevanja in toliko dostojanstva, da prej pokliče in se pozanima kako in kaj je s povojitvami, kdaj je delovni čas, ipd. Na spletu je Polona objavila vse informacije. Vse. Tako da res ne razumem kako lahko ljudje še vedno hodijo tja nenajavljeni. To je ignoranca in nič drugega. Kako bi se vam zdelo, da bi vam ljudje hodili pred vrata vsak dan in v tistem momentu zahtevali, da vse skupstiš iz rok in se posvetiš njim. Verjetno ne bi bilo v redu.

  To ni klasično zavetišče, kjer bi Polona ob koncu delovnega časa zaklenila, šla domov v toplo kad in izklopila dogajanje v njem. Ona je tam 24/7, tudi vi, verjemite, bi poslali nekam po določenem času vse, ki ne premorejo toliko olike, da bi prebrali osnovna navodila kot je delovni čas.

  Glede mačke bi verjetno govorili drugače, če bi dan za dnem pobirali s ceste na asfalt prilepljena trupelca in sprejemali zastrupljene, shirane mačke. Tega ljudje ne vidijo, pa bi morali. URBANO okolje za mačko ni primerno, še huje je, ker ljudje ne premorejo toliko, da bi dali mačko sterilizirat lai mačka kastrirat in bi s tem pomagali omejiti naraščajočo nazaželjeno mačjo populacijo. Ampak ne, imamo za vso navlako tega sveta dovolj, tistih nekaj deset evrov za operativni poseg je pa preveč. To je sele skrajnost!

  Sicer pa, v skladu z zakonom bi moral VSAK lastnik živali vedeti v danem trenutku kje se le-ta nahaja. Vaša dolžnost je, da jo imate pod nadzorom. Ljudje napačno mislijo, da to velja samo za psa.

 4. ane pravi:

  Prvo kot prvo se uporabi beseda SKRBNIK živali, ker žival ni predmet in ne lastnina, ampak je družinski član!!!Če ste tako izobraženi glede pravic živali in vam tako ni vseeno bi lahko to vedeli. Drugo kot drugo nikjer ni napisano da poveličujem neodgovorne skrbnike živali, ker tudi sama občasno rešujem živali. Odogovornost je tudi kastracija in sterilizacija. Je pa skrajno bolano, da se mačka ne da v posvojitev odgovorni osebi, ki ima hišo, vrt in ki bi ga izpustil ven. Če se že pogovarjamo o mačkah pa pač pri mački NE MOREŠ vedeti, kje je v vsakem danem trenutku – če pa hočeš da trpi zaprta pa seveda lahko!!! V mačji naravi je, da se vsaJ MALOganja zunaj, če ji sede in bolno zapiranje v stanovanja je praksa, ki se uveljavlja zadnja leta. In pardon, ne vem kaj je hujše zapiranje živali v stanovanje, ki nekaj ur na dan rabi prostost in zaradi tega trpi ali da jo povozi avto. In sedaj me linčajte, zato ker je preveč nekastriranih muc in ohlapla zakonodaja, ki ne kaznuje skrbnikov, ki dovoljujejo nenadzorovano razmnoževanje muc. Ko je Fritzl zaprl svoje hčerke v klet se je tudi izgovarjal na to, da je videl, da jim okolje škoduje in ga je bilo strah, da jim kdo ne bi kaj naredil. Psa imaš lahko pod nadzorom, bitje kot je maček pa rabi prostost. In rešitev tega je zapiranje v stanovanje???? a ne bi morebiti iskali ljudi, ki imajo hiše in primerno okolje? Amapak muck je preveč in treba jih je zapirat in obsojat vsakega, ki jih spusti na prostost, KER SI TO ŽELIJO, KER JE TO V NJIHOVI NARAVI, ker uživajo in ker zaprte trpijo! Če trdite nasprotno je pač nikoli v njenem življenju niste spustili ven in se očitno ne zavedate za kaj je prikrajšana. Ampak sedaj bom spet linčana, ker pač trend VELIKIH REŠITELJEV ŽIVALI je tak, da jih je treba zapirat, ker je to edino pravilno in nobenden se ne vpraša ali morebiti mucki zaradi tega trpijo.

  kar se tiče Horjula – bili smo tam ob 12h in ne ob neugledni uri in vem da Polona tudi med samimi društvi nima podpore vseh prostovoljcev, ker zna biti skrajno nesramna in ker se ne zaveda, da njen odnos škodi njenim varovancem. JA ŽIVAL SE DA V USTREZEN DOM IN TO SE LAHKO PREVERI IN SEVEDA SE PODPIŠE POGODBA, vendar si lahko zraven še prijazen – a je to težko. In pse se tudi lahko pokaže, razen če je kak tak, da rabi posebno nego. In ja če bi bila bolj odprta, bi marsikdo prej prišel po psa, ne pa da se samo jamra, kako jih noben noče posvojiti. strinjam pa se, da je pozitivno, da se ne pobija živali. In ja, SEM POBIRALA ŽE TUDI POVOŽENE MUCKE in se jokala. In tudi vem, da ni klasično zavetišče, vendar obstaja v Sloveniji še najmanj eno zavetišče, ki jim ni vseeno za živali in ki jih ne pobijajo po 30 dnevih in kjer skrbniki definitivno niso tako neodgovorni, da bi se lahko kar sprostili po koncu dneva.

  Pa ne se mi sklicevati na naš zakon, ker je skrajno pomankljiv, in že sama beseda lastnik pove vse. Ignoranca??? A človek, ki pride ob 12h in bi RES vzel psa ali mačka takoj je ignoranten ali hoče pomagat? Poznam ljudi, ki so šli tja po žival in so bili poniževani in poznam ljudi, ki so vozili tja opremo in niso dobili niti HVALA od Polone. Nikoli nisem rekla, da Polone ne skrbi lepo za živali, nasprotno skrbi hudo dobro in nesebično, vendar mislim, da je čas da razmisli o svojem odnosu do ljudi in še posebno do dobrih ljudi, ki pomagajo s prispevki, hrano itd. ter resnimi posvojitelji pa tudi, če vletijo nenapovedano od 12h. popoldne.

  Pri nas imamo tri posvojene kužke, mama doma ima tudi cel’azil’ in ne bomo šli več v Horjul, čeprav smo pridni in odgovorni skrbniki in nam nikakor ni vseeno. Odnos do ljudi je tudi pomemben. Ljudje so pač kot ovce, en reče nekaj in potem to postane dogma in se noben ne vpraša ali je kakšna ‘živaljeljubna’ praksa kruta do živali. V čem je potem razlika med psom ‘na ketni’ in zaprto mačko?

 5. Urška Gerbajs pravi:

  Beseda lastnik je zakonu, zato sem jo napisala. In toje edini razlog. Kot se jaz nisem spuščala na osebno raven, se tudi vam ni treba. Veliko pove o človeku način pisanja in vaš je zelo zgovoren. Zakaj pa niste potem prišli nazaj v Horjul v delavnem času, če ste, kot pravite RES želeli posvojiti psa? Pravite, da je težko razumeti – niti ne.

  Tudi pri spuščanju živali na vrtove ipd. je vprašanje nadzora, torej imeti poskrbljeno za nadzorovan izhod iz hiše. Ni vse tako črno belo kot si mislite. Mačka se prosto giblje, teče, ganja, lovi tudi po stanovanju, hiši, ne vem zakaj si mislite, da je zaradi tega kaj hudo prikrajšana.

  Umirite se malo, sploh če ste dejavni na tem področju bi lahko razumeli zakaj ste v osnovi sploh bili odslovljeni s Horjula. Zagotovo ste bili tisti mesec že nevemkateri, ki ni prebral navodil, preden je prišel tja. IN za vsakega posvojitelja si je treba vzeti čas, se z njim pogovoriti, usesti ipd. to ni nekaj, kar urediš v 5 minutah.

 6. ane pravi:

  Jao. Zdejle se bom spustila na osebno raven. Zakaj potem ti ne preživiš celega življenja v stanovanju, sej imaš vse tam – kaj ti bo druženje, kavice, sprehodi v naravi itd. … – ups pardon, verjetno ga, na zadnji plati.

  In nazaj v Horjul nismo šli zaradi grdega odnosa ‘osebja’. V drugem zavetišču so nas nato zelo lepo sprejeli in enega izmed psov tudi RES posvojili. In nismo edini, ki smo to naredili. Ampak škoda besed, ker očitno je Polona tvoj idol in še marsikomu in pač tak odnos sprejmete. Tisti, ki se pa s tem ne strinjamo, smo pa bad bad people. Zato ker želimo, da imajo mačke možnost prostega gibanja in podobno. Jao :). Tudi prav.

  No more comment. Imaš prav sploh ne vem zakaj sem pisala komentarje nekemu trivialnemu levemu e-časniku. Moj način pisanja pove samo to, da sem jezna in ničesar drugega. Imaš prav, bom raje energijo porabila za to, da naredim nekaj koristnega.

  Metanje boba ob steno.

 7. Urška pravi:

  Žalostno je, da imate tak odnos in da ste tako napadalni in žaljivi po vrhu vsega.

  Tudi sama sem že imela slabe izkušnje z zavetišči, pa me to še ni odvrnilo od tega, da se ne bi drugi dan vrnila in posvojila žival, ki sem jo imela namen posvojiti. Mene pač odnos ljudi (kakršen koli že) ne odvrne od pomoči živalim. Če bi me, bi lahko že zdavnaj odnehala.