Naroči se na RSS

Čas je za bezeg


Črni bezeg (Sambucus nigra) najdemo med grmovji. Grm te rastline zraste do 10 m v višino. Bezeg cveti v mesecu juniju, cvetovi bezga pa so značilne bele barve. Iz cvetov se najprej razvijejo zelene, nato pa rdeče in črne jagode. Surovih jagod ni priporočljivo uživati, saj lahko izzovejo zelo neprijetne reakcije. Cvetovi se uporabljajo v kulinariki, čaj iz posušenih cvetov je odličen. Cvetove nabiramo na soncu, sušimo pa na svežem zraku, vendar jih ne izpostavimo direktni sončni svetlobi. Vonj bezga je prepoznaven in je zelo prijeten. Že v daljni preteklosti so vedeli, da je bezeg zelo zdravila rastlina,  saj je veliko vraž na račun bezga. Ena izmed njih je tudi ta, da naj bi jih bezeg varoval pred vsem slabim.

Čaj iz posušenih listov bezga uporabljamo v času prehladov in grip, saj pomaga pri zbijanju vročine. Bezgov čaj pa se uporablja tudi pri zdravljenju bronhitisa, kašlja, začetni pljučnici, hudem nahodu, stiski pri dihanju, astmi pa tudi pri revmatičnih boleznih … Tudi čisti kri in s tem tudi odstranjuje strupe, ki se nabirajo v našem telesu.

Pri pomanjkljivemu izločanju seča, zmanjšanem delovanju ledvic ter za odvajanje nakopičenih tekočin v telesu pa je zelo priporočljiv čaj bezgovih listov. Bezeg s pomočjo svojih sestavin uravnava nivo sladkorja v krvi, zaradi tega je koristen in zdravilen tudi za sladkorne bolnike.

Čaj iz bezgovih jagod pomaga pri kašlju, zdravi bolno grlo ter pomaga pri gripi.

V kulinariki bezeg lahko uporabimo kot sestavino za različne osvežilne napitke, lahko naredimo bezgovo marmelado ali pa preprosto bezgovo cvetje ocvremo.

Bezeg je res da zdravilna rastlina, vendar ni dobro pretiravati z njegovo uporabo, kot pri večina drugih stvari, lahko pri pretirani uporabi izzove neprijetne reakcije v telesu. Prav tako ga odsvetujejo v času nosečnosti in med dojenjem. Pretirana uporaba bezga lahko povzroči splav.

Priporočamo tudi

Bezgovi cvetovi – samo še nekaj dni, recepti
Zdaj je še zadnji čas za nabiranje bezgovih cvetov. Drugače pa, če zamudite, ne obupajte, v višjih...
Šipek pomaga proti prehladu
Šipek ali divja roža je grm, ki zraste od enega metra, pa tja do 5 metrov. Cveti od maja do julija,...
Nekaj nasvetov za uspešno vrtnarjenje
Najprej premišljeno izberemo najprimernejše rastline za vrt in poskrbimo, da jih pravilno posadimo....
Klorofil okrepi imunski sistem
Klorofil je zeleno barvilo, ki ga najdemo v večini rastlin, alg in cianobakterij, na splošno klorofil...

Vaš komentar