Naroči se na RSS

10 maminih nasvetov na preizkušnji – 2. del


 1. Ne sedi preblizu televizije to je slabo za vid.

Napačno. Dolgotrajno gledanje televizije lahko povzroči utrujenost in glavobol, ne more pa škodovati vašemu vidu. Enako velja za branje ob slabi svetlobi in sedenje za računalnikom. Začasno lahko škoduje le vašim očem, da le-te postanejo utrujene, celo boleče, rdeče ali suhe, toda ta pojav je le začasne narave. Priporočljivo je, da si med dolgotrajnim gledanjem televizije ali strmenja v računalniški ekran vzamete nekaj minut odmora.

Kljub temu nasvet ni iz trte zvit, saj so televizije v času naših babic in staršev televizije oddajale večjo količino sevanja, pred čimer so želeli obvarovati predvsem otroke. Poleg tega je bilo sedenje na tleh blizu televizije velik napor za otrokov vrat, hrbet ter glavo, zaradi česar se je takšno početje odsvetovalo. Veji problem danes je neprimerna drža med gledanjem televizije, ki povzroča glavobol ter bolečine v hrbtu.

 1. Premalo si na soncu, zato si tako bleda.

Napačno. Če vaša bledica ni odraz bolezni, je preplah odveč in potrebe po sončenju za domnevno bolj ‘zdrav videz’ ni. Ten kože variira od čokoladno rjave do malodane prozorne kože, odvisna pa je od vsebnosti melanina v koži. Zagorelost ni zdrava. Sprememba tena kože pri izpostavljenosti UV žarkom je naravni obrambni mehanizem vaše kože in viden dokaz, da je le-ta poškodovana. Sončenje hitreje stara kožo in povzroča kožnega raka. Kljub temu, da je vaš ten svetel, boste z neprimernim izpostavljanjem soncu svoji koži naredile veliko škodo.

 1. Ena jabolko na dan prežene zdravnika stran.

Delno pravilno. Omenjeni rek o jabolku izhaja iz 19. stoletja in dejstva, da jabolko vsebuje številne telesu potrebne antioksidante, vitamine in vlaknine. Jabolko deluje antikancerogeno, uravnava raven holesterola ter delovanje črevesja, spodbuja pravilno delovanje srca in možganov in pomaga pri zgubi telesne teže. Zaradi načina žvečenja in dejstva, da uničuje bakterije v ustih, je tudi odličen nadomestek zobne ščetke, ko le-te nimate pri roki.

Toda jabolko ni edini zdravilni sadež, ne vsebuje največ zdravilnih snovi in ne bo za vedno odgnal zdravnika. Njegova priporočljivost temelji predvsem na dejstvu, da je lahko dostopen in cenovno ugoden. Najboljše je, da jabolko kombinirate še z drugim sadjem, s čimer boste dosegli večjo pestrost in uravnoteženost telesu potrebnih snovi.

 1. Ne hodi spat ali ven z mokrimi lasmi, ker se boš prehladila.

Napačno. Ta nasvet je v tesni povezavi s sorodno razlago, da ste bili premalo oblečeni in ste se zato prehladili. Dejstvo, da ste mokri ali da vas zebe, ni neposreden vzrok za prehlad. Zanj je namreč potreben virus in teh je preko 200 različnih vrst. Brez virusa ni prehlada. Za virus, ki povzroča prehlad, pa ste bolj dojemljivi v hladnejših dneh, ko je vlage v zraku manj, saj (ne glede na mamin nasvet) najbolje uspeva v suhih okoljih.

 1. Hitro si preobleči mokre kopalke, ko prideš iz vode.

Pravilno. Če si po koncu kopanja ne preoblečete kopalk, temveč počakate, da se le-te posušijo na vas, tvegate vnetje mehurja. Vlaga je idealni prostor za razvoj bakterij, zato na plažo ali bazen vedno vzemite rezervne kopalke in si jih preoblecite, ko pridete iz vode.

Prvi del članka si lahko preberete tukaj.

Priporočamo tudi

10 maminih nasvetov na preizkušnji – 1. del
Kot otrok (in morda še sedaj) ste iz ust vaše mame gotovo slišale vsaj ducat nasvetov, navodil in...
Navdih za vašega otroka
Nekateri starši verjamejo, da če so preživeli uro “kvalitetnega” časa z otrokom, da so naredili...
Spoznavanje samega sebe II.
Vsak dan letamo po raznoraznih opravkih. Zjutraj vstanemo in že letimo na delo ali v šolo, nato oddelamo...
Mikavno fit: Zaljubite se v šport
Vsak začetek je težek. Zakaj bi se prostovoljno mučila s športanjem, če je tako noro prijetno sedeti...

3 komentarjev na objavo “10 maminih nasvetov na preizkušnji – 2. del”

 1. Samra pravi:

  1. Ne sedi preblizu televizije to je slabo za vid. -> Jaz bi rekla, da je to pravilno, ker sem sama takšen primer. Namreč, ko berem/pišem, sem čisto sklonjena h knjigi, ravno tako k računalniku in posledica tega je, da ne vidim dobro na daleč. Baje pa kratkovidnost pride z leti, kar pa tudi sama opažam pri starejših, vse več pa je mladih, ki ne vidijo na daleč. No, samo moja opažanja. :)

  2. Premalo si na soncu, zato si tako bleda. -> Zame to delno drži. Sploh to opažam zdaj, ko je sonce že maja tako zelo močno. 1 uro sem na soncu in že sem temnejša. Zanimivo… :D

  3. Ne hodi spat ali ven z mokrimi lasmi, ker se boš prehladila. -> To zame drži, ker sem zelo občutljiv človek. Kot otroka so me tudi vedno učili, da lahko s tem dobiš vnetje možganov itd., tako da se tega zelo držim sploh pa posledice dokaj hitro občutim, če se tega ne držim.

 2. Urška Gerbajs pravi:

  Sto ljudi sto čudi, seveda ste / smo nekateri za določene stvari bolj ali manj občutljivi. Toda verjetno je to, da ne vidiš dobro na daleč po branju, gledanju, začasne narave in se stanje potem normalizira. Bistveno je, da med gledanjem in branjem manj mežikano in oko se suši. Tudi nepravilna drža telčesa, posledično vratu in tudi to vpliva na oko.

  Za bledico pa zagotovo ne drži. Seveda si na soncu temnejša, ampak to še en pomeni, da si zato bolj zdrava, oziroma manj zdrava, če si bolj bleda (razen, kot rečeno, če bledica ni posledica bolezni). Ampak sonce tudi te morebitne bolezni ne bo pozdravilo.

  Od mokrih las se ne boš prehladila. Zagotovo ne. Lahko pa se zgodi, da boš dobila kak glavobol na primer. Ampak to ni prehlad.

 3. Sofija Leron pravi:

  men gre na živce, ko me primerjajo s kislim mlekom, ker sem bolj bele barve… ker dejansko nekateri zagorelost smatrajo kot zdravo, sam ni ne. sej se tvori vitamin D na soncu, sam sonce, ki je danes je bolj škodljivo kot nekoč.
  no sej takim ljudem ponavadi odgovorim, da sem rajši bela kot pa da hranim kožnega raka… to jih ponavadi utiša :D
  so pa bili časi, ko je zagorelost bila zaničevalna, ker je namigovala, dase ta človek veliko zadržuje na soncu, kot so naprimer kmetje in je zagorelost v bistvu bila znak nižjega sloja.

Vaš komentar