Naroči se na RSS

Znate skrbeti za svoje intimno področje?


V poplavi preparatov za osebno higieno niso proizvajalci v ničemer zanemarili ženskega intimnega področja. Na policah drogerij ter bolje založenih trgovin boste lahko našle raznovrstne čistilne robčke, takšne in drugačne vložke, tampone, čistilna mila in – zadnji odkriti hit – menstrualno skodelico. Vsaka ženska, brez izjeme, uporablja vsaj enega izmed navedenih proizvodov, večina vsaj dva. Pa veste, kakšna je prava nega intimnega predela, in da obstajajo proizvodi, ki nikoli ne bi smeli nositi oznake ‘primerni za intimno nego’? Verjetno vam ne bo škodilo, če boste prebrale sledeče vrstice.

Prvo pravilo pri intimno negi je zelo preprosto – manj je več!

Dejstvo, ki se ga je potrebno zavedati je, da je koža na področju nožnice zelo občutljiva, posebej na kemikalije in odišavljena sredstva, ki lahko porušijo naravno ravnovesje v njej in povzročijo vnetje. Najprimernejše čiščenje naj skorajda ne bi vključevalo več kot navadno vodo, saj nožnica sama proizvaja tekočino (beli tok), ki je pravzaprav njeno naravno čistilo. Zdravo sluznico nožnice naseljujejo bakterije, ki proizvajajo mlečno kislino in s tem onemogočajo razvoj, škodljivih klic, ki jim kislo okolje ne ustreza.

Redna uporaba kemičnih čistilnih sredstev za intimno nego, odišavljenih vložkov ter dnevnih ščitnikov, po možnosti prekritih s plastiko, ruši to krhko ravnovesje in naredi bistveno več škode kot koristi. Mnoge ženske odbija naravni vonj njihove nožnice, zato ga skušajo prikriti z odišavljenimi čistilnimi robčki, mili ter dnevnimi vložki. To lahko draži kožo in povzroči alergijo ali vnetje. Če pa opazite resnično neprijeten vonj in rumeni tok ali celo srbenje ter pekoč občutek pri uriniranju, je to verjetno znak vnetja ali drugih resnejših težav, zato se takoj posvetujte z zdravnikom.

Pri intimni negi skušajte upoštevati sledeča pravila:

1. Za čiščenje (ne več kot 1x dnevno), uporabljajte nežna čistilna mila.

Pri tem se izogibajte izdelkov, ki vsebujejo dišave, alkohol, močne čistilce (sulfate) ter bazičnih sredstev, ki ne dosegajo pH vrednosti med 3,5 do 4,5 (kar ustreza pH vrednosti zdrave sluznice). Izogibajte se tudi proizvodom, ki vsebujejo parabene in druge sintetične konzervanse, ki bi lahko dražili kožo in povzročali alergije, nekateri pa so celo toksični. Če vam umivanje z navadno vodo ne diši, uporabite nežna, naravnejša čistila. Čistila so seveda namenjena zgolj zunanji negi, z njimi ne smete izpirati nožnice!

2. Vložke in tampone uporabljajte le takrat, ko jih nujno potrebujete

Odišavljeni vložki ter tanjši dnevni vložki, ki ščitijo vaše spodnje perilo in odišavijo intimni predel, so škodljivi (med škodljive sodijo tudi verjetno najbolj poznani vložki Allways in mnogi drugi). Vložke uporabljajte le med menstruacijo, če pa imate izrazito močan (zdrav) beli tok pa raje izberite naravne izdelke iz 100% bombaža – brez klora, dišav in plastičnih prevlek. Ste že slišale za menstrualno skodelico? Skodelica iz kirurškega silikona je ekološka in zdrava alternativa menstrualnim vložkom in hitro pridobiva na popularnosti – ne vsebuje belil, dišav, ne draži sluznice in ne ruši njenega ravnovesja.

3. Intimne predele si čistite z roko, nikoli s čistilno krpo

Čeprav se vam zdi, da je čiščenje s krpo bolj temeljito, je vprašljiva čistoča krpe, ki jo v ta namen uporabljate znova in znova. Sčasoma le-ta postane pravo gojišče bakterij in z njo boste znova naredile več škode kot koristi.

Na stanje intimnih predelov lahko vplivajo tudi drugi zunanji dejavniki, med drugim tudi pretirana uporaba mehčalnih sredstev, sintetičnega spodnjega perila ter nepravilno brisanje po opravljeni veliki potrebi, zato za preventivo posvetite posebno pozornost tudi temu.

Viri:
• University of Iowa Health Center – Feminine Hygiene
• Revija Viva – Joj, ta beli tok
• Good Guide – Guide to Feminine Care Products
• Article Alley – An owerview on Feminine Hygiene

Priporočamo tudi

Naučite se prepirati
Vsak par se vsaj občasno sooči z nestrinjanji, ki včasih prerastejo v hujše spore in zamere. Jih...
Poskrbite za lep in zdrav nasmeh
Ljudje se pogosto premalo zavedamo pomena zdravih zob. Resda je najpomembneje, da je naša ustna higiena...
Kupujete mačka v žaklju?
V poplavi kozmetičnih izdelkov je včasih težko izbrati pravega. Še posebej, če pomislimo na to,...
Obsedeni z mikrobi
Zadnje čase opažam čedalje več člankov na temo varovanja pred mikrobi, bolezni, ki jih prinašajo,...

En komentar na objavo “Znate skrbeti za svoje intimno področje?”

Vaš komentar