Naroči se na RSS

Zeliščni vrt za ljudi brez vrta


Že od kar sem začela v kuhinji uporabljati zelišča, sanjam o zeliščnem vrtu. Ampak težko je imeti zeliščni vrt, če pa nimaš vrta. Imam pa zelo veliko okensko polico, katera je večino dneva obsijana s soncem. Kot nalašč za zeliščni vrt, si rečem in napišem email prijatelju, ki mi je pomagal tako, da si je vzel čas in me peljal po nakupih.

Nakupovalni seznam:

  • zemlja (vzela sem kar univerzalno),
  • cvetlično korito,
  • cvetlični lonec (za rožmarin),
  • nakodran peteršilj,
  • timijan,
  • bazilika (ena zelena in ena vijolična),
  • rožmarin in
  • jagode (spontana odločitev).

Izbor zelišč sem naredila na podlagi tega, katera zelišča uporabljam v kuhinji. Lahko bi na primer dodala še drobnjak, meto, navaden peteršilj ali žajbelj. Da pa ne bodo samo zelišča v mojem vrtu, sem se med nakupi odločila še za jagode, da malce razbijejo zeleno. In še zadovoljstvo ob doma pridelanih jagodah bo nepopisno.

RožmarinŽe med nakupovanjem pa sem tudi približno ocenila, koliko zelišč sem si nabrala in kako veliko cvetlično korito bom rabila, da lahko vse posadim notri. Vzela sem največjega, kar so ga imeli, za rožmarin pa sem se odločila, da dobi lasten cvetlični lonček.

Ob sajenju pa sem ugotovila, da bi bilo morda bolje, če bi vzela poleg največjega še eno manjše cvetlično korito za jagode. Ampak po toči zvoniti je prepozno in tako si sedaj jagode delijo cvetlično korito z timijanom, nakodranim peteršiljem in dvema bazilikama. Tolažim se, da je cvetlično korito precej globoko in da bodo kljub temu imele vse rastlinice dovolj prostora za rast, za drugo leto, pa moram vseeno bolje premisliti. Drugo leto moram tudi bolje urediti drenažo korita in na dno dati plast peska. To sem letos namreč zanemarila. Ampak, ker je korito na soncu, najbrž z prekomerno vlago ne bom imela večjih težav.

Za popestritev mojega zeliščnega vrta sem med rastlinice dala tudi nekaj belih kamnov in polžjo hišico. Tako nimam samo zeliščnega vrta, ampak tudi skalnjak. Tudi skalnjak je ena izmed želja, za katero še moram najti način, kako jo uresničiti v cvetličnem loncu.

Dan po sajenju so vse rastline čvrste in ponosno kljubujejo vetru, kar pomeni, da je bila saditev uspešna in mi sedaj ostane samo še skrb za njih. Redno zalivanje in dognojevanje s tekočim gnojilom vsake štirinajst dni. Da pa bo moj zeliščni vrt v cvetličnem koritu tudi bio, bom preizkusila star recept za gnojilo, ki ga je uporabljala že moja mama in verjetno njena mama pred njo.

En kilogram svežih kopriv, ki pa morajo biti brez semen, namočimo v 10 litrov vode in pustimo namakati 24 ur. Takšno gnojilo je preprosto za pripravo in bogato z dušikom. Uporabljamo ga lahko za dognojevanje večine cvetlic, zelenjave in sadja. Edino fižol, grah, čebu­la in česen niso preveč zadovoljni z dušikom, tako da za te rastline uporabi rajši kakšno drugo gnojilo.

In če tukaj zaključim z sklepno mislijo, bi ta bila nekako takole. Samo zato, ker nimaš vrta, še ne pomeni, da ne moreš imeti vrta. Z malo domišljije si v cvetličnem koritu lahko ustvariš čisto svoj zeliščni ali pa morda jagodni vrt. Poleg zelišč lahko dodaš tudi feferone in morda češnjeve paradižnike. Če lahko raste na vrtu, lahko tudi v cvetličnem koritu. In če imaš balkone in okna zapolnjena z raznimi cvetlicami, katerih funkcija je zgolj okrasna, zakaj  vmes ne posadiš kakšno uporabno rastlino, kot je drobnjak, peteršilj ali pa morda žajbelj in pehtran.

Nikar se ne oziraj na pravila vrtnarjenja, drzni si biti sam svoj vrtnar in tisti pehtranovi štruklji bodo veliko bolj okusni, saj bodo pripravljeni s pehtranom iz lastnega zeliščnega vrta.

Priporočamo tudi

Nekaj nasvetov za uspešno vrtnarjenje
Najprej premišljeno izberemo najprimernejše rastline za vrt in poskrbimo, da jih pravilno posadimo....
Za dober sex se splača potrpeti
Ugotovila sem, da si večina moških, ker seveda obstajajo tudi izjeme, želi imeti sexi oblečeno žensko....
Ali se vztrajnost splača?
Vsak človek si v življenju želi različnih stvari. Nekateri so zadovoljni že z malim, spet drugi...
Kako vem, da prihaja toča
V zadnjem času narava redno opozarja nase, nebo pa nam pošilja take in drugačne pozdrave. Poljščine...

Vaš komentar