Naroči se na RSS

Začela se je sezona klopov


Spomladansko toplo sonce se je prebudilo in vabi nas na sončna potepanja v naravo. Previdnost v naravi ni nikoli odveč. Med sprehodom na vas in vaše štirinožne kosmatince prežijo komaj vidni zajedalci, ki jih lahko nevede odnesete domov.

Sezona klopov v naravi se začne nekje aprila in traja vse do pozne jeseni. Zaradi vse toplejšega podnebja jih je vsako leto več in vsako leto se v naravi pojavijo prej. Maja Stopar, dr. vet. med., pojasnjuje, da so v Sloveniji razširjeni prav po vsej državi. Ni jih le nad nadmorsko višino 1500 m. Okuženost klopov z boreliozo je na našem območju kar precejšna, saj je okuženih kar 50 odstotkov vseh klopov.

Ker se klopi nahajajo predvsem v gozdni podrasti, grmovju in travi pa tudi na vrtu, se je potrebno prav ob vsaki priložnosti zaščititi z oblačili. Ta naj bodo taka, da je pokrite čim več kože, ter svetlih barv, da klopa opazimo, ko je na obleki. Priporočljiva je tudi uporaba raznih razpršil proti klopom, vendar moramo biti z njimi zelo previdni, še posebej pri malih otrocih. Razpršilo uporabljamo le na odkritih delih telesa in ne po vsem telesu. Ko se vrnemo domov se temeljito pregledamo in stuširamo, obleke, ki smo jih nosili pa dobro skrtačimo ali operemo, da odstranimo vse klope.

V primeru, da smo opazili klopa, ki se je že pritrdil na kožo, ga je potrebno odstraniti s pomočjo pincete, katero ga lahko zgrabimo povsem ob koži. Iz kože je potrebno izvleči vse dele klopa, potem pa predel umijemo z milom in toplo vodo. Za odstranjevanje klopa nikoli ne uporabljajte olj ali krem in ne odstranjujte ga s pomočjo krožnih gibov, saj ko klopa masirate, le-ta zaužije njemu neznano snov in na ta način začne bruhati  ob čemer izloči bakterijo ali virus in nas okuži.

Preglejmo tudi hišne ljubljenčke in jim odstranimo klope, saj tudi oni lahko zbolijo za boreliozo ali klopnim meningoenocefalitisom.

Borelioza

V Sloveniji je na leto prijavljenih med 2000 do 5000 okuženih ljudi. Znaki te bolezni so naslednji: na koži se na mestu vboda klopa v dveh do 32 dneh lahko pojavi rdeč izpuščaj v obliki obroča – največkrat se pojavi na nogah in je prvi znak bolezni. Ko pa bakterije vstopijo v kri, lahko dobimo pozne znake bolezni. Največkrat je to vnetje možganske ovojnice ali vnetje sklepov in mišic. V zgodnjem obdobju se boreliozo zdravi z antibiotiki, v kasnejšem pa je zdravljenje zelo težavno.  Cepivo za boreliozo še ne obstaja, torej je najboljša preventiva – biti pazljiv ob gibanju v naravi ter opazovanje svojega telesa.

Klopni meningoencefalitis

Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen možganske ovojnice in osrednjega živčnega sistema. Na vbodnem mestu klopa navadno ni nikakršnih znakov bolezni. Prva faza se začne nekje po sedmih dneh vboda klopa in poteka podobno kakor gripa. Pri večini okuženih sledi druga faza z visoko telesno temperaturo, močnimi glavoboli in izgubo zavesti. Pusti lahko trajne posledice: ohromelost, glavobole … V skrajnem primeru lahko povzroči tudi smrt (pri dveh odstotkih odraslih bolnikov).

Za omenjeno bolezen obstaja cepivo, ki sestoji iz treh odmerkov, nato pa sledijo le še poživitvena cepljenja na vsakih pet let. Cepljenje je priporočljivo v zimskih mesecih, ker je zelo pomembno, da v času vnosa cepiva v telo ne dobimo klopa. Drugič se cepimo en mesec po prvem cepljenju, tretjič pa po 9–12 mesecih. Cena odmerka cepiva je 30 evrov.

Ob priliki, ko pogovor nanese na klope, se vedno najde kakšen pogumnež, ki trdi, da se njemu to ne more zgoditi. Zavedajmo se, da klop ne izbira, koga bo okužil – njemu je  pomembno le to, da dobi hrano. Torej bodimo pazljivi in poučimo tudi otroke o nevarnostih teh malih zajedalcev.

Priporočamo tudi

Premagajte spomladansko utrujenost s krompirjevo juho
Pomlad je tukaj in narava se prebuja – nas pa pesti pomladna utrujenost, ki jo občuti veliko ljudi,...
Pomlad je pravi čas za lepe trenutke v dvoje
Pomlad je letni čas, v katerem se poleg narave prebudijo tudi čustva, povečata pa se tudi naša ustvarjalnost...
Prišel je čas za piknik!
Toplejši, daljši in s soncem obsijani pomladni dnevi so kot nalašč za izlete v naravo, ki jih pogosto...
Nasveti za balkonsko cvetje
Sezona cvetja je že pred vrati. Že veste, kaj boste zasadili v svoja cvetlična korita, ki bodo vaš...

4 komentarjev na objavo “Začela se je sezona klopov”

 1. Taja pravi:

  Jaz sem pretekli teden že imela prvega klopa, pa se vedno zaščitim in pazim. Glede cepljenja me zanima, če je kdo cepljen in kakšni so bili stranski učinki, če sploh so? Sem veliko prebrala na internetu, vendar me zanimajo iz prve roke. Ker se imam letošnjo zimo namen iti cepiti.
  Hvala in lep pozdrav

 2. Ana pravi:

  Madona je grd! :(

 3. Barbara Rudolf pravi:

  Taja,
  jaz sem cepljena, ker nam je letos faks omogočil cepljenje. Do sedaj sem prejela dve dozi in ni bilo nikakršnih stranskih učinkov. Priporočam pa ti posvetovanje s svojim zdravnikom, če imaš kakšne probleme ti bo potem že on odsvetoval cepljenje.

 4. luka pravi:

  Jaz sem že tudi našel klopa letos!

  Sem pa cepljen že 6 let in nkoli ni bilo stranskih učinkov! Edino po drugem cepljenju me je na mestu vboda ob pritisku zaskelilo! ampak samo en dan!

Vaš komentar