Naroči se na RSS

Težave s ščitnico – pogosta nevšečnost žensk


Ščitnica je majhna, vendar izredno pomembna, žleza z notranjim izločanjem. To pomeni, da proizvaja hormone in jih oddaja v kri, ki jih nato razporedi po celem telesu. Ščitnica izloča hormona T4 (tiroksin) in T3 (trijodtironin), ki ju mora biti ravno dovolj. Njuno delovanje uravnava hipofiza, ki leži v možganih, sicer pa ščitnica nadzoruje tudi delovanje drugih žlez, denimo jajčnikov in nadlevične žleze.

Včasih deluje preveč (prekomerno proizvaja hormone) ali premalo (količina hormonov ščitnice je prenizka). Ščitnica se lahko tudi poveča – vse tri spremembe so povezane z določenimi simptomi. Če je preveč aktivna, to imenujemo hipertiroza, najpogosteje se z njo soočajo ženske med 20. in 50. letom starosti. Simptomi, ki namigujejo na povečano delovanje (preveč hormona tiroksina), so predvsem pohitreni presnovni procesi, pogoste driske, motnje v spanju, utrujenost, občutljivost na svetlobo, povečano potenje, občutek vročine itd. Kljub povečanemu apetitu, bolnik navadno shujša, starejše pa pestijo tudi težave s srcem. Ker je med raznolikimi simptomi včasih tudi tesnoba, zdravniki sprva velikokrat pomislijo na depresijo. Da bi to možnost izključili, je nujen pregled pri osebnem zdravniku, ki vam najprej odvzame kri, v primeru rezultatov, ki namigujejo na težave s ščitnico, pa vas napoti še dalje, na preiskave in mnenje tirologa (specialista za ščitnico), ki denimo v Ljubljani deluje na Polikliniki.

Premajhno delovanje ščitnice in posledično premalo hormona imenujemo hipotiroza, pri tej anomaliji gre za obratne simptome – upočasnjene prebavne procese. Tudi ta oblika najpogosteje prizadene ženske, pa tudi starejše ljudi. Obe obliki lahko zdravimo s tabletami, ki jih morajo nekateri jemati vse življenje, predvsem pa je zdravljenje najpomembneje prilagoditi vsakemu posamezniku; denimo primeren odmerek radioaktivnega joda za tiste, s prekomernim delovanjem, saj naj bi jod uničil ravno pravšnjo količino ščitničnega tkiva, na žalost pa se zatem bolezen pogosto spreobrne v svoje nasprotje – premajhno delovanje, zato pacient jemlje dodatne, ščitnične hormone. Še ena oblika nepravilnega delovanja ščitnice je golša, katere znak so predvsem izbuljene oči, ki lahko nastopijo že nekaj let pred boleznijo, in hkrati prekomerno delovanje ščitnice. Tudi to obliko se zdravi s tabletami in mazili proti srbečici, golša pa velikokrat ostane.

Nemalokrat se pacienti soočijo s prepovršnimi zdravniki, ki količino ščitničnih hormonov v krvi ocenjujejo zelo na široko in se ne zmenijo za manjša odstopanja od normalnih vrednosti hormonov. Če ima pacient kljub temu še naprej težave in ostali izvidi niso pokazali ničesar, ima pravico zahtevati, da ga zdravnik vseeno pošlje še na dodatne specialistične preiskave. Nemalokrat se namreč zgodi, da je krvni izvid skorajda normalen, pregled pa odkrije nepravilno delovanje (pogosto preko ultrazvoka), ki včasih zahteva celo kirurško odstranitev ščitnice. Čeprav se tudi na ščitnici lahko pojavi rak, pa je večinoma popolnoma ozdravljiv in ena izmed takšnih oblik raka, ki jih imajo zdravniki najbolj pod kontrolo.

Kaj pa lahko storimo sami? Ščitnica nam bo hvaležna ob povečani količini popite tekočine, ključnega pomena pa je tudi jod, ki ga najdemo predvsem v ribah.

Priporočamo tudi

Z vitaminom D proti depresiji
Sonce je pomembno za proizvajanje ključnega vitamina D v naših telesih, a tudi takrat, ko se imamo...
Čudežna goba rejši
Že poznate olje iz gobe reishi oziroma po slovensko rejši? To je olje, ki ga pridobivajo iz vrste drevesne...
Praznik vseh žensk sveta
Skoraj vsak dan je nek praznik. Večino praznikov sploh ne praznujemo na pravi način, saj so skomercializirani...
Hrček – moj hišni ljubljenček
Pred nekaj meseci sem ga posvojila. Hrčka namreč. Majhna bela kepica črnih oči in belega kožuščka...

5 komentarjev na objavo “Težave s ščitnico – pogosta nevšečnost žensk”

 1. DinaTheQueen pravi:

  zelo koristne informacije :)

 2. sara pravi:

  hvala:)

 3. tina pravi:

  Če je premalo aktivna, to imenujemo hipertiroza
  -to ste narobe povedali, če je premalo aktivna je HIPOtiroza, če je preveč aktivna pa HIPERtiroza

 4. sara pravi:

  se opravičujem,Tina imate prav: sem zamešala..
  pravilno je- hipertiroza je preveliko delovanje (in ne premajhno)

 5. igor pravi:

  rej je to vse :D

Vaš komentar