Naroči se na RSS

Skupaj nad levkemijo


Za razliko od držav severne Evrope, je v Sloveniji za bolnike z levkemijo poskrbljeno slabše, kot bi lahko bilo. Vzorcev za vse, ki čakajo na presaditev kostnega mozga, še nimamo, kaj šele sredstev za tipizacijo vzorcev krvi.

V zadnjih 20 letih je za levkemijo zbolelo povprečno 13 bolnikov letno, je pa tudi najpogostejše otroško rakavo obolenje, saj obsega tudi do 30 odstotkov odkritih vrst raka pri otrocih.
Zdravljenje je dokaj uspešno – približno 75 odstotkov obolelih ozdravi, pri četrtini pa se bolezen ponovi.

Slovenski register darovalcev še zdaleč ni poln, kljub temu da je darovalcev dovolj. Težava leži v ceni tipizacije – ta za en vzorec krvi stane 145 evrov, zaradi pomanjkanja denarja pa na pravo osebo čaka že več kot štiri tisoč vzorcev.

Končno jim je prekipelo in začeli so z organizacijo dobrodelne akcije

Dobrodelna akcija se je pričela, ko je Rosanda Merhar, 26-letna mamica, drugič zbolela za levkemijo. Njena prijatelja Nina Hočevar in Luka Kobler sta želela pomagati, a sta ugotovila, da se na “star” način ne da kaj dosti narediti.

“Rosanda je po presaditvi kostnega mozga, ki ga je darovala njena sestra, sicer bila izčrpana, a ji je šlo na bolje, vsi smo mislili, da bo ena tistih srečnežev, ki premagajo bolezen,” pravi Nina, ki z zaročencem Luko Koblerjem in prijateljičinim možem Blažem Merharjem organizira darovalno akcijo. “Čez 7 mesecev pa se je ponovilo, Rosanda je spet zbolela. Ker se kolesje nikamor ne premakne, ga bomo pa mi,” je še dodala Nina.

S Kolosejem so pripravili dobrodelno akcijo, na katero so vabljeni vsi darovalci. Pri taki akciji, kjer se odvzemajo vzorci krvi, je potrebno le nekaj mililitrov, predpogoj jestarost nad 18 in pod 55 let, darovalec pa mora biti povsem zdrav.

Vsi darovalci bodo vpisani v svetovni register Bone Marrow Donors Worldwide, v katerega je vključenih že 44 držav sveta.

Kje in kdaj bo potekala akcija odvzema krvnih vzorcev

Akcija bo potekala 12. aprila ob treh popoldne v Koloseju, predividoma tri ure, torej od 15. do 18. ure. Zdravniška ekipa lahko v tem času vzame približno 300 vzorcev krvi.

Zaradi omejenega števila organizatorji Nina, Luka in Blaž prosijo, da svojo udeležbo napoveste na
hocevar.nina@gmail.com, 041 900 265 ali luka.kobler@salvia.si, 041 509 277 .

Dobrodelni koncert v Križankah

Kljub zbranim vzorcem je potreben še denar za tipizacije. Da se tudi tukaj zobniki podmažejo, so se dekle in fanta odločili organizirati dobrodelni koncert v Križankah, na katerem bodo glasbeniki, kot so Omar Naber in 6pack Čukur igrali in peli z namenom “Pomagajmo živeti” – izkupiček od kart bo namreč šel Zavodu za transfuzijsko medicino. Koncert bo prihodnji mesec.

Priporočamo tudi

Spoznajte žafran – najdražjo začimbo na svetu!
Žafran (crocus sativus) ali pravi žafran uvrščamo v družino rož perunikovk, kamor denimo spadata...
Želite nadzorovati življenja drugih?
Besedna zveza "control freak" po psihološki razlagi označuje človeka, ki želi imeti nadzor nad...
Bezgovi cvetovi – samo še nekaj dni, recepti
Zdaj je še zadnji čas za nabiranje bezgovih cvetov. Drugače pa, če zamudite, ne obupajte, v višjih...
Slovenci imamo svoje ekološko pralno sredstvo
V današnjem svetu nas na vsakem koraku opozarjajo, kako lahko poskrbimo, da bomo lagodneje živeli in...

Vaš komentar