Naroči se na RSS

Prišel je čas za piknik!


Toplejši, daljši in s soncem obsijani pomladni dnevi so kot nalašč za izlete v naravo, ki jih pogosto spremlja pogostitev v naravi – piknik.

V najbolj osnovni obliki zanj potrebujete travnik, dekico, nekaj že pripravljene hrane, kakšno družabno igro in že ste nared. Seveda pa lahko hrano pripravite šele na pikniku samem, za kar boste potrebovali še nekaj več pripomočkov, predvsem kuharskih. Za tiste najbolj zahtevne in zaključene družbe obstajajo tudi pikniki po naročilu ter prostori za piknik, ki poleg ustrezne infrastrukture in sanitarij vključujejo tudi različna športna igrišča in druge možnosti za rekreacijo.

Še vedno pa ostaja najbolj enostavna ter hkrati najbolj priljubljena osnovnejša oblika piknika, saj zanj ne potrebujete večjih priprav in jo lahko izvedete kjerkoli – bodisi na travniku za hišo, jasi sredi gozda ali na visokoležečem gorskem travniku. In medtem ko si družabne igre (zelo priljubljene so igre z žogo, badminton, metanje frizbija, igranje kart in druge skupinske igre) in dekico hitro pripravimo, se nam ponavadi zalomi pri lokaciji in hrani.

Kam na piknik?

Pravzaprav kamorkoli. Najlepši prostori za piknik so ponavadi ob reki ali jezeru, na ravnem travniku, daleč od mestnega vrveža ter prometnih cest. V svoji okolici se razglejte za kak odročen travnik, na katerem ne boste v stalnem stiku s sprehajalci psov, sprehajalci in tekači. Še lepše bo, če boste piknik združili z daljšim sprehodom v naravo in se ustavili, kjer se vam bo zdelo še posebej prijetno. Lahko pa se odpravite malo višje – v gorah se lahko ustavite na praktično katerikoli jasi.

Kaj prigrizniti?

Na preprostem pikniku kuhanje odpade. To seveda ne pomeni, da si doma ne morete pripraviti kakšne hladne jedi, vendar pa so najpreprostejše jedi v takšnem primeru najboljša izbira. Izbirate lahko med različnimi vrstami solat (listnata, testeninska, paradižnikova, francoska, krompirjeva, grška ipd.), sadjem, obloženimi kruhki, sendviči, svežim zelenjavnim miksom, polnjeno zelenjavo ipd. Za tiste, ki boste s seboj vzeli tudi žar, bo izbira še lažja. Ne pozabite na kruh in zadostno količino (nesladkane) pijače.

Česa ne smem pozabiti?

Na piknik, najsi bo takšen ali drugačen, ne pojdite brez:

 1. hladilne torbe in zadostne količine pijače – predvsem vode,
 2. mazila proti insektom ter klopom,
 3. vreče za smeti,
 4. kreme za sončenje z UV zaščito pred varljivim pomladanskim soncem,
 5. osvežilne robčke ali razkužilo za roke, če si ne boste mogli nikjer umiti rok

Na kaj moramo biti pozorni?

Ker je piknik pogostitev v naravi, je skrb zanjo tu še posebej pomembna. Na pikniku in pri načrtovanju le-tega upoštevajte naslednje:

 1. Odločite se za navadni pribor in krožnike. S plastičnim priborom, kozarci in krožniki za enkratno uporabo po nepotrebnem obremenjujete okolje.
 2. Namesto v foliji in vrečkah, živila hranite v posodah. Tako je priročnejše ter prijaznejše do narave – pokrov posode pa bo vašo hrano varoval pred insekti.
 3. Počistite za seboj – z izjemo poležane trave, naj za vami ne ostane drugih sledi.
 4. Reka ali jezero, ob katerem boste imeli piknik, ni primerna za pomivanje posode, še posebej pa to velja za pomivanje s čistilnimi sredstvi – ta na piknik ne sodijo. Posodo pomijte doma.
 5. Če je le mogoče, parkirajte na cesti ob travniku, da ne boste po nepotrebnem uničevali travnate površine.
 6. Če boste zakurili ogenj za žar (preverite, ali to morda ni prepovedano!) bodite izjemno previdni, da nehote na zanetite požar. Navlažite okolico ognja in imejte pri sebi vodo za gašenje. Seveda se ob odhodu prepričajte, da je žerjavica zares ugasnila.

Kaj torej še čakate? Izkoristite lepe dneve, ki so pred vami. Želim vam veliko prijetnih trenutkov v naravi.

Priporočamo tudi

Pomlad je pravi čas za lepe trenutke v dvoje
Pomlad je letni čas, v katerem se poleg narave prebudijo tudi čustva, povečata pa se tudi naša ustvarjalnost...
21.12. 2012 se bo rodil nov svet, Svet Enosti
Vse bližje smo 21.12. 2012. S tem datumom so povezana različna pričakovanja, mnogo ljudi je zaskrbljenih,...
Morska sol proti aknam in celulitu
Poletje je odšlo, prihajajo hladnejši dnevi in z njimi centralna kurjava. V tem obdobju je potrebno...
S pravilno prehrano bodo tudi “tisti dnevi” v mesecu prijetni
Čeprav se menstrualni ciklusi in PMS-i pri vsaki posameznici razlikujejo, vseeno obstaja nekaj ukrepov,...

Vaš komentar