Naroči se na RSS

Previdno pri nakupu rabljenega avtomobila


Recesija ni prizanesla niti avtomobilskemu trgu, zato so cene avtomobilov drastično padle – zlasti rabljenim vozilom. Pri nakupu avtomobila premislite s trezno glavo, kajti zaradi prenagljene odločitve lahko napako še dolgo obžalujete. Tudi če kupujete rabljen avtomobil, ne smete dovoliti, da bi to ogrozilo vašo eksistenco. Nakup rabljenega avtomobila je za marsikoga boljša rešitev, toda pazite, pri nakupu rabljenega vozila morate čim bolj poznati njegovo preteklost. Če je avto novejšega letnika, lastnik pa tretji ali četrti, potem tukaj nekaj ni v redu. V vsakem primeru pa je tak avtomobil rabljen in ima morda že zaradi tega določene pomanjkljivosti.

Najprej se osredotočite na to, kakšen avto potrebujte oziroma kakšno obliko karoserije si želite.

Ko že imamo ogledan avtomobil, naj vas ne zaslepi zgolj njegova zunanjost. Bodite zelo pozorni tudi pri dokumentih. Pri rabljenih avtomobilih velikokrat pride do brisanja realnih kilometrov, zato vedno zahtevajte garancijsko in servisno knjižico. Pozorni bodite na datume in prevožene kilometre in na to ali je prisoten pečat pooblaščenega servisa. Prav tako lahko približno ocenimo, ali je podatek o prevoženih kilometrih realen po ohranjenosti volana in notranjosti avtomobila. Zelo zlizan volan in vdrti sedeži kažejo na kar veliko prevoženih kilometrov – morda celo čez 160.000 km.

Nemški avtomobilski klub ADAC, ki se ukvarja tudi z razkrivanjem prikrivanja prevožene kilometrine, je podal oceno, da ima po skoraj vsak tretji rabljen avtomobil v Nemčji prirejeno število kilometrov.

Preverite ali se številka šasije na prometnem dovoljenju res ujema s tisto v servisni knjižici.

Bodite pozorni, ali je avtomobil bil garažiran in ali je bil poškodovan. To z lahkoto opazimo, če je prisoten tudi kakšen drug odtenek barve. Preverite tudi ali rjavita izpuh in podvozje.

Obvezno se dogovorite za testno vožnjo, voznik pa bodite vi. Na testno vožnjo povabite nekoga, ki mu avtomobili niso tuji in se nanje spozna. Pri vožnji bodite pozorni na zvok motorja in ostale sumljive zvoke. Če vam prodajalec ne dovoli testne vožnje, je to lahko znak, da vam nekaj prikriva.

Pri nakupu zahtevajte rezervne ključe in takoj poskrbite za prepis vozila.

Pred nakupom se tudi posvetujte s strokovnjakom ali z nekom, ki se spozna na to – pa čim boljši nakup novega ali rabljenega avtomobila vam želimo!

Priporočamo tudi

Kaj v resnici hočemo ženske?
Začeli bi lahko čisto vsakdanje, ali bolje rečeno, samoumnevno dejstvo, ki naj bi zanimalo ženske....
Morska sol proti aknam in celulitu
Poletje je odšlo, prihajajo hladnejši dnevi in z njimi centralna kurjava. V tem obdobju je potrebno...
Kje smučati ceneje v Sloveniji
Ker je tudi smučanje lahko precej draga rekreacija, sem za vas poiskala malo cenejša smučišča po...
Sladko velikonočno malinino presenečenje
Velika noč je ena od tistih čudovitih priložnost, ko se celotna družina zbere v sproščenem prazničnem...

Vaš komentar