Naroči se na RSS

Prebudite svoj libido


Pomankanje seksualnega apetita oziroma zmanjšana želja po spolnosti (libido) je poznana mnogim ženskam in je pri ženskah veliko pogostejša kot pri moških.

Najprej se morate zavedati, da ne obstaja ‘normalna dnevna mera seksa’. Nekaterim zadostuje enkrat tedensko, drugim enkrat dnevno, spet tretjim pa želje nihajo. Pomembno je, da ‘izbrana’ količina spolnosti ustreza vam in vašemu partnerju. Če temu ni tako, je čas za spremembe. Zmanjšana želja po spolnosti lahko namreč negativno vpliva na vaše razmerje, zato je pomembno, da prepoznate vzroke, ki tičijo za tem, in se aktivno soočite s problemom. Najpogostejši vzroki za nizek libido so:

1. Nizka samopodoba – nizka samopodoba je eden izmed glavnih vzrokov za zmanjšano spolno slo pri ženskah. Se težko popolnoma predate partnerju, ker menite, da ste neprivlačne? Že sama misel na to je dovolj, da vas odvrne od spolnosti, dejstvo, da o svoji zadnjici razmišljate med seksom pa vse le še poslabša. Zavedajte se, da ženska, ki se v svojem telesu počuti seksi, tudi v očeh svojega partnerja zlahka izgubi nekaj kilogramov. Za izboljšanje samopodobe in prebujanje ženstvenosti svetujem obisk vadb, kot so trebušni ples, ples ob drogu, erotični ples ipd. Prav dobro jih boste lahko izkoristile tudi v spalnici.

2.  Utrujenost in stres – seveda pridejo dnevi, ko ste enostavno preutrujeni, toda ne dovolite si, da to postane (pre)pogost izgovor. Če ste imele v službi naporen dan, prosite partnerja za (erotično) masažo, ki vam bo pomagala, da se sprostite. Zanjo priporočam aromatična olja z vonjem naravnih afrodiziakov – cimeta, ingverja, čokolade, jagod, medu ali vanilije.

3. Hormonska nihanja – hormonska nihanja, predvsem v obdobju pred menstruacijo ter v obdobju menopavze, pomembno vplivajo na stanje vašega libida. Tudi hormonska kontracepcija lahko negativno vpliva na vaš libido, zato morda razmislite o alternativni vrsti kontracepcije.

4. Naveličanost – če se je tudi v vašo posteljo prikradla rutina, razmislite o tem, kako ponovno poživiti vajin seks. Rutino lahko popestrita z novimi položaji, spolnimi pripomočki, negajivimi kostumi, igro vlog itd. Pričnite že danes – namesto v razvlečeno pižamo se oblecite v seksi spodnje perilo, pri večerji pa tokrat ne pozabite sveč ter rdečega vina. Si lahko privoščite nekaj razkošja? Kako se sliši enodnevni najem hotelske sobe? Menjava lokacije pa lahko dela čudeže celo znotraj vajinega stanovanja.

5. Neprivlačnost – popolnoma razumljivo je, da ni vse v videzu, a fizične privlačnosti ne gre zanemarjati, saj je vid zelo pomembno čutilo. Nihče ni popoln, toda namerno zanemarjanje vašega telesa (pa najsi bo to povezano z neprijetnimi vonjavami ali telesno težo) je nekaj povsem drugega. Redna fizična aktivnost ter skrb za telo pomembno vplivata tudi na spolno slo.

6. Težave v razmerju – morda ste že slišali, da se veliko sporov lahko reši v postelji, toda te rešitve trajajo le tisto noč. Če imata med seboj nerazčiščene zadeve, dvome ali strahove, ti podzavestno ubijajo vaš libido. Brez pogovora pač ne bo šlo. Če so vaše težave resnejše (potlačeni spomini, zlorabe) vam svetujem, da poiščete profesionalno pomoč.

7. Zdravstveni razlogi – nizek libido je lahko povezan tudi z nekaterimi zdravstvenimi stanji in boleznimi, kot so slabokrvnost, diabetes, slaba prekrvavitev, alkoholizem, kajenje ipd. Negativni vpliv na libido imajo lahko tudi nekatera zdravila (npr. proti depresiji, stresu). Svetujem pogovor z zdravnikom.

8. Otroci – otroci niso in ne morejo biti razlog, da vaše spolno življenje zamre. Prioritete se z rojstvom otrok resda spremenijo, toda mnoge ženske ob tem naredijo hudo napako – spolno življenje postavijo na stranski tir. Za začetek bi bilo dobro, da si pri starših za eno popoldne priskrbita varstvo za otroke, vidva pa v miru nadoknadita zamujeno. Razmerje vama bo hvaležno!

Na trgu je tudi veliko pripomočkov, predvsem mazil, tablet in prehranskih dopolnil (Kantaridin, L-Arginin, Johimbin) za povečanje spolne sle – tako za moške kot tudi za ženske. Toda previdno! Preden jih pričnete uporabljati vam svetujem pogovor z osebnim zdravnikom, še posebej zato, ker bi lahko, v želji, da čimprej dosežete rezultate, hitro prišlo do predoziranja, s čimer lahko resno ogrozite vaše zdravje.

Priporočamo tudi

Obudite strast v postelji
Monotonost v postelji je težava, ki doleti večino dolgotrajnih parov. Ti se med seboj ločijo po tem,...
Z mladostniki se pogovarjajmo o spolnosti
Puberteta je začetek potovanja k odraslosti, to je čas velikih sprememb in številnih vprašanj, za...
Ne bodite sužnje stresa
Stres je odziv telesa na pomembne in naporne spremembe našega življenja. Živimo v času hitrega tempa...
Mate čaj, naravni zaviralec apetita
Mikavna vam razkriva skrivnost mate čaja, katerega dobrodejne učinke so že pred stoletji poznali avtohtoni...

Vaš komentar