Naroči se na RSS

Poskrbite za lep in zdrav nasmeh


Ljudje se pogosto premalo zavedamo pomena zdravih zob. Resda je najpomembneje, da je naša ustna higiena ustrezna, a tudi obisk zobozdravnika ni zanemarljiv. K dobri ustni higieni spada obvezno ščetkanje dvakrat na dan po dve minuti, poleg katerega strokovnjaki priporočajo še uporabo nitke vsaj enkrat dnevno. Zobno ščetko naj bi menjali vsake 3 mesece, priporočljiva pa je uporaba zobne paste, ki vsebuje fluor.

Obisk zobozdravnika: Zobozdravnika bi moral vsak obiskati vsaj enkrat letno, pa se kljub temu posamezniki pogosto to odločijo storiti šele takrat, ko že občutijo bolečino v zobeh. Obisk pri zobozdravniku večini ljudem predstavlja pravo muko, redki pa so tisti, ki obisk strokovnjaka izkoristijo za to, da se naučijo česa o ustni higieni in hkrati poskrbijo za boljše ustno zdravje. Zobozdravnik je namreč prava oseba za to, da nam o tem svetuje. Če ga obiskujemo redno, je večja verjetnost, da ne bo prišlo do težav z zobmi, ali da se bodo vsaj hitreje odpravile.

Najpogostejše težave z zobmi, in kako jih lahko preprečimo:

  • KARIES ali zobna gniloba je bolezen, ki lahko povzroči luknje v zobeh. Preprečimo ga lahko z rednim ščetkanjem dvakrat dnevno z uporabo zobne paste s fluorom in z žvečenjem žvečilnih gumijev brez sladkorja.
  • BOLEZNI DLESNI so ponavadi posledica nastanka kariesa. Preprečimo jih lahko z ustrezno ustno higieno in rednimi obiski zobozdravnika.
  • ZOBNE OBLOGE – Ne moremo jih preprečiti, a si z dobro ustno higieno in žvečenjem žvečilnih gumijev brez sladkorja lahko zagotovimo sprotno odstranitev oblog in manjšo možnost nastanka kariesa.
  • OBČUTLJIVOST ZOB – Da imamo občutljive zobe, se najlažje opazi pri jedi ali pitju mrzle ali vroče hrane in pijač. Vzroka za to sta lahko prepogosto in premočno ščetkanje zob ter pitje kislih pijač. V obeh primerih je najbolje, če se posvetujete z zobozdravnikom.
  • UMAZANIJA ZOB – Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k rumenkastemu obarvanju zob kot drugi, veliko pa k temu pripomore tudi neustrezna ustna higiena. Zobne madeže odstranimo z dobro ustno higieno (ščetkanje in zobna nitka) ali z žvečenjem žvečilnih gumijev za bolj bele zobe.
  • SUHA USTA – Ker slina ščiti naše zobe in dlesni, so suha usta opozorilni znak. Z rednim umivanjem zob, rednimi obiski pri zobozdravniku in žvečenjem žvečilnih gumijev brez sladkorja, ki spodbujajo tvorjenje sline, je manjša možnost, da pride do nastanka kariesa.

Bodite med tistimi, ki ne skrivajo svojega nasmeha. In zapomnite si, da tudi tukaj velja: Bolje preprečiti, kot zdraviti.

Priporočamo tudi

Slonček Winston in slonovina
Slonček Winston je bil 30-letni slon, ki je živel v Kenijskem nacionalnem parku Amboseli. Bil je pomemben...
Težave s ščitnico – pogosta nevšečnost žensk
Ščitnica je majhna, vendar izredno pomembna, žleza z notranjim izločanjem. To pomeni, da proizvaja...
Do včeraj sem bila zdrava
Pri polni zavesti izjavljam, da je vse v naslovu res. Moje bolezni so se začele včeraj zvečer,...
Vsestranski ognjič
Ognjič je zdravilna rastlina rumeno-oranžnih cvetov, ki zraste do 40 cm visoko. Domnevno izhaja...

Vaš komentar