Naroči se na RSS

Popolne ustnice


Ko moški pogleda žensko, baje najprej opazi njene ustnice. Ženske pa navadno raje poudarjamo oči. Od danes naprej bomo večjo pozornost namenile tudi ustnicam!

Če jih želimo pravilno negovati, moramo najprej vedeti nekaj osnov o njihovi zgradbi. Ustnice z zunanje strani pokriva koža obraza, z notranje pa sluznica ustne votline. Med kožo in sluznico je vrinjena prehodna koža – ustnična rdečina, ki se po zunanjem izgledu, histološki zgradbi in po lastnostih razlikuje od kože obraza in od sluznice ustne votline. (D. Fajdiga: Koža. Pami, 1998)

Poroženevanje ustnic je manj izraženo kot pri koži obraza, zato pilinge, ki jih sicer uporabljamo za obraz, na ustnicah izpustimo. Vseeno pa jih občasno lahko, med tem ko si ščetkamo zobe, na rahlo pokrtačimo ter s tem povečamo prekrvavitev in odstranimo morebitne luske. Dobro prekrvavljene ustnice dajejo polnejši in bolj zdrav izgled.

Ustnice nimajo lojnic. Zato je njihova naravna zaščita zelo slaba. Predvsem pozimi in v primeru bolezni se to odraža kot suhost in razpokanost. Ustnice najbolje zaščitimo z mastnimi mazili, ki naj vsebujejo več maščob kot vode. Predvsem »lip glossi« vsebujejo veliko vode, zato se jim v mrzlih in vetrovnih dneh raje izognite. Najboljši so vazelini in mastne šminke, ki jih nanesete preden se odpravite ven. V poletnih mesecih uporabljajte vlažilne produkte, v nobenem primeru pa z uporabo izdelkov za ustnice ne pretiravajte. Proizvajalci nam danes nudijo široko paleto dišečih, barvastih in celo okusnih mazil, katerih pretirana uporaba pa žal poruši normalno delovanje ustnic, ki se posledično izsušujejo še bolj.

Če niste pretirano sladkosnedi, si lahko pripravite oblogo iz medu, ki bo vaše ustnice tekom noči izdatno globinsko nahranila in navlažila.

Da bi se izognili suhim ustnicam, je zelo pomembno tudi pitje zadostnih količin vode in zadostna vlažnost zraka v prostoru, kjer se zadržujete. V času centralnega ogrevanje zato na radiatorje postavite posode z vodo, kar vam bo pomagalo v boju proti suhi koži tudi drugod po telesu.

Ko boste poskrbele za vse te dejavnike, bodo vaše ustnice že naravno izgledale najlepše, kar lahko. Vedno pa si lahko pomagamo tudi z dekorativno kozmetiko in tako še malo pogoljufamo.

Svetla rdečila in taka, ki dajejo moker izgled in/ali vsebujejo svetleče delce, bodo ustnice optično povečala. Po drugi strani pa jih temni odtenki pomanjšajo, a obenem optično pobelijo zobe.

Ustnice optično poveča tudi niansiranje in obrobljanje. Niansiranje dosežemo z uporabo svetlejšega tona ali svetlečega glossa na sredini ustnic oz. z uporabo temnejšega tona na kotičkih. Na ta način bodo ustnice izgledale našobljeno.

Če imate mirno roko, lahko ustnice tudi občrtate, vendar … lepo prosim – karate pasovi so out! Uporabite za odtenek temnejše črtalo, kot je rdečilo, ali črtalo v kožno rjavi barvi. Za začetek obrobite ustnice po vidnem robu in zabrišite s čopičem. Ob kotičkih lahko pustite malenkost temnejšo obrobo. Ko dobite občutek, lahko ustnice obrobite po zunanjem robu, in če vključite še barvno niansiranje, vam moški pogledi ne uidejo!

Z občrtavanjem lahko ustnice tudi pomanjšate. V tem primeru jih občrtajte po notranjem delu in po celotni dolžini enakomerno zabrišite.

V smislu povečave ustnic lahko posežete tudi po izdelkih, ki ustnice prekrvavijo v tolikšni meri, da zatečejo, in vsaj za kakšno urico se boste resnično počutile kot Brigitte Bardot. Če vas ščemenje seveda ne bo tako motilo, da si boste vraga želele čim hitreje spraviti z obraza. V namen povečave ustnic moja babica priporoča tudi drgnjenje s čebulo. Star in popolnoma naraven recept. Se pa tudi ona strinja, da ni nujno, da bodo takšne ustnice prinesle tudi poljube.

Vedno vam ostane tudi opcija kirurške povečave ustnic. Vendar bomo vedno mnenja, da ni lepšega, kot so lepo negovane, gladke, napete in z okusom naličene naravne ustnice.

Preberite tudi članek: Popolne trepalnice

Ana Škulj vodi Kozmetični salon Školjka.

Priporočamo tudi

Največje napake pri ličenju
1. Uporaba pretemnega pudra Dosti žensk uporablja pretemne odtenke pudra, ker si želijo izgledati...
Rdeča šminka skozi zgodovino
Želja po lepoti je bržkone stara prav toliko kot človeštvo samo. Na to nas opozarjajo že arheološke...
IQ test za mačke
Med brskanjem po internetu sem na http://wuzzle.org zasledila IQ test za mačke. Za vas sem ga prevedla...
Poskrbimo zase po naporni noči
Včeraj je bilo super. Plesala si do zgodnjih jutranjih ur, spoznala svojega princa na belem konju, spila...

Vaš komentar