Naroči se na RSS

Nehajmo piti kravje mleko


Človek je edina živalska vrsta, ki tudi odrasla pije mleko. Pravtako smo edini prebivalci planeta, ki pijemo mleko neke druge živali. Res je, pijejo ga tudi naši hišni ljubljenci, ki smo jih tako in tako počlovečili.

Ali je to naravno? Za nas mogoče že, za krave pa ne. Kravje mleko je za teličke, tako kot je mleko matere pri človeku za njenega dojenčka.

Pijete ‘Happy cow’ mleko? Kakšna ironija. Nagnusna ironija. Pitje mleka krav, ki so srečne, ni tak greh, kot pitje mleka v današnjih mračnih mlečnih časih. Krave mlekarice živijo na tolikšnem kupu blata in lastnega gnoja, kot so same dolge in široke. Celo življenje, celo kratko življenje, saj je za petino krajše kot bi bilo naravno.

Nekajkrat na dan jih priključijo na napravo za sesanje. Mlekarice so toliko genetsko in hormonsko zmanipulirane, da ga proizvedejo 10-krat več, kot bi sicer. Vsako leto jih umetno oplodijo, da proizvodnja ne usahne, a le do četrtega ali petega leta starosti, ko se količina mleka začne zniževati. Takrat se krave mlekarice bolj splača zaklati.

Teličke jim po rojstvu odvzamejo, kar je za obe bitji nepopisno boleče. Kaj potem delajo s telički, si lahko predstavljate. Hranijo jih s posebno umetno hrano namesto z mlekom matere. Mladičkom dajejo veliko soli, zato da pojejo še več hrane, a jih vseeno ohranjajo slabokrvne, da meso ni temno.

Teličke ubijejo tako kot krave mlekarice in potem se v restavracijah s hitro hrano bašemo s hamburgerji. Ja, to je meso prežeto s trpljenjem. Vsakodnevno spijemo ogromne količine kravjega mleka, ki je plod nagnusnega trpljenja nedolžne živali.

In to mleka, ki sploh ni zdravo. Nasprotno, mleko je nevarno za zdravje! Polno je nasičenih maščob, ki povzročajo zvišanje holesterola v krvi. Pogosto so v mleku tudi sledi pesticidov, hormonski dodatki in antibiotiki. Mlečni izdelki povzročajo večjo nagnjenost k alergijam, zaprtje, debelost, bolezni srca, raka in še nekatere bolezni, kot je bolezen kosti osteoporoza, do katere ironično pride zaradi pomanjkanje kalcija. Čeprav mleko vsebuje veliko kalcija, telo za prebavo prevelikih količin živalskih beljakovin le-tega porablja iz kosti.

Zadostno količino beljakovin in kalcija dobimo tudi z rastlinsko hrano. Če se pa v prehrani težko odrečemo mleku, obstajajo že nadomestki, kot je riževo, sojino, ovseno, kamutovo, pirino, proseno in še kakšno. Tovrstne izdelke je možno kupiti že v vseh bolje založenih trgovinah.

Priporočamo tudi

Konopljino mleko – nova alternativa kravjemu mleku
Ob poplavi vseh rastlinskih mlek je zdaj na tržišču še konopljino mleko. In tudi konopljino mleko...
10 maminih nasvetov na preizkušnji – 1. del
Kot otrok (in morda še sedaj) ste iz ust vaše mame gotovo slišale vsaj ducat nasvetov, navodil in...
Silvestrska večerja
Če ste se odločile to leto zadnji dan v letu preživeti v dvoje in ob tej priložnosti skuhali romantično...
Recepti: Slastna osvežitev z borovnicami
Letnem času primerno se tudi borovnice znajdejo na našem krožniku ali v želodčku. Sadež ni samo...

4 komentarjev na objavo “Nehajmo piti kravje mleko”

 1. Petra pravi:

  Farmer, manjse kmetije ne propadajo zaradi takih ki mleka ne pijemo ampak zaradi tistih velikih farm ki s kravami grdo ravnajo.

 2. hypocrite pravi:

  me prav zanima če si se kaj pozanimal o tem kar si napisal, saj ne rečem, mogoče je kje res tako, mislim pa, oziroma bom rekla da kar vem, da je v sloveniji zelo, res ZELO malo takih kmetij, ki bi delale z živalmi tako kot ti opisuješ v svojem članku…
  ??!vegetarjanci eni!??

 3. alenka pravi:

  Petra se čisto strinjam s tvojim postom.
  V članku je res čista resnica. V šoli so nas učili, da je mleko zdravo. Danes pa je vse več dejstev, da je mleko škodljivo in nima telo pretirane koristi od mleka, ker s pasterizacijo mleko izgubi koristne encime, vitamine, kalcij… Da alergij sploh ne omenjam. To je dokazano in ne vem zakaj se zavaja ljudi, da je mleko zdravo, če pa s pasterizacijo mleko izgubi večji del koristnih snovi.

 4. alenka pravi:

  Ja pa še nekaj, v mleku je res kalcij, ampak v ne topni obliki, ki ga telo ne more izkoristiti. Kalcij je prisoten v surovem mleku, ki pa se kasneje s pasterizacijo uniči, oz. preide v ne topno obliko.

Vaš komentar