Naroči se na RSS

Nasveti za uspešno učenje in opravljanje izpitov


Za veliko dejavnosti v življenju posameznika lahko rečemo, da so sezonske narave. Včasih mogoče to niti ni najboljši pristop, a izkaže se, da je, v današnjem tempu življenja skoraj nujen. Tudi učenje in priprave na izpite velikokrat prištejemo v kategorijo sezonskega.

Kmalu bo prišlo za študente obdobje učenja in izpitov. Cilj vsakega študenta je uspešno zaključiti študijsko leto, tudi če to pomeni samo izpolnitev pogojev za vpis v naslednji letnik. Poti do tega cilja je več. Nekatere so bolj, druge manj uspešne. Dobro se je zavedati, da celodnevno učenje samo po sebi, brez dobre razporeditve časa in snovi za učenje, ni zagotovilo, da bo rezultat pozitiven in izkupiček opravljenih izpitov zadovoljiv. Na koncu namreč štejejo le opravljeni izpiti in ne število vloženih ur učenja ali število poskusov opravljanja. Šteje kvaliteta in ne kvantiteta. In naj povemo tudi, da česa takega kot je uspešno opravljanje izpitov z minimalnim ali skoraj nikakršnim vložkom časa in truda v proces učenja, ne obstaja.

V nadaljevanju je navedenih nekaj nasvetov za čim uspešnejši pristop k učenju in opravljanju izpitov. Pomembno je, kako se učimo. Pomembno je, da načrtujemo proces učenja, se organiziramo in spremljamo naš napredek.

Če razumemo obveznosti izpitnega obdobja oziroma opravljanje izpitov kot projekt, ki ga moramo opraviti in katerega cilj je izpolniti pogoje za vpis v naslednji letnik, bo pomagalo, če se na opravljanje izpitov pripravljamo, kot da gre za projekt, ki je sestavljen iz več faz in nalog. Pri tem so faze posamezni izpiti, naloge pa priprave na posamezni izpit.

Pogoji za uspešno opravljanje izpitov:

  • USTREZNO PLANIRANJE: Sestavite si razpored izpitov, učenje prilagodite narejenemu razporedu. Predvidevajte tudi plan B za primer, če se kje zalomi in bo potrebno misliti tudi na kakšen dodatni/ponavljalni rok. Vedeti morate kdaj, zakaj in kaj se boste učili.
  • ORGANIZIRANJE IZVEDBE NALOG: Pomeni prerazporeditev drugih obveznosti in dejavnosti, da bodo prilagojene novemu urniku, v kateremu ima učenje pomembno mesto. Koristno je, če poskrbite, da se bosta učenje in opravljanje izpitov za določen čas povzpela višje (če že ne najvišje) na lestvici vaših prioritet.
  • (SAMO)MOTIVIRANJE: je pomembno še posebej, če so vam učne navade trenutno nekaj relativno tujega in vam študijska rutina še ni zlezla pod kožo. Pred seboj morate videti cilj, ki si ga želite doseči – opravljeni pogoji za vpis v naslednji letnik. Dobro je videti tudi, kaj bi pomenilo ne doseganje tega cilja. Doseči končni cilj naj bo glavni motivator. Poleg njega je dobro imeti še nekaj manjših motivatorjev. Lahko se »nagradite« za vsak opravljen izpit. »Nagrada« naj bo nekaj, kar imate radi, vendar ste se odločili, da se boste temu v času učenja odpovedali (na primer preživeti konec tedna na morju ali se odpraviti na kakšen drugi izlet)
  • IZVAJANJE NALOG IN PLANA: Naj si čas organizirate še tako dobro, naj si učenje planirate do zadnje podrobnosti, ne bo to prav nič pomagalo, če bo izvedba šepala, če boste preskakovali začrtane naloge, če si boste prepogosto rekli: “Ah, še danes, potem pa jutri začnem zares!” ali: “Saj bom jutri nadoknadil/a” …
  • OBVLADOVANJE ČASA: Zelo pomembno! Ta del uresničevanja vašega projekta je tesno povezan s predhodno alinejo – izvajanjem nalog in plana. Čas vam ne sme uhajati. Držite se svojega načrta, da boste lahko po koncu izpitnega obdobja svoj čas namenili vsem tistim dejavnostim, ki jih imate radi, pa ste jih zaradi vašega projekta – doseči pogoje za vpis v naslednji letnik – prestavili na stranski tir.
  • PREVZEMANJE ODGOVORNOSTI: Pomembno je, da se zavedate, da ste za uspešno opravljanje izpitov in doseganje vašega končnega cilja v največji meri odgovorni vi. Drugi dejavniki so v tej zgodbi relativno nepomembni. Za neuspešno opravljen izpit je krivo premalo učenja ali nepravilen pristop k učenju, ne pa profesor, ki je bil slabe volje, gneča na cesti, zaradi katere ste se pripeljali na izpit raztreseni … Za uspešno opravljen izpit gredo zasluge ravno tako predvsem vam, ne sreči, lahkemu izpitu ali dobri volji profesorja.

Še nekaj nasvetov za uspešno upravljanje s časom:

  • Ne zastavljajte si prevelikega števila ciljev v prekratkem času.
  • Vse obveznosti in naloge, ki jih morate opraviti, si zapišite.
  • Bodite prilagodljivi: obseg časa, ki ga namenite učenju, prilagodite svojemu znanju, obsegu snovi in njeni težavnosti.
  • Ne ukvarjajte se z nepomembnimi zadevami – med pripravami za izpit ne razmišljajte o tem, kaj boste naredili, če vam tega izpita ne bo uspelo uspešno opraviti.

Za vse naloge, obveznosti in projekte velja isto pravilo: Prej začnete, prej boste končali! To velja tudi (ali še posebej) za tiste naloge, ki vam niso tako ljube, med katere morda spada tudi učenje.

Pristop, ki sem ga opisala v članku, ni takšen, ki bi obljubljal dobre rezultate brez vloženega truda. Nikakor. Je pa to pristop, ki resnično deluje. Preverjeno! Preizkusite in poročajte, kakšne so bile vaše izkušnje.

Marija P. (http://palma.blog.siol.net/)

Priporočamo tudi

Ne bodite sužnje stresa
Stres je odziv telesa na pomembne in naporne spremembe našega življenja. Živimo v času hitrega tempa...
Homeopatija – podobno zdravimo s podobnim
Homeopatija je že dvesto let stara oblika zdravilstva, pri katerem posebno pripravljena zdravila iz...
NIMAŠ ČASA? NEMOGOČE, SAJ IMAŠ 24 UR. VSAK DAN.
Najbolj pogosta laž, ki jo izrečemo naj bi bila izjava: Nimam časa. Na enem izmed predavanj je...
Misija: Diplomirati!
Diplomirati! To je vsekakor cilj vsakega študenta. Zakaj bi se sicer vpisovali na fakultete ter se ukvarjali...

Vaš komentar