Naroči se na RSS

Nasveti za balkonsko cvetje


Sezona cvetja je že pred vrati. Že veste, kaj boste zasadili v svoja cvetlična korita, ki bodo vaš okras in ponos? Ponujam vam nekaj nasvetov in idej za vaše balkonsko cvetje.

Če imate sončno stran, lahko zasadite navadno bršljinko, in sicer na zanjo ugodnejšo južno stran. Navadna bršljinka je viseče rasti s temno zelenimi listi. Cveti bogato in neprekinjeno skozi vse poletje do prve zmrzali. Cvetovi so rdeči, roza, beli ali temno rdeči.

Balkonsko in drugo cvetje v rastlinjaku v Podgori, v kraju Videm Dobepolje

Med bršljinko lahko nasadite enoletnico bidenis. To je bujna rastlina z rumenimi cvetovi. Bidenis ljubi sonce in vodo. Lahko pa se odločite za navadne pelargonije, ki so ena izmed najstarejših okenskih oziroma balkonskih rastlin. Tudi pelargonije cvetijo vse leto, ljubijo sonce in so nezahtevne rože. Cvetovi so lahko različnih barv, najpogostejši pa so rdeči, roza, lila in oranžni cvetovi.

Zasadite jih lahko samostojno, v kombinaciji z belo bakopo ali z izbrano barvo verbene. Bakopa odlično uspeva na soncu in v polsenčni legi. Verbena ali sporiš je plazilka, navadno lepo diši in zelo lepo uspeva na soncu. Cvetovi so roza, lila, rdeči in modri. Sadimo jih lahko samostojno ali v kombinaciji z drugim balkonskim cvetjem.

Surfinija pa je malce bolj zahtevna. Uspeva na sončni strani, potrebno jo je redno zalivati, dognojevati zemljo in odstranjevati odmrle cvetove. Priporočljivo jo je saditi samostojno, ker tako bolj pride do izraza.

Modri čudež je viseča rastlina z modrimi cvetovi. Sadite ga lahko samostojno ali v kombinaciji.

Sanvitalia je rumeno cvetoča rastlina primerna tako za sonce in senco, ki ima zelo rada vodo. Lahko jo posadite samostojno v viseče košare, v cvetlične posode, balkonska korita, samostojno ali v kombinaciji z drugimi rastlinami.

Ena takih, ki bodo lepo uspevale skupaj, je begonija. Uspeva na soncu in dobro prenaša sušo.

Še nekaj je zanimivih rastlin, ki jih lahko posadite. Če se boste odločili za balkonsko rastlino zmajeva krila, jo posadite šele proti koncu meseca maja, ker ne prenaša dobro nizkih temperatur in  lahko pozebe.

Dalija je prelepa rastlina, vendar je skrb zanjo zahtevnejša. Dobro uspeva na sončnih legah, potrebno pa bo redno zalivanje, dognojevanje ter odstranjevanje odmrlih cvetov.

Prav tako je potrebna večja pozornost pri fuchsiji. To so viseče ali polviseče enoletnice, ki ne prenesejo pripeke in nizkih temperatur. Izbira cvetov je tukaj zelo pestra, možni so tudi dvobarvni cvetovi, zato je priporočljivo samostojno sajenje.

Smilij je rastlina s srebrno-sivim listjem in dobro uspeva na sončnih mestih. Največkrat ga sadimo v kombinaciji s cvetočim balkonskim cvetjem.

Sončna vodenka s pisano paleto barv bo zelo dobro uspevala, če jo posadite na lego, ki je obsijana z jutranjim soncem. Nasprotje sončne je senčna vodenka, ki lepo uspeva tam, kjer se sonce pokaže le za kratek čas.

S cvetočimi cvetlicami lahko kombinirate vse vrste okrasnih kopriv ali pa nasadite sladki krompir – to so zelo nezahtevne rastline, ki poživijo cvetoče balkonsko cvetje.

Sajenja se lotite po zadnji slani (po ljudskem izročilo sadike cvetja sadimo, ko so minili “ledeni možje”). Uporabljajte kakovostne substrate in redno zalivajte. Ob pravilni negi in rednem zalivanju bodo rezultati neverjetni, vi pa boste nanje ponosni. Veliko sreče pri sajenju.

Priporočamo tudi

Krizanteme
Krizanteme so jesenske rože in poseben pomen dobijo na dan spomina na mrtve. Gojili so jih že na Kitajskem...
Začele so se poletne razprodaje!
V ponedeljek 12. 7. 2010 se v Sloveniji začnejo razprodaje. Navadno trajajo tri tedne, največ pa lahko...
Najboljši nasveti, kako pridobiti nazaj svojega bivšega !
Čeprav se  odločimo, da iz določenih razlogov ne želimo več ostati v partnerski zvezi, to še ne...
Bezgovi cvetovi – samo še nekaj dni, recepti
Zdaj je še zadnji čas za nabiranje bezgovih cvetov. Drugače pa, če zamudite, ne obupajte, v višjih...

En komentar na objavo “Nasveti za balkonsko cvetje”

Vaš komentar