Naroči se na RSS

Naši prijatelji so v težavah


Veliko število primatov je na robu izumrtja, kar je posledica uničevanja njihovega naravnega habitata, vojn in divjega lova – tako za meso kot tudi za nelegalno trgovino z eksotičnimi živalmi.

Enega izmed največjih problemov predstavlja uničevanje njihovega življenjskega prostora zaradi pridobivanja palmovega olja in lesne industrije.

Povpraševanje po palmovem olju je zelo veliko in njegova popularnost skokovito narašča, saj je poceni in vsesplošno uporabno. Najdemo ga v enem od desetih izdelkov v supermarketu. Nahaja se v čokoladi, arašidovem maslu, detergentih, pralnih praških, kozmetiki, kruhu, krispijih … To je glavni razlog, zakaj vsako leto izginejo ogromne površine deževnega gozda po svetu – trenutno gozd najhitreje izginja v Maleziji in Indoneziji. V Indoneziji se je število plantaž palm v zadnjih 10 letih podvojilo. Industrija palmovega olja torej predstavlja grožnjo brez primere milijonom rastlinskih in živalskih vrst in s tem bioraznolikosti našega planeta. Mnogo vrst je to že pripeljalo na rob izumrtja – med drugim tudi orangutane.

Znanstveniki so označili industrijo palmovega olja kot največjo grožnjo orangutanom na Borneu in Sumatri. IUCN (International Union for the Conservation of Nature) uvršča borneanske orangutene kot ogrožene, orangutane s Sumatre pa kot kritično ogrožene. Ocenjujejo, da če se bo tako nadaljevalo, lahko orangutani izumrejo v 10 letih.

Drugo veliko grožnjo pa predstavlja lesna industrija. Z naraščanjem človeške populacije je vse bolj donosen trg za trdi les in druge lesne produkte. Velika komercialna lesna podjetja v Aziji, Afriki in Južni Ameriki kupujejo pravice do sekanja gozdov za mednarodni trg. Sečnja ogromnih površin gozda stisne divje živali na majhne površine preostalega gozda (ali pa niti toliko). Takšna industrija lokalnim prebivalcem ne prinaša nikakršnega dobička, temveč si pri tem roke manejo le lesne multinacionalke, ki v lokalne skupnosti ne vložijo niti centa, plemenski domačini pa si zato poiščejo alternativni zaslužek – divji lov.

Trgovina z opičjim mesom predstavlja izjemno donosen posel. Ocenjeno je, da prinaša več kot dve milijardi dolarjev letno. Povezana je tudi s krčenjem gozdov, saj je zaradi uničenega habitata (pomanjkanja zavetja) opice in druge živali veliko lažje uloviti. Intenzivno izsekavanje gozda namreč omogoča hitro prodiranje v njegove globine.

Opičje meso velja za “zelo cenjeno poslastico” in je dobavljivo v mnogih velikih mestih po svetu, kljub temu da so lov, ubijanje in trgovina z opičjim mesom nelegalni. Kar je nekoč predstavljalo golo preživetje nekaterim plemenom, je zdaj postalo vir dohodka, tako za plemena kot tudi za mesta, pa čeprav kot takšen ne mora biti trajen in pripelje vrsto bitij na rob izumrtja.

V nekaterih primerih lovec dobi kar „dve opici za ceno ene” – mater z mladičkom. Če mladiček ni ranjen ali ubit v lovu, ostane pri materi, se tesno drži njenega trupla in je kot takšen za lovce lahek plen. Mladički so pogosto premajhni za “pojesti”, se pa da za njih iztržiti veliko več na črnem trgu eksotičnih živali. Takšni mladički so na silo zvlečeni od materinega trupla, vrženi v kletko in potem preneseni v vasi ali mesta, kjer jih prevzame živalski preprodajalec in jih nato tihotapi po svetu.

Takšne opičje žrtve se po svetu uporabljajo (zlorabljajo!) na mnogo različnih načinov:

 • v laboratorijih,
 • v legalni in nelegalni trgovini z eksotičnimi živalmi,
 • v zabavni industriji (cirkusi),
 • kot “pripomočki” fotografov – navadno na plažah, kjer ponujajo fotografiranje z opico,
 • v TV in filmski industriji,
 • v “zbirkah” živih živali za raziskave ali razstave (celo v nekaterih živalskih vrtovih) in sicer v več državah – med drugim tudi v Franciji, Veliki Britaniji, Španiji, Nizozemski, Madžarski, Avstriji, Grčiji, Cipru, Rusiji, Turčiji, Dubaju, Izraelu, Tajvanu, Saudski Arabiji, Vietnamu, Mehiki, Čilu …

Če torej na potovanju naletite na fotografa, ki ponuja fotografiranje s katerokoli vrsto opice, ste dolžni to prijaviti oblastem, dati v javnost … skratka UKREPATI po svojih najboljših močeh, saj je skoraj zagotovo vsaka takšna opica ukradena iz divjine na grozljiv način. Prav tako postanejo takšne opice, ko odrastejo, precej agresivne in zaradi vsega, kar so preživele, neobvladljive, zaradi česar jih skušajo obvladovati jih s pomirjevali in pretepanjem.

Priporočamo tudi

Popolne ustnice
Ko moški pogleda žensko, baje najprej opazi njene ustnice. Ženske pa navadno raje poudarjamo oči....
Kupujete mačka v žaklju?
V poplavi kozmetičnih izdelkov je včasih težko izbrati pravega. Še posebej, če pomislimo na to,...
Naj bo gibanje užitek
Vsakodnevne obveznosti nas izčrpajo in že v ponedeljek si želimo da bi bil jutri petek in torej vikend....
Segrevanje ozračja moramo ustaviti
Temperatura ozračja in oceanov se bo zvišala. To je zelo velik problem, ki se ga žal ne zavedamo dovolj,...

2 komentarjev na objavo “Naši prijatelji so v težavah”

 1. Urška Gerbajs pravi:

  Žalostno. Nimam besed.

 2. Petra Derenčini pravi:

  http://www.junglefriends.org/video_hundredth.shtml poglejte si tale filemcek

Vaš komentar