Naroči se na RSS

Največja odvisnost človeštva


Začela se je pomlad in na sončno nedeljo samevate doma pred televizijo. Vsi vaši prijatelji in domači so že na svežem zraku in v dobri družbi. Zaradi osamljenosti in zdolgočasenosti hladilnik kar kliče po izpraznitvi. Privoščite si tortico, čokolado, sladoled… Se to ponavlja iz tedna v teden? Ob vsaki žalosti ali osamljenosti se poslužite istega rituala s slaščicami. Sploh se ne zavedate, da vaše početje mogoče pelje v odvisnost.

Odvisnost pomeni, da človek ne more živeti brez nečesa ali pa si to ali nekoga tako zelo želi, da je brez tega bolan ali trpi. Poznamo več različnih odvisnosti: alkohol, kajenje, droge, računalnik, seks, igre na srečo, sladkor idr. Prav odvisnost od sladkorja se ljudem zdi smešna in nemogoča. Sladkorne odvisnosti pa je v državah zahodnega sveta vse več, saj je ritem življenja tako stresen, da si ljudje s slaščicami »izboljšajo« razpoloženje in “rešujejo” probleme.
Prav zato so se ameriški znanstveniki na univerzi Princeton odločili raziskati, kako sladkor vpliva na živalski organizem. Prišli so do rezultatov, da velika količina sladkorja v organizmu živali povzroča drugačno obnašanje. V daljšem časovnem obdobju so zaznali simptome, podobne tistim ob potrebi po mamilih. Sladkor je povzročil povečanje nevroprenašalca dopamina v mozgu. Ko živali niso več dobivale sladkorja, so postale aksiozne in nedružabne.
Zdravniki opozarjajo, da se vsak človek ob rojstvu spozna s sladkorjem, saj ga veliko vsebuje prav materino mleko. Na ta način se otroku izoblikuje okus, po drugi strani pa so tako nekateri že zelo zgodaj odvisni od sladkorja. Pri 30 odstotkih otrok v Zduženih državah Amerike so ugotovili zasvojenost s sladkorjem pred drugim letom starosti, saj otroci niso hoteli piti mleka po steklenički, če mu niso bila dodana umetna sladila.

Kaj pa se pravzaprav dogaja v našem telesu, ko zaužijemo žličko sladkorja?
Sladkor se na jeziku stopi in nam da občutek segrevanja, ugodja in sreče (pri vseh odvisnostih se dogaja isto). Ko pa le-ta pride v kri, se raven sladkorja močno zviša. Trebušna slinovka poskrbi, da se sladkor zopet stabilizira in zato izloči inzulin. Inzulin sladkor direktno pretvori v energijo in hkrati pospeši skladiščenje maščob. Torej; več, kot zaužijemo sladkorja (v različnih oblikah) večja je možnost, da se nam bo telesna masa zvišala. Učinek sladkorja ni samo prekomerna teža ampak povzroča tudi karies, bolezni srca in neposredno tudi sladkorno bolezen. Sladkor nima samo slabih lastnosti, vendar ga moramo uživati v zmernih količinah in predvsem v obliki naravnih sladil, ki se nahajajo v sadju.

Ob branju tega članka se vam zagotovo poraja vprašanje: “Sem tudi jaz odvisen?”


Odgovorite na naslednja vprašanja in ugotovite.

 • Ali zdržite en dan brez sladkorja?
 • Ob žalosti si privoščite prekomerno količino hrane, ki vsebuje veliko sladil?
 • Se zagovarjate, ko vam kdo omeni, da pojeste preveč slaščic?
 • Ste pogosto otožni ob istih urah, ko želodcu privoščite nekaj sladkega, pa ste takoj boljše volje?

Če ste vsaj na dve vprašanji odgovorili pritrdilno, potem ste potencialni kandidat za odvisnost od sladkorja.

Seveda se lahko te odvisnosti znebite z zavednimi dejanji:

 • Sadje namesto slaščic.
 • Človeško telo potrebuje sladkor, da dobi energijo. Sladkor naj bo naraven – nahaja se v sadju, zelenjavi in drugih živilih. Zavedati se morate, da če pojeste dovolj sadja, ne boste imeli potrebe po dodatnem vnosu slaščic v telo.
 • Izogibanje belim živilom.
 • Večina ljudi je navajena vsakodnevno uporabljati živila bele barve, kot so bela moka, riž, krompir … Ta živila niso priporočljiva za prekomerno uporabo, ker imajo enak vpliv v krvi kakor sladkor.
 • Ne kupujte slaščic.
 • Saj veste, kako je – če nečesa nimate, tega ne morete uporabiti. To drži tudi pri slaščicah – če jih nimate, jih ne morete pojesti.
 • Sladice po kosilu.

Vsak obrok naj bi bil sestavljen iz predjedi, glavne jedi in poobedka, kamor spadajo tudi sladice. Če pojeste sladico po obroku, ta na telo ne vpliva tako negativno, kakor če pojeste tortico sredi popoldneva. Zaužiti sladkor ni tako škodljiv, ker se pomeša z ogljikovimi hidrati, vitamini, maščobami… To pa je za telo koristno.

Psihologi trdijo, da je sladkor, ki ga uporabljamo pri kuhanju in peki, legalizirana rekreacijska droga, ki je socialno sprejemljiva za zaužitje in dostopna prav vsem. Na nas samih pa je, da tega ne izkoriščamo in ne škodimo samim sebi. Tudi pri sladkorju velja, da je manj več.

Priporočamo tudi

Razmišljanje o facebooku
Z napredkom tehnologije se je razvilo tudi socialno omrežje facebook. Pravzaprav je šlo že tako daleč,...
Naj bo gibanje užitek
Vsakodnevne obveznosti nas izčrpajo in že v ponedeljek si želimo da bi bil jutri petek in torej vikend....
Valentinova nega obraza doma
Vsaka dama je rada urejena še posebej na praznik zaljubljencev, ko vas vaš dragi povabi na zmenek ali...
Internet
Čedalje je slišati več pripomb o prekomernem preživljanju časa na internetu. Internet je zasvojil...

3 komentarjev na objavo “Največja odvisnost človeštva”

 1. ustvarjalna pravi:

  Ob branju tega članka me je pri srcu kar stisnilo, saj so se potrdile moje domneve:)
  Sicer pa super napisan članek

 2. Haro pravi:

  jaz bom danes v testo za pico dal fruktozo! poleg tega, da bo pica 100% veganska in tudi brez razhudnikov..paradajza etc. :P

 3. Taja pravi:

  “Pri 30 odstotkih otrok v Zduženih državah Amerike so ugotovili zasvojenost s sladkorjem pred drugim letom starosti, saj otroci niso hoteli piti mleka po steklenički, če mu niso bila dodana umetna sladila.”
  To drži tudi za mojo nečakinjo, ki je stara 10 mesecev in noče piti ne sladkanega mleka.
  Zase pa lahko rečem, da nisem odvisna od sladkorja, saj ga skoraj ne uporabljam, slaščic pa pojem tudi zelo malo.

Vaš komentar