Naroči se na RSS

Mešani zakoni


Inspiracijo za pisanje na temo mešanih zakonov sem dobila čisto slučajno. Na enem izmed forumov sem prebrala nekaj, kar me jezi in žalosti. Dejstvo, da nekateri ljudje v 21. stoletju še vedno razmišljajo tako primitivno je zaskrbljujoče. S svojo “zaprtostjo” le dodatno spodbujajo nestrpnost.

Na podlagi nekaterih neuspelih rasno ali versko mešanih zakonov etiketirajo vse. Ali so potem vsi ostali zakoni uspešni? Ali so vsi neslavno končani zakoni le mešani zakoni? Kot vem, stopnja ločitev narašča, razlog za to pa je treba poiskati drugje, in sicer v ljudeh samih.

Včasih je ljubezen v kombinaciji z medsebojnim zaupanjem in razumevanjem močnejša od nevednosti, nacionalizma in rasizma. Mešani zakoni so samo eden izmed dokazov, kako močna je lahko ljubezen. Uspeh pa je odvisen od odprtosti partnerjev do drugačnosti. Ohraniti takšen zakon je nedvomno težje, a ne nemogoče.

Velik je tisti človek, ki razume podobnosti med verami, njihovo sporočilo in moralo, ne pa tisti, ki poudarja razlike. Judizem, krščanstvo in islam so monoteistične vere in v 80 % pripovedujejo iste stvari. Spremenjena so le nekatera imena in rituali, propagirajo pa isto stvar.

Vsi starši bi morali učiti svoje otroke sprejemati drugačnost, saj bodo to nekoč samostojni ljudje, ki bodo sami izbirali svojo pot, iskali svoj mir in zaradi katerih bo morda ta svet lepši prostor za življenje, ali pa tudi ne.

Vsakdo ima pravico izbirati svoje poti; s kom in na kakšen način bo živel svoje življenje. Namen tega besedila ni, da vas napelje, da sklenete zakon z osebo druge vere, rase ali nacionalnosti, ampak le, da ne obsojate tistih, ki se za to odločijo.

Make love, not war.

Priporočamo tudi

Ali samo besede res povedo veliko?
Že dalj časa se ukvarjam z raziskovanjem neverbalne komunikacije in kar je povezanega z njo. Na isto...
Ana Desetnica je spet tu!
Po Ani Plemeniti, Ani Mraz in Prešerni Ani na obisk prihaja še najstarejša Ana - Ana Desetnica. S...
Ko greš na pot z neznancem
Potovanja so stresna, tako pozitivno kot negativno. Ko se enkrat odločiš, da boš šla, kam boš šla...
Mislim, kar želim misliti
Dolgo nisem nič napisala. Zakaj je temu tako, še sama ne vem. Saj je življenje že samo po sebi ena...

5 komentarjev na objavo “Mešani zakoni”

 1. Alenkitza pravi:

  tale članek si pa zasluži pohvalo kar (oz. tudi) tukaj :)
  …draga avtorica, se popolnoma strinjam z napisanim + menim, da so takšne zveze lahko tudi 100x bolj zanimive od “običajnih”, saj zaradi partnerja spoznavaš drugačne navade, poglede in načim življenja, s tem pa se posledično tudi bogatiš kot človek…seveda pa je za to potrebno imeti odprtega duha in precej široke horizonte že na samem začetku (ter brez dvoma tudi ogrooomno ljubezni)…Lp! :)

 2. DinaTheQueen pravi:

  Alenkitza hvala na komentarju. Veseli me, da tako razmišljaš :) Ključ je seveda v odprtosti.. :)

 3. Haro pravi:

  jaz mam z vsakim človekom mešan zakon

 4. alenka pravi:

  Tema o mešanih zakonih in zvezah je izredno občutljiva. V taki vezi oz.zakonu je potrebno izredno razumevanje, razgledanost in zelo veliko ljubezni in spoštovanja med zakoncema, sploh če sta pripradnika različne veroizpovedi zna biti zelo občutljivo, sploh če so tukaj prisotni potomci. Taki zakoni so res zanimivi, so pa v nekaterih primerih celo bolj uspešni kot tradicionalni. Se pa polnoma strinjam z avtorico, ko je napisala, da so starši tisti, ki učijo otroke sprejemati drugačnost. Le tako se otrok že v začetku nauči spoštovati tudi druge narodnosti in ni omejen v svoji sreči. Zelo spoštujem take zakone in zveze, pa ne zaradi tega, ker so mi zanimivi, ampak zaradi tega, ker vem, da sta oba vložila ogromno ljubezni v to zvezo in sta šla preko vseh ovir do sreče.

 5. DinaTheQueen pravi:

  Haris a z mano tud ;) hehehe..

  Alenka hvala na komentarju. Nimam kaj za dodati.. razen mogoče, da me veseli, da čedalje več ljudi tako razmišlja :)

Vaš komentar