Naroči se na RSS

Korupcija v farmaciji in zdravstvu


Korupcija je povsod, žal tudi v farmaciji in zdravstvu – pravzaprav je to danes nekaj običajnega. Faramcevtski lobij je zelo močan, njihovi izdelki pa zelo dragi. Vedno več je tudi podkupnin. S korupcijami velike farmacevtske družbe podkupijo zdravnike, da predpišejo želeno zdravilo. Prav tako podkupijo magistre farmacije, da nam to zdravilo na vsak način skušajo prodati.

farmacijaŠe ne dolgo nazaj je odmeval primer Žalskih lekarn. Večkrat se mi je zgodilo, da sem šla v lekarno z receptom, ki mi ga je predpisal zdravnik, in ko sem farmacevtki pokazala recept, je bil odgovor skoraj vedno enak: “Tega nimamo, imamo pa nekaj podobnega in boljšega”. Čeprav sem želela zdravilo, ki mi ga je predpisal zdravnik, sem na koncu vedno dobila tisto, ki mi ga je vsililala farmacevtka.

Pred mesecem dni je bil zelo odmeven primer neregistriranih zdravil, ki so jih v lekarnah ponujali po zelo ugodnih cenah, izdelovali pa naj bi jih na Poljskem. Moja mati jemlje zdravilo glukozamin že več let. Ko je to pot ponovno prišla v lekarno in želela svoje standardno zdravilo, ji je farmacevtka ponujala drugega, ki ni bil niti preverjen. Mati ga ni hotela, vendar ji ga je uslužbenka lekarne vsilila in hvalila, češ da je boljši in cenejši. Ko ga je mati začela jemati, je dobila alergijo in napade slabosti. Po treh dneh je z jemanjem glukozamina prenehala in alergija je izginila sama od sebe, slabosti pa ni bilo več.

Kmalu za tem sem slišala, da zdravilo sploh ni bilo registrirano – torej sploh ni bilo preverjeno. A vsa neregistrirana zdravila niso tako nedožna kot glukozamin. Žalostno je, da je vse več magistrov farmacije na nivoju prodajalk delikatesnega blaga. Epidemije gripe in prevelikih zalog kupljenega cepiva raje sploh ne omenjam. Koliko operacij bi lahko imeli za ta denar? Še vedno mi ni jasno, zakaj so pogodbo o nakupu cepiva skrivali in niso želeli, da bi bila dostopna javnosti.

Vse več je odpovedi koncesijskih pogodb v specializiranih trgovinah in v zasebnih lekarnah. Kam vse to pelje? Pa prav v privatnih lekarnah in specializiranih trgovinah smo največkrat deležni večje pozornosti in občutka, da so nam resnično pripravljeni prisluhniti.

Razumem, da je korupcija prisotna v svetu. Tako je vedno bilo in tudi bo, že od nekdaj. Ne razumem pa tega, kako se lahko nekdo igra s človeškim življenjem in zdravjem, ki sta neprecenljiva.

Priporočamo tudi

Ali že poznate čudežne lastnosti kokosovega olja?
Strokovnjaki pravijo, da je najkoristnejši dodatek k vaši prehrani kokosovo olje. Zakaj? Ker je lahko...
Ali samo besede res povedo veliko?
Že dalj časa se ukvarjam z raziskovanjem neverbalne komunikacije in kar je povezanega z njo. Na isto...
Aloe vera – eliksir dolgega življenja
O čudežni aloje veri in njenih zdravilnih lastnostih smo že pisali, saj je zaradi bogatih sestavin...
Ko sem se začel resnično imeti rad
Velikokrat slišimo besede...."Imejte se radi, cenite se!"......Pa se kdaj zares zamislimo kaj pomenijo?...

6 komentarjev na objavo “Korupcija v farmaciji in zdravstvu”

 1. Petra pravi:

  ze nekaj casa nazaj je v Mehiki odmeval primer ko je revnejsi sloj prebivalstva dobil neko zdravilo proti gripi ali prehladu, ki ga je subvencionirala mehiska vlada…in ko so ljudje vzemali to zdravilo so jim zacela odpovedovati jetra, ledvice, srce…in bilo je veloiko smrtnih zrtev…zdravilo je prislo iz kitajske-in ce se prav spomnem je potem prislo do tozbe-predstavniki kitajskega podjetja pa so na sodiscu rekli da “saj sploh ni vazno ce so umirali Mehicani, glavno da niso bli kitajci”! WTF??

 2. Urška Gerbajs pravi:

  Bolj kot ti primeri je sporno to kako nelegalno testirajo zdravila v tretjih državah (ljudje se seveda prijavijo, ker druge alternative zdravljenja tam ni), ker s tem močno pocenijo samo proizvodnjo zdravila. Tam se pokaže farmacevtski lobi v vsem svojem ”sijaju”.

 3. Petra pravi:

  + testiranje na zivalih…

 4. Urška pravi:

  Itak.

 5. Eva pravi:

  Na to temo si pa poglejta film Constant Gardner (Zvesti vrtnar). Pretresljiva zgodba, ki po mojem mnenju pokaže še kako žalostno resnico.

Vaš komentar