Naroči se na RSS

Kam poleti: otočje Orkney na severu Velike Britanije


Orkney je otočje na severu Velike Britanije. Sestavlja ga 70 manjših otočkov, od tega je naseljenih le 21. Večinoma so nizki, peščeni in skalnati. Po svoji višini izstopa samo otoček na jugu – Hoy.

Poseljeni so že od neolitika. Na njih je imelo svojo bazo poveljstvo severnoatlantske pomorske flote v obeh svetovnih vojnah, najdemo pa tudi nekaj renesančnih ostankov. Svoj čas so jih poseljevali Vikingi, ki so se ustalili predvsem na severnih otokih.

Najbolj izstopa Westray, ki velja za kralja otokov, saj ima čudovite zlate plaže, klife, kjer gnezdijo morske ptice, in čudovite zalive. Znan pa je tudi po unikatnih umetniških in obrtnih izdelkih, ki jih izdelujejo domačini. Omeniti velja tudi otoček Papay (Papa westray), ki slovi po ostankih starodavnih kultur in grobnic.

Pravzaprav je otok zgodba zase. Stronsay je bil v zgodnjih 20. letih 20. stoletja znan po svoji močni ribiški industriji, zdaj pa je tam muzej. Rousay ima toliko arheoloških čudes, da so ga poimenovali kar “Severni Egipt”. Shapinsay je znan po gradu Balfow, prav vsi otočki pa so znani po odlični kulinariki ter prijaznih domačinih.

RSPB (Royal Society for the Protection of Birds) je na otočju ustanovil kar 13 naravnih rezervatov, saj so znani po izjemni raznolikosti ptic. Še posebno zanimive so njorke, ki na otokih gnezdijo od maja do avgusta in so prava atrakcija. Skozi vse leto lahko opazujete dve vrsti tjulnjev, če pa imate srečo, mogoče opazite tudi delfine ali kite. Na otokih je veliko razglednih točk.

V notranjosti otokov se bohotijo zeleni travniki in zlata polja lokalnih kmetij – veliko hrane pridelajo doma.

Otoki ponujajo tudi možnosti za nešteto različnih športnih aktivnosti: kajakaštvo, kolesarjenje, plezanje, jadranje, deskanje, golf, potapljanje in še kaj.

Skozi vse leto potekajo razni festivali.

Priporočamo tudi

Korupcija v farmaciji in zdravstvu
Korupcija je povsod, žal tudi v farmaciji in zdravstvu – pravzaprav je to danes nekaj običajnega....
Kam poleti: Belize, spektakularen koralni greben
Belize je en najbolj spektakularnih koralnih grebenov na svetu S 386 kvadratnih milj površine, ki...
Slastni cupuaçu in kakav proti gubam
Naša koža vsrka veliko snovi v kremah in losjonih, ki gredo nato v naš krvni obtok, zato ni vseeno...
Vojna z muhami v stanovanju
Sovražim muhe. Poleti jih imam polno stanovanje. Sploh mi gre na živce, ko povabim nekoga na kosilo...

Vaš komentar