Naroči se na RSS

Cestni bonton – popolna neznanka


Vsak dan, ko se vozim domov iz službe, opazujem egoistične voznike, ki izsiljujejo, prehitevajo po desni, ne upoštevajo prometnih znakov in se potem, za piko na i, jezijo nate, češ, kaj ti je, kako voziš. V bistvu me te stvari sploh ne presenečajo več. Tega se na slovenskih cestah hitro navadiš.

A kljub temu si vseeno ne morem pomagati, da me ne bi motilo, ko naletim na številne pametnjakoviče, ki mislijo, da zanje pravila ne veljajo. Prav tako me motijo vozniki z velikimi močnimi avtomobili, ki vozijo 100 km/h toliko časa, dokler voziš za njimi, ko pa se jim zgodi huda krivica in jih prehiti na primer moj Citro (tako ljubkovalno imenujem svojega Citroena), stopijo na gas in prehitevajo vse “po dolgem in počez”. Da ne pozabim na prepotentneže, ki se ti na prehitevalnem pasu nalepijo na “rit” in “blendajo”, dokler se ne umakneš, pa čeprav si tudi sam v koloni, ki vozi 120 km/h in prehitevaš kolono tovornjakov. “Ja, da si ne boš kaj naredil, ampak res.”

Danes sem se vozila domov, poslušala glasbo in razmišljala o tem, kako lep dan se je naredil. V vzvratnem ogledalu se opazila, da je bil za mano velik avto. Na križišču sem zavijala levo. Tip me je prehitel v križišču po desni strani, in ko sem hotela zamenjati pas (ker imam takoj, ko zavijem levo, približno meter do odcepa, na katerem zavijam desno), je tip stopil na “gas”, da ja ne bi bila pred njim. Samo gledala sem in se čudila. Ko sem videla še znamko avtomobila – BMW – mi je bilo bolj jasno. Skoraj vse do doma sem vozila za njim in moram priznati, da mi sploh in dajal občutka, da se mu kam mudi.

In še en povsem informativen podatek. Pred nekaj leti so bile narejene mednarodne ankete, ki jih je izvedel inštitut IMK iz Erfurta v Nemčiji. Ankete so pokazale, da so najboljši vozniki Avstrijci (s 64,4 % pravilnimi odgovori) sledijo jim Nemci (61,5 %), Portugalci (58,9 %) presenetljivo jim sledijo Hrvati na četrtem mestu (56,8 %), Švicarji (56,2 %) – vseh 5 držav se je zavihtelo nad povprečje, ki je 53,9 %. Pod povprečjem pa si sledijo državljani: Nizozemske (53,1 %), Italije (52,5 %), Francije (52,3 %), Norveške (50,6 %), Anglije (49,2 %), Španije (47,2 %) in na zadnjem (12.) mestu – Slovenci (43,4 %).

Prepričana sem, da če smo se lahko privadili na uporabo varnostnih pasov in prižgane luči, lahko osvojimo tudi nekaj cestnega bontona.

We can do it.

Priporočamo tudi

Krizanteme
Krizanteme so jesenske rože in poseben pomen dobijo na dan spomina na mrtve. Gojili so jih že na Kitajskem...
Ljubezen na preizkušnji
Ne še ena love story Beseda obstane na papirju. Želela mu je napisati sporočilo, ki bi ga videl,...
Nepozabna noč
Neprespana noč je za mano.. a vseeno ne morem spati.. ob meni si TI. Obrnem glavo proti tebi.. in vidim...
Spoznavanje samega sebe II.
Vsak dan letamo po raznoraznih opravkih. Zjutraj vstanemo in že letimo na delo ali v šolo, nato oddelamo...

Vaš komentar