Naroči se na RSS

Čemaž – zdravilo narave


Pomlad je že dodobra razgrnila svoje barve po vsej deželi. Na plano so pokukale vse spomladanske rastline in se pokazale v vsej svoji lepoti in vonju. Med lepe in dišeče rastline spada tudi čemaž ali Allium Ursinum.

Čemaž so poznali že Rimljani in mu dajali prednost pred česnom. Že takrat so namreč vedeli, da ima vse, kar imata čebula in česen skupaj, povrhu vsega pa še klorofil. Ohranil se je vse do današnjih dni, saj so ljudje dobro poznali njegove zdravilne učinke in ga sadili (čebulice) v bližini svojih domov. V naravi pa za zasajevanje skrbijo mravlje, ki črna semena raznašajo naokrog.

Za vse tiste, ki čemaža ne poznate; zelo podoben je šmarnicam. Največja razlika med njima je, da vonj čemaža zelo močno spominja na česen. Ta značilen vonj prepoznate, če delček lista zmečkate med prsti. Okus je veliko bolj pekoč kakor česnov. Najdete ga v senčnih predelih gozda, kjer je plast humusa zelo globoka. Užitni so vsi deli rastline. Liste se nabira aprila in maja, v višjih predelih tudi še v juniju, najboljši so pred cvetenjem. Dodajajo se v solate, juhe, v regrad in motovilec. Poleti in pozimi se nabirajo čebulice.

Vsi, ki imate občutljiv želodec, si lahko pomagate z naslednjim pripravkom: čemaž nasekljajte, ga 2–3 minute namakajte v mleku in potem popijte po požirkih (tako ga bo želodec bolje sprejel). Namočen v mleku tudi nima tako močnega vonja kakor sicer.

Spomladanskega čiščenja telesa si ne morete predstavljati brez čemaža, saj učinkovito čisti kri, želodec, črevesje ter pljuča. Zelo uspešen je pri izpiranju belega toka, niža pa tudi visok krvni tlak. Čemažev sok zelo hitro celi rane in se uspešno bojuje proti podančici in glistam.

Čemaževo vino:

Vino, v katerem se kuha čemaž, se sladka z medom in pije po 2 žlici, dvakrat dnevno. Čemaževo vino je priporočljivo predvsem za vse starejše, ker lajša starostne bolezni.

Čemažev sok:

Dve pesti čebulic ali listov se v mešalniku zmeša z enim decilitrom vode. Vse premešano precedite in shranite v hladilniku. Sok uživate trikrat dnevno, po 2 žlici.

Storite nekaj za svoje zdravje, si privoščite sprehod do bližnjega gozda in se nadihajte svežega zraka. Če pa zagledate čemaž, ga le naberite in dodajte svoji prehrani, saj vam bo telo zelo hvaležno. Hkrati pa ne pozabite, da so zelišča darilo narave, ki jih smemo sprejeti in širiti njihove pozitivne učinkovine na sočloveka.

Priporočamo tudi

Arnika za boljše počutje
Pomlad je razgrnila svojo cvetočo odejo po vseh travnikih in nam s tem polepšala pogled na naravo....
Korupcija v farmaciji in zdravstvu
Korupcija je povsod, žal tudi v farmaciji in zdravstvu – pravzaprav je to danes nekaj običajnega....
Premagajmo spomladansko utrujenost
Sončni in vse boj topli dnevi naznanjajo,  da pomlad vneto trka na vrata. Čeprav uživamo v objemu...
Nekaj nasvetov za uspešno vrtnarjenje
Najprej premišljeno izberemo najprimernejše rastline za vrt in poskrbimo, da jih pravilno posadimo....

5 komentarjev na objavo “Čemaž – zdravilo narave”

 1. Niko pravi:

  Čemaž je pa ena od redkih rcnij, o kateri na Kokaplatzu nisem nameraval pisati. To je vsekakor bolj plemenita rastlina kot deset Jelinčičev skupaj.

  Na čemaž se zaklinjam.
  Ja, nekoga moraš imeti rad in nekoga moraš ceniti.

 2. Niko pravi:

  Očitno bom spet rabil novo miško – se opravičujem.

 3. Petra pravi:

  jaaa cemaz je zakon! lahko si naredite tudi namaz: zmleti orehi ali lesniki, cemaz, mal soli(po okusu) in olivo olje-vse zmiksate skupi-njami! :)

 4. Petra pravi:

  kot zacimbo pa ga lahko uporabljate vse leto ce ga zmiksate z olivnim oljem in soljo in vlozite-ena zlicka tega pase skoraj v vsako jed

 5. Štefan pravi:

  Jaz pa čakam da bo odvrgel semena. Takrat bom sklepal koso, da bom imel seno za kozo! :)
  Ko je mlad čemaž, pa žvečim kar cele liste, tako kot koza! ;)

Vaš komentar