Naroči se na RSS

Zakaj se ne želite poročiti?


PorokaDanes, ko si istospolni partnerji v Sloveniji trudoma prizadevajo, da bi se jim priznala pravica do sklenitve zakonske zveze, jo ostali jemljemo kot samoumevno, veliko parov se ji celo odreka. Še več, danes naj bi bilo moderno da se pravzaprav sploh ne poročiš, poroka pa je za nekatere mlade celo zastarela.

Število porok v Sloveniji (z vmesnimi nihanji) upada že od osamosvojitve dalje (takrat se je poročilo preko 9.000 parov). Leta 2005 je število porok v Sloveniji prvič padlo pod 6.000, nato pa ponovno začelo naraščati (leta 2008 se je v Sloveniji tako poročilo skoraj tisoč parov več). Zadnje statistike torej niso zaskrbljujoče. Hkrati se (brez izjeme) viša starost, pri kateri se pari odločajo za poroko. V 18 letih samostojne Slovenije se je ta v povprečju dvignila za 4,6 leta (povprečna starost ženina v letu 2008 je bila 33,2 leti, neveste pa 30,2 leti).

Toda na poroko ne moremo gledati le skozi oči statistike, saj nam ta ne pove nič o dejavnikih, ki na to odločitev najbolj vplivajo (čustvena zrelost, materialni pogoji). V nadaljevanju zato podrobneje predstavljam najpogostejše razloge, zaradi katerih se danes mnogi dolgoletni in resni pari ne odločijo za poroko ali pa z njo odlašajo toliko časa, da kasneje v njej ne vidijo več posebnega smisla:

1. Denar
PorokaPoroka je povezana z visokimi stroški, ki povečini presegajo nekaj tisoč evrov. To je lahko tudi za tiste, ki poroki načeloma ne nasprotujejo, prevelik zalogaj in v plačilu tako dragega enodnevnega dogodka ne vidijo posebnega smisla.

Hkrati pa ne smete pozabiti na to, da ste organizator poroke vi. Boste imeli razkošno ali intimno poroko na Havajih? Boste nanjo povabili 10 ali 100 gostov? Bo na poroki igral narodnozabavni ansambel ali igral DJ? Odločitev je vaša, zato nasprotovanje tradicionalnim poročnim ceremonialom ni pravi razlog za nasprotovanje zakonski zvezi.

Po drugi strani se je seveda možno poročiti tudi brez vsakršnih stroškov in ceremonij (ne kupite niti posebne obleke, vzamete že obstoječe prstane, oproščeni celo plačila upravne takse), toda dogodek s tem lahko izgubi čar in tisto, kar ga dela posebnega.

2. Zunajzakonska skupnost
Zunajzakonska skupnost oziroma »dalj časa trajajoča skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze«, kot jo opredeljuje zakonodaja, je za mnoge primerna alternativa zakonski zvezi, saj jim podeljuje enake pravice, kot jih imajo poročeni pari. Ker so pravice poročeni in neporočenih parov torej izenačene, mnogi posebnega smisla v sklenitvi zakonske zveze ne vidijo.

Problem takšne skupnosti je v njeni nejasnosti, saj se njen obstoj presoja individualno od primera do primera in ni natančno definirana.

3. Nerazumevanje bližnjih
Za mnoge je tradicionalna poroka prevelika, preglasna in predraga. Raje bi se odločili za bolj intimno, majhno poroko, pri čemer pa lahko trčijo ob nasprotna stališča najbližjih. Organizacija poroke je sicer odločitev para samega, vendar pa nesoglasja in vmešavanja s strani drugih oseb niso redka in so lahko vse prej kot nedolžna, saj lahko v skrajnih primerih resno ogrozijo zvezo.

V izogib zameram, prerekanjem, odrekanjem ter neprespanih noči glede vrste poroke, optimalnega sedežnega reda ter dolžine seznama povabljenih, se mnogi odločijo za lažjo pot, ki poroke sploh ne vključuje.

4. Zapleti ob ločitvi
Čeravno nekateri poroki nasprotujejo iz razlogov, da se s poroko pretirano zapletajo in zacementirajo zadeve, je ta izgovor na zelo šibkih tleh. Žal v Sloveniji ločitve niso nič nenavadnega (povprečna zakonska zveza pri nas traja dobrih 13 let in pol), čeravno jih je glede na povprečje EU relativno malo. Neprijetnosti, ki sledijo ločitvi (delitev premoženja, dogovori o skrbništvu ipd.) pa so enake kot pri zapletih v zunajzakonski skupnosti. Poroka v tem smislu ne prinaša večjih zapletov, prav tako pa sam akt poroke ni nikoli vzrok za ločitev. Do teh pride tudi brez sklenitve zakonske zveze.

Poroka5. Neporočeno življenje je cenejše
Danes, ko mnogim finančno ni lahko, se nekateri zatekajo tudi k drastičnim ukrepom (seveda so tu tudi izjeme, ki tega ne počnejo zaradi slabe finančne situacije).

Neporočeni starši, ki niso prijavljeni na istem naslovu in torej tudi ne živijo v izvenzakonski skupnosti (prikazana je enostarševska skupnost) imajo zaradi nižjega prikaza skupnih dohodkov cenejši vrtec in višji otroški dodatek. Vse to je seveda kaznivo, vendar pa dandanes vse prej kot redko. Gre za odločitev posameznika, toda – ali je vredno? Presodite sami.

Vsekakor je bistveno pri poroki to, da le-ta sama po sebi ne prinese ljubezni in sreče. Za to se morate celo življenje truditi sami – v zakonu ali drugi partnerski skupnosti. V zakon pa nikar ne hitite iz napačnih razlogov – rojstvo otroka, pritiski bližnjih, strah pred osamljenostjo, izpolnitev otroških sanj, želja po zbližanju s partnerjem. Pred poroko si privoščite tudi nekaj skupnega življenja, saj boste tako partnerja bolje spoznali tudi v tistih slabših trenutkih, ki jih na zmenkih skušamo prikriti.

Viri:

 • E-uprava – Zunajzakonska skupnost
 • BBC – Relationship: Why Marry
 • Statistični urad Republike Slovenije – Poroke

Priporočamo tudi

Praznik vseh žensk sveta
Skoraj vsak dan je nek praznik. Večino praznikov sploh ne praznujemo na pravi način, saj so skomercializirani...
Razmišljanje o facebooku
Z napredkom tehnologije se je razvilo tudi socialno omrežje facebook. Pravzaprav je šlo že tako daleč,...
Zakaj ne jem mesa?
V Sloveniji in tudi drugje te danes še vedno začudeno pogledajo, ko rečeš, da ne ješ mesa. Potem...
Ko košarka zamika tudi nas..ženske
Košarka - moštveni šport. Pet igralcev, žoga, obroč (koš) in točke, ki so tako pri eni kot...

6 komentarjev na objavo “Zakaj se ne želite poročiti?”

 1. Jasna pravi:

  Všeč mi je tvoj članek Urška, me pa zanima, kako na poroko gledaš ti? Zanimivo bi bilo izvedeti tudi kako mnenje katere od naših bralk.

 2. Urška Gerbajs pravi:

  Hvala, Jasna. Meni poroka ni nek zastarel dogodek, mi je neka logična posledica resne zveze in trdne zveze. Sej danes ni več fora poroke v ureditvi pravic in uradnega statusa zveze, bolj je njen pomen simbolični. In tudi pri meni je tako.

  Edino, kar pa me izjemno moti, pa so vmešavanja drugih. V poroko se namreč preveč vpletajo priačkovanja glede tega kako naj bi stvar izgledala, kaj vse je potrebno na tisti dan narediti, potem imaš zagotovo nekoga, ki bi na vsak način rad, da je stvar ‘uradna’ še v cerkvi ipd.

  Mi jepa na vsak način zanimivo zakaj toliko ljudi nasprotuje samemu instrumentu poroke – je to zato, ker nočejo vsega cirkusa okrog tega? Ne vem…:)

 3. sara pravi:

  Odličen članek, super si prikazala odlične vidike:)

 4. evelyn pravi:

  meni je bila poroka vedno tabu, nekaj popolnoma nepotreebnega in mislila sem, da se nikoli ne bom poročila..dokler ni moj dragi klečal pred mojimi koleni in mi po kratkem govoru vzel roko in ina njo dal zaročni prstan..waaauuuu kak občutek!!!! sem precej mlada za poroko, pri zaročitvi sem bila stara 23 let, ampak tega nikoli nisem obžalovala in upam da nikoli ne bom!! poroka je uspela tako dobro, da bolje ne bi mogla…! vse je bilo popolno, in tudi zakon je super, seveda z vzponi in padci kar pa je povsem normalno! ko sva se poročila sem občutila predvsem občutek varnosti in pripadnosti, pa sem še uro pred poroko mislila, da se ne bo nič spremenilo, le papirji in priimek bodo srugačni:)) ne vem, meni je bilo fino-…. še danes pa naletim na neodobravanje, predvsem s strani vrstnikov..ahh, pa kaj potem glavno da se imava z možem lepo:) super članek Urška!:)

 5. Urška Gerbajs pravi:

  Hvala, evelyn. Mimogrede, tudi sama sem se poročila pri 23tih :)

 6. sara pravi:

  Zanimivo, pri meni je pa obratno.. meni poroka kar diši,partnerju pa ne..

Vaš komentar