Naroči se na RSS

Spoznajte drugačne oblike vadbe


Če si želite biti telesno aktivne, vendar ste nekoliko naveličane svoje dolgoletne rekreacije, pobrskajte po internetu in izberite nekaj novega. Izmed množice zanimivih oblik fizičnih vadb, med katerimi so nekatere energične, spet druge pa pomirjujoče, vam predstavljamo dve rekreaciji, ki pa sta veliko več kot zgolj dober način za razgibavanje.

Capoiera:

CapoieraGre za zanimivo obliko vadbe, pri kateri se medsebojno prepletajo elementi plesa, borbe, igre in zgodovinske tradicije, ki izvira iz Brazilije. V to južnoameriško državo naj bi jo pravzaprav prinesli afriški sužnji v 16. stoletju, še posebej tisti iz območja današnje Angole.

Veščina lahko vsebuje akrobatske elemente, denimo stojo, hojo po rokah, salte in ostale, včasih tudi nevarne elemente, ki pa so zelo energični in nas prijetno utrudijo, poživijo telo, saj poskrbijo za pospešeno prekrvavitev. Pri tej vadbi pa ne gre zgolj za bahanje s kompleksnimi telesnimi figurami ali boj dveh nasprotnikov, temveč zanimivo skupinsko doživetje. Pri capoieri so posamezniki, ki dogajanje opazujejo, namreč povezani v krog in skupaj pojejo, igrajo inštrumente ali preprosto ploskajo po ritmu in drugače spodbujajo nastopajoče.

Ne glede na to, ali gre res za dediščino Afričanov ali pa za avtonomno brazilsko vadbo, je dejstvo, da je capoiera svetovno vse bolj priljubljena in je dobila status športa. Že v 50-ih in nato 60-ih letih 20. stoletja se je performans in posledično zanimanje za capoerio iz Brazilije razširilo v ostale južnoameriške države, denimo Argentino, nato pa v 70-ih letih tudi v ZDA. Vse bolj priljubljena je tudi po Evropi, zanimanje pa se je porodilo tudi pri nas.

Slovenci smo namreč ustanovili Športno in kulturno društvo Capoiera Slovenija, kjer to vadbo opisujejo kot obliko gibanja, ki sestoji iz baterie, kar predstavlja nek vodilni inštrument, smisel igre pa je v tem, da se capoierist znajde, da iznajdljivo izraža svojo telesno gibčnost in se odzove na izzive nasprotnika. Namen ni nasilje, vseeno pa gre tudi za premišljene udarce, pa tudi odmikanja, gibi pa morajo biti elegantni in vizualno privlačni. Skozi treninge izboljšamo svoje ravnotežje in vzdržljivost, kljub navideznemu akrobatskemu predznaku pa lahko trenira vsak in svoje točke nastopanja prilagodi svojim sposobnostim.

Ples ob drogu:

ples-ob-droguNe gre zgolj za ples striptizet, temveč pravi, precej naporni trening, ki se od nedavnega izvaja tudi v Sloveniji. Najverjetneje se je ta vadba pričela v ZDA, v 30-ih letih 20. stoletja, v obdobju Velike depresije, nekateri pa menijo, da so takšni plesni drogovi povezani tudi s kitajsko zgodovino. Vadba je najbolj prepoznavna kot seksi nastop striptizet oziroma go-go plesalk, zasledimo pa jo tudi v kabaretih in cirkusih. Gre za kombinacijo plesnih in gimnastičnih elementov, začetni treningi pa terjajo kar nekaj modric in musklfibra. Sčasoma pridobimo na moči ter utrdimo mišice vsega telesa, še posebej nog.

Vadba nam pomaga, da pridemo v stik s svojo žensko naravo, seksapilnostjo in okrepimo samozavest. Z odločitvijo za takšno vadbo preženemo pogoste predsodke, češ da je vadba samo za striptizete in da smo zanjo premalo erotične, saj sčasoma razvijemo takšno samozavedanje. Poleg izboljšanega tonusa, torej pridobljenih mišic, je vadba torej predvsem terapevtska, saj se lahko ob njej zares razživimo in si pripravimo naš lastni šov. Nekatere se nad vodeno obliko vadbe, ki pri nas poteka v kombinaciji s pilatesom in jogo, tako navdušijo, da se odločijo za domači drog. Ples ob drogu je lahko tudi odlično, nadvse seksi, presenečenje za našega partnerja.

Priporočamo tudi

Ana Desetnica je spet tu!
Po Ani Plemeniti, Ani Mraz in Prešerni Ani na obisk prihaja še najstarejša Ana - Ana Desetnica. S...
Adijo celulit!
Vse toplejši dnevi pripomorejo k temu, da so ženska telesa vse manj oblečena. Z manj pokrite kože...
Obudite strast v postelji
Monotonost v postelji je težava, ki doleti večino dolgotrajnih parov. Ti se med seboj ločijo po tem,...
Čevlji, ob katerih vam zastane dih
Pomladi letos bolj slabo kaže, vseeno pa lahko pričakujemo, da se bo narava kmalu prebudila in...

Vaš komentar