Naroči se na RSS

Praznik vseh žensk sveta


darilo-rozeSkoraj vsak dan je nek praznik. Večino praznikov sploh ne praznujemo na pravi način, saj so skomercializirani in je njihov namen nakupovanje in obdarovanje. Nekaj podobnega velja tudi za prihajajoči Dan žena. Veliko delodajalcev se spomni žensk na ta dan in jim podari rožico. A je to prava oblika praznovanja? Je to tisto, kar si ženske želimo ob svetovnem dnevu žensk? Večina se bo strinjala, da ne.

8. marec je svetovni dan, ki je posvečen vsem ženskam. To je dan, ko se praznuje ekonomska, politična in socialna enakopravnost žensk. Pobudo za praznovanje je dala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin. Za enakopravnost žensk se je začela boriti leta 1889, pobudo za dan žena je dala 1910. Prvič so ga praznovale ženske v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem 19. marca 1911. Od leta 1917 se praznuje 8. marca. Praznik je posvečen tudi več kot 140 ženskam, ki so izgubile življenje v požaru v tovarni Triangel v New Yorku leta 1911.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost. Od leta 1897 je izhajal ženski časopis Slovenka. Leto kasneje je bilo ustanovljeno žensko društvo. Marija Urbas pa je leta 1906 dokazala, da se lahko kosa z moškimi, saj je prva ženska na našem ozemlju, ki je doktorirala, iz filozofije. Leta 1945 je bila uzakonjena volilna pravica tudi za ženske in tako so od tistega leta lahko sodelovale na volitvah. Danes nas država jemlje kot enakopravne moškim, vendar vemo, da imajo nekatere še vedno probleme pri napredovanju v službi, spet druge so uspešnejše od moških.

Dragi moški, ne delajte škode  svoji denarnici in veselja trgovcem in ne kupujte brezpredmetnih daril. Naj bo letošnji 8. marec nekaj posebnega za vašo ženo, prijateljico, punco in hkrati nekaj drugačnega. Če je bila v preteklih letih navajena šopka rož in lepih želja, naj bo letos drugače, razvajajte jo in to ji bo veliko več pomenilo kakor ena rožica. Ni jo potrebno voziti v drage wellnesse, kjer bi ji pokazali svojo naklonjenost.

zajtrkPreprosto naj se zgodi nekaj česar ne bo pričakovala. Zjutraj vstanite pred njo, ji skuhajte kavo, pripravite zajtrk in vse skupaj ji postrezite v postelji. Verjemite še ves dan bo izredno dobre volje zaradi preprostega presenečenja.

Če pa se enostavno ne morete izogniti rožici, naj bo ta letos drugačna in bolj preprosta (šopek zvončkov ali telohov). Če jih ne morete nabrati sami, jih kupite na tržnici. Marsikdo bi ob tem predlogu pomislil, da en tak preprost šopek ne bo zadovoljil njenih pričakovanj. Vendar verjemite, velikokrat je pot do cilja bolj pomembna, kakor pa cilj, v tem primeru vrsta rože.

Vsem damam, ki tole berete, pa priporočam, da uživate in izkoristite dan za razvajanje. Priložnost, da prijaznost in ustrežljivost vrnete svojim moškim, bo že čez nekaj dni. Ne pozabite na njihov praznik.

Priporočamo tudi

Dan žensk
Narava je vedno naša največja učiteljica. V deželo prihaja pomlad, vse se prebuja in spreminja, opominja...
Ste že pripravljeni na Noč čarovnic?
Noč, ko postanejo duhovi, čarovnice in vile še posebej dejavni, je pred vrati. Vaše stanovanje je...
Valentinova nega obraza doma
Vsaka dama je rada urejena še posebej na praznik zaljubljencev, ko vas vaš dragi povabi na zmenek ali...
Spoznavanje samega sebe I.
Od rojstva dalje nas starši in okolica pitajo s strahom, stresom in skrbmi. “Pazi, da ne padeš”...

Vaš komentar