Naroči se na RSS

Plastenke so strupene!


V Evropi in predvsem v Sloveniji je trenutno modna muha kupovati in piti vodo iz plastenk, prodajalci in proizvajalci si seveda manejo roke ob dobičku. “Velika večina prebivalstva pravi, da je voda iz pipe premalo kvalitetna oziroma ne zdrava za pitje. Ne glede na to, da smo ena izmed redkih držav na svetu, kjer lahko brez skrbi pijemo vodo iz pip,” meni Dr. Lučka Kajfež Bogataj.

flasaxV Nemčiji so znanstveniki izvedli raziskavo, v kateri so ugotovili, da plastenke z oznako PET (ki se nahaja na dnu plastenke) sproščajo kemikalije, ki zavirajo normalno delovanje hormonov.

PET (polietilenteraftalen), ki je trden, prozoren in ne prepušča vlage ter plinov, se uporablja predvsem za plastenke za vodo in sokove.

Torej pitje vode oz sokov iz takšnih plastenk pomeni tudi uživanje estrogenih komponent. Dokazano je da estrogene komponente vplivajo tudi na živali in ne samo na človeka. Ribe, ki živijo v okolju, kjer se v vodi nahajajo estrogene komponente, s časoma spremenijo spol. Na svetu se je v zadnjih letih pojavilo povečano število rib moškega spola, ki imajo ženske spolne organe in proizvajajo jajčeca.

V raziskavi so uporabili tudi polže, ki so zelo občutljivi na estrogene komponente. Po osmih tednih življenja v plastenkah z oznako PET so imeli polži dvakrat več zarodkov v svojih telesih kakor polži, ki so živeli v drugačnih steklenicah. Testi so pokazali tudi manjše estrogeno delovanje v vodi iz pipe (v Evropi in tudi v Severni Ameriki), kakor v “zdravi” ustekleničeni vodi.

V reviji Royal Society of Chemistry`s je bila objavljena raziskava, ki je pokazala, da so v ustekleničeni vodi sledovi antimona (polkovina ki se uporablja pri barvilih, zlitinah in gumah). Majhni sledovi antimona povzročajo depresijo in slabo počutje. V večjih količinah povzroča bruhanje ali celo smrt. Dokazano je tudi, da se količina antimona s časoma povečuje, torej dlje kot je voda v plastenki, večja je količina antimona v takšni vodi.

Dr. David Coggan, ki raziskuje na univerzi v Southamtonu, je pozval, naj se raziskave nadaljujejo, saj je premalo znanega o delovanju antimona. Koliko antimona moramo zaužiti, da povzroča zdravstvene težave?! V nekaterih ustekleničenih vodah so zaznali tudi sledove naftalina, ki v večjih količinah povzroča poškodbo jeter.

Pomembno je tudi ekološko ozaveščanje, če vsak Slovenec kupi po eno plastenko na dan, v enem tednu nanese 14 milijonov plastenk. Ne samo veliko plastičnih odpadkov, pač pa še večja obremenitev za okolje, saj se 90 odstotkov plastičnih plastenk v industriji ne reciklira. Razgradnja ene plastenke v okolju pa traja več tisoč let.

Pri našem neodgovornem kupovanju in odmetavanju plastike najbolj nastradajo živali, ki niso nič krive za onesnaženost. Leta 1985 je bila izvedena raziskava, vzrok pogina 400 želv. Pri več kot tretjini želv je bil vzrok pogina prav plastika, ki jo zaužijejo, ker je podobna njihovi hrani (meduzam in ožigalkarjem). Morski biolog Mike James je dejal: “Ne glede na to ali želve poginejo od plastike ali ne, če zaužijejo plastiko to vsekakor ni dobro za živali”. Vsakršno uživanje plastike pri živalih pomeni, da se plastika ustavi v prebavnem traktu posledica je mučenje za preživetje in na koncu pogin.

Bodimo s svojimi dejanji odgovorni do sebe in do okolja. Poskrbimo za zdravo življenje naših družinskih članov in olajšajmo življenje živalim, ki imajo prav tako pravico dostojno živeti v njihovem okolju. Predvsem dobro premislimo, če se bo naš življenjski standard kaj spremenil oziroma izboljšal, če bomo kupovali ustekleničeno vodo?

Priporočamo tudi

Nevarnosti plastične embalaže
Pred kratkim sem prejela elektronsko sporočilo, ki je opozarjalo, da je plastična embalaža med drugim...
Vojna z muhami v stanovanju
Sovražim muhe. Poleti jih imam polno stanovanje. Sploh mi gre na živce, ko povabim nekoga na kosilo...
Ko nogomet vrti svet
Še v začetku meseca se je glavna pozornost posvečala južnim sosedom in reševanju morske meje, arbitražni...
Prodorna modna kreatorka Kristina Lovko bo razkrila svoje misli
Študentka tekstilstva in prodorna modna kreatorka Kristina Lovko bo v petek, 28. maja, v kavarni LP...

4 komentarjev na objavo “Plastenke so strupene!”

 1. Urška Gerbajs pravi:

  Zato jaz pijem samo vodo iz pipe, točim pa si jo v steklenico (steklo).

 2. Diana pravi:

  Super članek :) Bi samo dodala, da je bilo v poletni izdaji brošure Skupaj za zdravje človeka in narave nazorno opisano, kaj pomenijo oznake na plastenkah – niso namreč vse slabe. ;) Oznake plastenk 2, 4 ali 5 oz. če je plastika označena z okrajšavami LDPE ali PP, ni razloga za skrb, ker gre za plastične mase, ki ne izpuščajo kemikalij v vodo.

  Opisi: http://www.shrani.si/f/2y/PU/azT2HWM/plastenke.jpg

  Lp, Diana

 3. Lea pravi:

  O super, hvala z link Diana, sem se dolgo spraševala kje lahko dobim te podatke.

 4. reiki pravi:

  jah…članek je ok ….prebrali smo ze velikokrat o tem…kaj ,ko to nič ne pomaga jaz enostavno ne smem piti vodo iz pipe….sem od te vode dobila ladvične kamne…od kader zopet pijem iz steklenic pa sem spet zdrava….ne obstajajo še filtri za vodni kamen ,ki bi vodo resnično filtrirali tako dobro ,da bi količine kamna bile majhne.

Vaš komentar