Naroči se na RSS

Manj je več: Ne pretiravajte z nakitom, ličili in dišavami


Neštetokrat slišan, prebran in uporabljen rek “Obleka naredi človeka”, lahko zveni še tako izrabljeno, pa še vedno drži, predvsem v poslovnem svetu.

Razumljivo je, da želi vsakdo zgraditi svoj osebni stil oblačenja in drugih vidikov urejenosti zunanjega videza, ki bo drugim sporočal, da je učinkovit, samozavesten in prepričljiv ter da ve kdo je in kaj hoče. Medtem ko imamo pri oblikovanju lastnega stila v osebnem življenju relativno proste roke, je v poslovnem svetu nekoliko drugače. Tu veljajo bolj ali manj stroga pravila urejenosti zunanjega videza. Ponekod so strnjena v formalne kodekse, drugod so ne pisana. Za vas je pomembno to, da veste, da takšna pravila obstajajo in da so, predvsem nadrejeni, zelo pozorni nanje.

Poslovna ženska

Foto: Freedigitalphotos.net

Tudi na zaposlitvenem razgovoru lahko vaš urejen oziroma ne urejen videz pripomore k uspešnem ali neuspešnemu izidu razgovora. Ko se potegujete za neko delovno mesto, zunanji videz nikakor ni edino merilo ocenjevanja, kljub temu je zelo pomemben. Na večino delodajalcev bo kandidat, katerega zunanji videz bo, ob enakih formalnih dokazilih in izkušnjah, bolj uglajen in urejen, naredil boljši vtis.

Urejenost med drugim pomeni, da svoj zunanji videz prilagodite konkretni situaciji. Oblačila so le eden izmed dejavnikov, ki gradijo vtis o urejenosti posameznika. O primernem stilu oblačenja v poslovnem svetu bomo govorili v enem izmed naslednjih člankov. Tokrat se bomo omejili samo na dekoracijo. Vidno in ne vidno. Torej na uporabo nakita, ličil in vonjav.

Glavno vodilo pri uporabi, tako vidne kot nevidne dekoracije, naj bo: Manj je bolje, oziroma manj je več!

Zakaj? Raziskava, ki sem jo nedavno izvedla, je pokazala, da se več kot polovica anketirancev strinja, da bo ženska, ki želi biti prepričljiva, pri tem bolj uspešna, če bo zmerno in ne preveč vpadljivo naličena. Hkrati se skoraj polovica anketirancev strinja, da bo oseba bolj prepričljiva če bo uporabljala manj nakita in ne preveč vpadljiv nakit ter če ne bo pretiravala z uporabo dišav. Le slabih dvajset odstotkov se v vseh treh primerih s tem ni strinjalo, ostali so bili neodločeni.

Primerna uporaba dišav je lahko zelo pomembna. Ljudje postanejo pozorni na dišave predvsem takrat, ko presegajo meje normalnega, se pravi, ko se nekdo pretirano nadišavi ali ko, zaradi neustrezne higiene, oddaja neprijetne vonjave. Kar je v mejah normalnega skoraj ne zaznamo. Takoj, ko vonj (prijeten ali neprijeten) preseže mejo normalnega, nanj praviloma negativno reagiramo. Ko se sprehodite po hodniku v službi, naj vas vaš parfum ne zasleduje še nekaj metrov. Naj si vas ljudje zapomnijo po uspešnosti pri delu ne po izbiri parfuma.

Tudi z modnimi dodatki ne gre pretiravati. Nakit naj bo nevpadljiv. Največ štirje kosi hkrati. Primeren dodatek je ovratna ruta ali šal. Če imate torbico, ki je že sama po sebi izstopajoč modni dodatek ali očala z modnim in izstopajočim okvirjem, ne pretiravajte z ogrlicami, broškami, prstani, uhani in drugim okrasjem. Ličenje naj bo diskretno. Popolna odsotnost ličil ni zaželena. Za naličeno žensko ne pomeni, da opravlja svoje delo bolje od sodelavka, ki ličil ne uporablja, vendar so raziskave, ki so bile do sedaj izvedene na tem področju, prišle do sklepa, da bo diskretno naličena ženska videti bolj urejena in zato bolj profesionalna.

Na fotografiji vidimo primer urejene ženske, ki želi v poslovnem svetu ustvariti dober vtis. Ne pretiran make up, diskreten nakit, ki ga sestavljajo drobni uhani in verižica (deloma jo zakrivajo lasje), prstan ter nekoliko neklasična zapestnica (Vse skupaj po pravilu-do štirje kosi!). Nič pretirano vpadljivega, hkrati pa poudari ženstvenost in občutek za urejenost. Videz bi lahko popestrili, na primer, z okrasno ruto ali s trendovskim okvirjem očal, seveda če korekcijska očala uporabljate.

Bodite urejene primerno situaciji v kateri se nahajate. V okviru, ki ga postavljajo pravila poslovne urejenosti, lahko do določene mere razvijete samo svoj stil. Ne izstopajte preveč, če ne veste, ali vam bo učinek, ki ga boste dosegle, všeč ali ne. Več prostora za izvirnost pri oblikovanju lastnega stila je vsekakor v osebnem življenju.

Marija P., blog Palma

Priporočamo tudi

Poslovna urejenost
Položaju primeren zunanji videz je dobra naložba, saj z njim vplivamo na vtis, ki si ga drugi ustvarijo...
Poročne obleke za najbolj mikavne neveste leta 2010
Ko se prične pomlad prevešati v poletje se začnejo poroke in vsak ženin in nevesta se pripravljata...
Ljubezen z velikim L
Medtem, ko se velike okrogle glave in njihove miniaturno pomembne zamisli kopičijo nad nami in nam polnijo...
(PRED)PRAZNIČNI ČAS – pogled z druge perspektive
Božično-novoletni prazniki so pred vrati. Kamor koli se človek ozre, povsod blišč in lučke....

2 komentarjev na objavo “Manj je več: Ne pretiravajte z nakitom, ličili in dišavami”

  1. Sofija pravi:

    Ej, dober nasvet. Sam kaj pa piercingi na neobičajnih mestih?
    Jaz recimo nosim zelo malo nakita. Eni mali uhani v ušesih in en piercing na spodnji ustnici. Zame to ni nič posebnega, tako sem se že navajena, da sploh ne vem zanj. So pa ljudje, ki jih to lahko moti.
    Kakšen nasvet glede tega mogoče?

  2. Palma pravi:

    Sofija: piercing sam po sebi ni nič posebnega, kljub temu pa se zna zgoditi, da se bo, na primer izpraševalec na razgovoru, mogoče nenamerno obregnil nanj (seveda ne z besedami, ker bi bilo to neupravičeno), kar je lahko pri kandidiranju za neko delovno mesto, kjer je (enakovrednih) kandidatov veliko tudi dejavnik vpliva na izpraševalčevo odločitev. Odvisno je tudi, za kakšno delovno mesto se poteguješ. Telefonist (bolj pomemben glas), delo s strankami (kaj pričakuje povprečna stranka), pravniško področje (precej rigidna pravila urejenosti).

Vaš komentar