Zavoljo čiste kože je skrajni čas, da se naučite, kaj so komedogene učinkovine. Z izrazom komedogen ali aknegen označujemo snovi, ki potencialno lahko vplivajo na nastanek komedonov in mozoljev oziroma aken.
Za naslednje snovi je bilo dokazano, kar pomeni, da se jih kot take navaja tudi v kozmetični in dermatološki literaturi, da so komedogene oziroma aknegene:
Predvsem v izdelkih za nego obraza se jim raje izognite. Po mojih izkušnjah se je pametno izogibati tudi raznim voskom (… wax, … cera) in naftnim derivatom, kot sta npr. parafin (INCI: PARAFFIN) in vazelin (INCI: PETROLATUM), pri naravnih učinkovinah pa, poleg naštetih, tudi izvlečkom iz soje, arašidov, sončnic, pšenice in avokada.
Na nekaterih izdelkih boste opazili napis nekomedogen, neaknegen oziroma angl. non-comedogenic, non-acnegetic. V teoriji to pomeni, da če proizvajalec z ustreznimi testiranji dokaže, da izdelek ne povzroča komedogenih oziroma aknegenih stanj, lahko tega označi s tovrstnim napisom. V praksi to največkrat pomeni le odsotnost dokazano komedogenih snovi, ne potrjuje pa, da bo izdelek nekomedogeno oziroma neaknegeno vplival tudi na vas.
Ana Škulj vodi Kozmetični salon Školjka.
|
|
|
|
|
Copyright © 2009 Mikavna.si. Izdelava in marketing: Haris.si - Internet marketing. iphone 4 gumenjaki kotli
Super članek… Zdaj pa preverjat kremce
…
Vem za sigurno, da mozoljev ne povzroča zmerno znojenje in umivanje brez vsakih šamponov. Za sigurno se koža sčisti.