Naroči se na RSS

Kakšen je recept za hujšanje?


Končno smo se razveselili toplejših dnevov, malo manj pa svojih odvečnih kilogramov, ki so se nam nabrali skozi leto. Do sedaj smo jih lahko skrivali pod debelejšimi oblačili, morda vmes preizkusili številne diete, ki pa so nas na dolgi rok najverjetneje razočarale. Dejstvo je, da večina shujševanih programov temelji na jo-jo efektu, kar pomeni, da kilograme sicer lahko izgubimo, vendar jih čez čas še več pridobimo nazaj. Čeprav je to stara tematika, saj portali in revije dnevno poročajo o načinih hujšanja in skrivnosti vzdrževanja teže, pa ljudje to še vedno z veseljem prebirajo.

hujsanjeVsi smo namreč nagnjeni k temu, da si želimo čim hitrejše rezultate, pri čemer upamo na to, da nam ne bo potrebno vložiti veliko truda v naš shujševalni projekt. Dejstvo je, da o tem sploh ne bi smeli ves čas razmišljati, saj sicer postanemo ujetniki lastnega telesa, hrana pa se prelevi v našega sovražnika in večno dilemo: kaj pojesti, kaj redi, zakaj se moram odpovedovati toliko stvarem?

Recepta za hujšanje ni, saj je vsak človek univerzalen in ima lastne potrebe, v resnici pa še vedno lahko rečemo, da velja rek: Manj hrane in več gibanja. Vendar pa je tudi to odvisno od našega trenutnega življenjskega ritma in dela, s katerim se ukvarjamo. Če opravljamo težko fizično delo, ali smo zaposleni kot športnik, plesalec, pevec, kjer veliko nastopamo in s tem pokurimo veliko kalorij, potem si lahko privoščimo drugačno hrano, tudi pregrehe se nam bodo manj poznale. Kajti naš način dela je v tem primeru hkrati tudi gibanje za telo, zato potrebujemo energijo, polnozrnate žitarice, testenine, kar pa ne pomeni, da smo upravičeni do mastne in pretirano sladke ali slane hrane. Takšna naj bo na našem krožniku samo občasno, pri čemer naj bodo sladkarije bolj del posebnih priložnostih, saj sicer izgubijo svoj namen in postanejo vsakodnevna jed, kar pa ni njihov namen.

V sladkarijah je veliko umetnih dodatkov, sladkorja, kar na naš organizem deluje kot strup, kot lepilo, ki oteži naše delovanje, okretnost in vpliva na zdravje. Ne samo, da količina energije, pridobljena s sladkarijami, najhitreje usahne, to je tudi prehrambeno siromašna hrana. To pomeni, da ne vsebuje mineralov in vitaminov, s čimer bi se naše telo hitreje in uspešneje zdravilo, obnavljalo in navsezadnje: pomagalo odstraniti odvečne snovi, kar posledično vodi tudi v izgubo kilogramov.

Tisti ljudje, ki pretežno sedijo in se malo gibljejo, največkrat delajo za računalnikom, potrebujejo drugačno prehrano. Več beljakovin, manj ogljikovih hidratov ter več gibanja kot nekdo, ki ima vsakodnevne treninge že zaradi narave dela. Poleg tega, tudi rek, da zvečer ne smemo jesti, ne drži popolnoma. Seveda ni priporočano pretirano prenajedanje, saj naj bi to, predvidevajo znanstveniki, polenilo naš metabolizem za naslednji dan, poleg tega telo pred spanjem ne potrebuje veliko energije, saj se ne bomo fizično udejstvovali. Po eni strani pa, če smo zvečer ali celo ponoči še vedno aktivni: četudi zgolj umsko, ne fizično, potrebujemo energijo in hrano.

Če ponoči študiramo, ali celo delamo, potrebujemo lahko hrano, vsekakor pa ne smemo stradati, saj so naši možgani in telo še vedno budni in aktivni. Čeprav se sliši preprosto, pa mora vsak pri sebi ugotoviti tudi to, katera telesna dejavnost ga najbolj veseli. Če vas nek šport ne zanima, zagotovo ne boste dosegli rezultatov, veliko hitreje boste shujšali ob dejavnosti, ki se vam zdi zabavna. Strokovnjaki ugotavljajo, da naj bi ljudje lažje in hitreje hujšali pri vadbah v skupini, vendar tudi to ni nujno. Če ste sramežljivi in med vadbo nočete opazovati drugih, se lotite samostojnega vadbenega načrta. Pomaga vam lahko tudi osebni trener, sicer pa razmislite, kaj vas veseli. Še en nasvet: Ne razmišljajte o dieti, ampak o spremenjenem načinu življenja. Glavna motivacija ne sme biti lepši zunanji videz, ampak predvsem bolj zdravo telo.

Priporočamo tudi

Kako pa kaj novoletne zaobljube?
Prvi mesec v novem letu je za nami. Ste tudi vi med tistimi, ki so napisali obsežen spisek novoletnih...
O minljivosti
Dobro se je tu in tam spomniti, da smo minljivi. Že zato, da ozavestimo, ali živimo res takšno...
Zdravilne lastnosti konoplje
Odgovorna uporaba konoplje lahko vašemu zdravju in počutju prinese mnoge ugodnosti. Ni zgolj slučaj,...
Internet
Čedalje je slišati več pripomb o prekomernem preživljanju časa na internetu. Internet je zasvojil...

En komentar na objavo “Kakšen je recept za hujšanje?”

Vaš komentar