Naroči se na RSS

Kako pregnati spomladansko utrujenost


Narava se počasi prebuja iz zimskega spanja, vedno več je sončnih žarkov, počasi pa se bodo začeli tudi toplejši in daljši dnevi. Ker smo bili do sedaj dobre tri mesece navajeni dolgih večerov in noči, mrzlega vremena, pomanjkanja svetlobe ter drugih, ne preveč prijetnih zimskih dejavnikov, nas lahko doleti spomladanska utrujenost.

Spomladanska utrujenost

Spomladanska utrujenost; Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Gre za sklop različnih fizičnih in psihičnih stanj, ki se zgodijo ob prehodu iz zime v pomladansko obdobje. Ne gre za bolezen, temveč za prilagajanje organizma nazaj na toplejše obdobje. Čeprav naj bi ob tem prehodu sčasoma začutili, da imamo več energije, da smo boljše volje in menda celo večjo potrebo po seksu, pa do tega ne pride naenkrat. Pogosto se namreč soočamo s slabim počutjem, kot so glavobol, nepojasnjena utrujenost, zaspanost, kar je zgolj postopno uvajanje organizma na drugačen ritem.

Za lažje premagovanje teh občutkov sta zelo koristna spremenjena, lažja prehrana ter šport. Organizem je v zimskih mesecih potreboval drugačne, toplejše jedi, kot so juhe, ter bolj konkretni obroki, ki pa so nemalokrat temeljili na masti ali sladkorju. Misleč, da se bomo prej ogreli, smo nemalokrat posegli tudi po povečanih količinah alkohola, denimo kuhanemu vinu, zaradi česar smo organizmu naredili nekaj škode. Pozimi smo navadno tudi bolj sedeče narave, pomlad pa je čas za daljše sprehod in gibanje v naravi. Vse to pripomore k lažjemu prilagajanju na nihanje vremena in toplejše temperature.

Zaradi takšnega prehoda, ki je včasih nenaden, nemalokrat tudi zbolimo, pogoste so gripe in prehladi. Pozimi gre za pomanjkanje svežega sadja in zelenjave, prehrana pa je bolj enolična. Zaradi ogrevanja stanovanj, ki je v nasprotju z vetrom in mrazom, pa se soočamo tudi s slabšim stanjem naših las, nohtov, kože, ki je nemalokrat groba in razpokana. Pozimi smo se manj gibali in se nekoliko zanemarili, zato nas fizično udejstvovanje, s katerim pričnemo pomlad, hitreje utrudi, saj smo čez zimo izgubili kondicijo.

Da bi se izognili občutku nenehne zaspanosti, se priporoča zmerno nastavljanje sončni svetlobi, kar lahko dosežemo z dnevnim sprehodom. Poleg tega prehrano čimprej dopolnimo z živili, ki vsebujejo koencim Q10, kar denimo vsebujejo ribe.

Ob daljših dnevih naše telo izloča manj melatonina, zato spimo manj, čez dan pa smo hitreje utrujeni. S takšnimi občutki se lahko spopadete tudi s pomočjo spomladanskega čiščenja, tako boste prevetrili vašo omaro in imeli občutek, da ste tudi vaše stanovanje očistili odvečne, stare nesnage. Poskrbite za žive barve oblačil, denimo travnato zeleno, oranžno, rdečo in rumeno, saj prinašajo dobro voljo in nam vlivajo moč. Če želite, si privoščite razvajanje v kozmetičnem salonu ali pa se odločite za novo pričesko. Namesto branja na kavču se odločite za branje v parku, na svežem zraku. Lahko nas muči tudi nespečnost, proti kateri se lahko borimo na različne načine: s toplimi napitki, blago telesno dejavnostjo pred spanjem, savnanjem in še čim.

Priporočamo tudi

Premagajte spomladansko utrujenost s krompirjevo juho
Pomlad je tukaj in narava se prebuja – nas pa pesti pomladna utrujenost, ki jo občuti veliko ljudi,...
Premagajmo spomladansko utrujenost
Sončni in vse boj topli dnevi naznanjajo,  da pomlad vneto trka na vrata. Čeprav uživamo v objemu...
Dan žensk
Narava je vedno naša največja učiteljica. V deželo prihaja pomlad, vse se prebuja in spreminja, opominja...
Vojna z muhami v stanovanju
Sovražim muhe. Poleti jih imam polno stanovanje. Sploh mi gre na živce, ko povabim nekoga na kosilo...

Vaš komentar